Dosarul prețurilor de transfer - întrebări și răspunsuri practice

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Intrebari si raspunsuri practice

1. Dosarul preturilor de transfer trebuie intocmit si pentru tranzactii incheiate intre persoane juridice romane afiliate?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare trebuie sa analizam in primul rand textul legislativ in vigoare. Este de asemenea important sa vedem ce se intampla in practica si care este experienta companiilor multinationale care au trecut prin inspectii fiscale ce au avut ca obiect si verificarea preturilor de transfer utilizate in cadrul tranzactiilor intra-grup.

Ce spune legea?

• In conformitate cu prevederile Codului Fiscal, tranzactiile intre persoane afiliate trebuie sa se realizeze conform principiului pretului pietei libere (vezi Art.19. (5)). Astfel, in aplicarea pricipiului pretului pietei libere, Codul Fiscal nu face diferentiere intre tranzactiile desfasurate intre persoane juridice romane afiliate sau tranzactiile desfasurate intre o persoana afiliata rezidenta si o persoana afiliata nerezidenta; Art. 19 (5) din Codul Fiscal mentioneaza: “Tranzactiile intre persoane afiliate se realizeaza conform principiului pretului pietei libere, potrivit caruia tranzactiile intre persoanele afiliate se efectueaza in conditiile stabilite sau impuse care nu trebuie sa difere de relatiile comerciale sau financiare stabilite intre intreprinderi independente. La stabilirea profiturilor persoanelor afiliate se au in vedere principiile privind preturile de transfer;

• Prin Art. 79 (2) din Codul de procedura fiscala se introduce cerinta formala de intocmire a dosarului preturilor de tranfer si prezentarii acestuia la solicitarea organului fiscal competent. Art. 79 (2) din Codul de procedura fiscala mentioneaza: “În vederea stabilirii preţurilor de transfer, contribuabilii care desfăşoară tranzacţii cu persoane afiliate au obligaţia ca, la solicitarea organului fiscal competent, să întocmească şi să prezinte, în termenele stabilite de acesta, dosarul preţurilor de transfer. Conţinutul dosarului preţurilor de transfer va fi aprobat prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

In conformitate cu prevederile acestui articol, obligativitatea intocmirii dosarului de preturi de transfer revine tuturor contribuabililor care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate. Asa cum reiese din textul legislativ, nu se face diferentiere intre obligativitatea intocmirii dosarului preturilor de transfer doar pentru tranzactiile desfasurate intre o persoana afiliata rezidenta si o persoana afiliata nerezidenta versus tranzactiile desfasurate intre persoane juridice romane afiliate;

• Continutul dosarului preturilor de transfer a fost aprobat prin Ordinul 222/2008 emis de Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Acest ordin nu face nici el diferentiere intre obligativitatea intocmirii dosarului preturilor de transfer pentru tranzactii desfasurate intre o persoana afiliata rezidenta si o persoana afiliata nerezidenta si tranzactiile desfasurate intre persoane juridice romane afiliate.

Avand in vedere cele mentionate mai sus, se poate afirma ca, din punct de vedere al prevederilor legislative romanesti, dosarul preturilor de transfer trebuie intocmit si pentru tranzactii incheiate intre persoane juridice romane afiliate.

De unde vine atunci confuzia ca acest dosar nu trebuie intocmit pentru tranzactii incheiate intre persoane juridice romane afiliate? Confuzia vine din prevederile punctului 22 din normele de aplicare a articolului 11(2) din Codul Fiscal, care pana in august 2010 preciza ad-literam ca “Nu se efectueaza reconsiderarea evidentelor persoanelor afiliate atunci cand tranzactiile intre asemenea persoane au loc in termeni comerciali de piata libera, precum si in cazul tranzactiilor intre persoane juridice romane afiliate”. Altfel spus, aceasta prevedere precizeaza ca autoritatile fiscale vor ajusta doar preturile de transfer utilizate in tranzactiile “cross-border” intre o persoana afiliata rezidenta si o persoana afiliata nerezidenta atunci cand tranzactiile intre aceste persoane juridice nu au loc in termeni comerciali de piata libera. In spiritul acestei prevederi din normele de aplicare, s-a argumentat ca atata timp cat autoritatile fiscale nu reconsidera evidentele persoanelor afiliate in cazul tranzactiilor intre persoane juridice romane afiliate nu este necesara intocmirea dosarului preturilor de transfer pentru aceste tranzactii.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dosarul Preturilor de Transfer - Intrebari si Raspunsuri Practice.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 252 cuvinte
Nr caractere:
13 883 caractere
Marime:
17.36KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!