Economia de Piață Contemporană

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Concept •Modele teoretice şi tipurile concrete de economie de piaţă

Economia de piață este organizată și funcționează prin mecanismele pieței în cadrul unui regim liberal (legislativ, instituțional, politic, etc.) bazat pe proprietatea privată şi fără acțiuni restrictive ale statului. TRĂSĂTURI: -Este o economie multipolară -Este o economie descentralizată -Este o economie de întreprindere -Este o economie de calcul în expresia monetară -Este o economie în care profitul este mobilul agenților economici şi obiectivul central la întreprinderii, motivația întregii activități la nivel microeconomic -Este o economie în care rolul statului ca agent distinct cu funcții specifice se manifestă indirect şi global -Se bazează pe proprietatea privată. Concurența apare ca un model de comportament al agenților economici în sistemul de piață care implică o rivalitate între participanții la schimb exprimând însă şi o situație de piață.

Modele teoretice şi tipurile concrete de economie de piaţă -Modelul neoclasic are la bază teza conform căreia prin respectarea strictă a proprietăţii private şi a liberei iniţiative mecanismul pieţei (preţurile, jocul cererii şi al ofertei, concurenţa) reprezintă forţa obiectivă de coordonare a opţiunilor şi activităţilor agenţilor economici. -Modelul keynesist se particularizează prin aprecierea că mecanismele clasice ale pieţei nu pot asigura singure funcţionarea echilibrată a economiei cu folosirea deplină a resurselor. De aceea este necesară intervenţia statului în mod permanent ca centru de decizie şi agent economic, în calitate de autoritate publică şi nu neapărat prin intermediul proprietăţii -Modelul instituționalist aparţine grupului de economişti care consideră că ipotezele clasice, concurenţa pură şi perfectă, hegemonia consumatorului, legea randamentelor descrescânde ş.a. nu se verifică în realitate. În consecinţă a devenit necesară o intervenţie instituţională în economie pe linia controlului preţurilor şi a repartiţiei veniturilor, o planificare orientativă, stabilirea unor strategii de dezvoltare, coordonarea unor activităţi şi domenii economice strategice, a utilităţilor publice etc. -Modelul libertarian de economie de piață este un model neoliberal american care absolutizează libertatea în economie considerând dăunătoare orice încercare de implicare a statului în economie. -Modelul economiei reglate apropiat de abordarea instituţionalistă se fundamentează pe teza că piaţa este doar o formă printre altele de coordonare şi reglare a activităţii, întrucât nefiind atotcuprinzătoare piaţa nu poate include întregul spaţiu economic -Modelul dezechilibrelor inerente. În acest model teoretic economia este abordată nu numai prin ipoteza concurenţei şi a eficienţei directe a mecanismelor pieţei, ci şi prin existenţa unor distorsiuni şi dezechilibre inerente. Se consideră că ceea ce caracterizează economia contemporană este instabilitatea şi diversele dezechilibre. Astfel, ajustarea dezechilibrelor în economia de piaţă presupune anumite „costuri de ajustare” concretizate în accentuarea rigidităţii preţurilor.

Tipul anglo-saxon cuprinde economiile de piaţă cele mai liberale şi cel mai puţin înclinate spre dirijism, cele mai reticente la intervenţia economică a statului – în special sub forma întreprinderilor publice – adepte ale ideii de superioritate a întreprinderilor private şi a liberei iniţiative. Aceste caracteristici pot fi întâlnite în S.U.A., Anglia, Canada. Tipul vest-european cuprinde economiile de piaţă adepte ale intervenţiei statului în economie atât prin diferite politici economice cât şi prin sectorul public şi planificare – ca instrument de reglementare ex-ante a funcţionării economiei, ceea ce le conferă într-o proporţie mai mare sau mai mică trăsătura de economii mixte. Aceste caracteristici care variază după coloratura politică a guvernului se întâlnesc într-o serie de ţări vest-europene ca de exemplu Italia, Franţa, acestă din urmă ţară având o contribuţie determinantă pe plan conceptual şi al implementării acestui tip de economie.Economiile din acest tip sunt economii concurenţiale, dar flexibilitatea mecanismelor de piaţă poate fi influenţată de intervenţia statului.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Economia de Piata Contemporana.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
41 pagini
Imagini extrase:
41 imagini
Nr cuvinte:
4 808 cuvinte
Nr caractere:
26 263 caractere
Marime:
807.08KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!