Diagnosticul și Strategiile Firmei

Previzualizare curs:

Cuprins curs:

CAPITOLUL 1
ANALIZA DIAGNOSTIC – DOMENIU DE STUDIU ŞI ACTIVITATE PROFESIONALĂ ÎN CADRUL UNEI ÎNTREPRINDERI 3
1.1. Introducere în problematica analizei sistemelor 3
1.2. Metodologii de analiză şi proiectare a sistemelor economice: analiza - diagnostic 8
1.2.1. Diagnosticul întreprinderii : delimitări conceptuale, importanţă, necesitate 8
1.2.2. Tipologia studiilor de diagnosticare 12
1.2.3. Modalităţi de realizare a diagnosticului 13
1.3. Analiza economico - financiară în diagnosticul strategic al întreprinderii 16
1.3.1. Importanţa analizei economico - financiare 16
1.3.2. Metoda analizei economice 19
CAPITOLUL 2
DIAGNOSTICUL STRATEGIC ÎN PROCESUL DECIZIONAL:
METODOLOGIE DE REALIZARE 28
2.2. Documentarea preliminară 29
2.3. Diagnosticul intern – diagnosticul funcţional (pe funcţiunile firmei) 30
2.3.1. Diagnosticul juridic 33
2.3.2. Diagnosticul personalului şi a managementului firmei 34
2.3.3. Diagnosticul comercial 38
Ca – cifra de afaceri 39
2.3.4. Diagnosticul activităţii de producţie şi a condiţiilor de exploatare 40
2.3.5. Diagnosticul financiar – contabil 45
2.3.5.1. Cifra de afaceri 46
2.3.5.2. Cheltuielile firmei 48
2.3.5.3. Rentabilitatea firmei 51
Analiza rentabilităţii întreprinderii pe baza contului de rezultate 54
2.3.5.4. Structura patrimonial – financiară 68
2.3.5.5. Echilibrul financiar 72
2.3.5.6. Diagnosticul activităţii de marketing 76
2.3.6. Abordări contemporane 77
2.4. Analiza mediului extern al întreprinderii 84
2.4.1. Mediul concurenţial şi necesitatea unei analize strategice 84
2.4.2. Analiza strategică a mediului: instrumente şi metodologie 86
Analiza mediului concurenţial 86
Modelul celor 5 (+1) forţe 88
CAPITOLUL 3
STRATEGIILE ÎNTREPRINDERII 94
3.1. Conceptul de strategie şi segmentare strategică 94
3.2. Componentele strategiei 98
3.2.1. Misiunea întreprinderii 98
3.2.2. Obiectivele strategice ale întreprinderii 99
3.2.3. Opţiunile strategice 101
3.2.4. Resursele 102
3.2.5. Termenele 103
3.3. Alternative strategice la nivelul întreprinderii 103
3.3.1. Strategiile de firmă 104
3.3.1.1. Strategii de diversificare şi expansiune (de portofoliu) 104
3.3.1.2. Alianţele strategice 106
3.3.2. Strategii concurenţiale: concepte, aplicare 107
3.3.2.1 Strategiile costului (de volum) 109
3.3.2.2. Diferenţierea 118
3.3.2.3. Concentrarea 122
3.3.3. Argumente 122

Extras din curs:

CAPITOLUL 1

ANALIZA DIAGNOSTIC – DOMENIU DE STUDIU ŞI ACTIVITATE PROFESIONALĂ ÎN CADRUL UNEI ÎNTREPRINDERI

1.1. Introducere în problematica analizei sistemelor

Preocupările legate de perfecţionarea metodelor şi tehnicilor teoretice şi practice de management sunt determinate de creşterea complexităţii proceselor şi fenomenelor la nivel micro şi macroeconomic. Schimbările rapide, turbulenţele crescânde din economie şi societate, schimbările de atitudine ale consumatorilor precum şi existenţa unei puternice competiţii globale fac ca abordarea organizată a identificării avantajelor competitive să fie o necesitate mai presantă ca oricând. Avantajul competitiv, definit ca fiind ansamblul acelor activităţi pe care întreprinderea le execută mai bine comparativ cu firme concurente în condiţiile menţinerii (respectării) criteriilor de performanţă, rezultă din integrarea în funcţionare a mai multor domenii funcţionale şi presune existenţa unui sistem informaţional complex, menit să asigure o vedere globală asupra funcţionării sistemului. În derularea eficientă a ciclurilor informare – decizie – acţiune un rol important îl are mecanismul de control realizat prin intermediul analizei sistemului aflat sub observaţie.

Managementul ştiinţific pune un accent deosebit pe viziunea sistemică asupra întreprinderii considerând că aceasta (întreprinderea), face parte din clasa sistemelor cibernetice, care au capacitatea de a se autoregla prin intermediul unor factori conştienţi de natură umană, având încorporat în structura lor un subsistem de decizie sau de reglare. Proprietatea de autoreglare e caracterizată de capacitatea sistemelor de a reacţiona la acţiunea factorilor perturbatori interni sau externi şi de a-şi păstra autocontrolul pe diferite perioade de timp.

Şcoala sistemică, ca promotoare a managementului modern, oferă instrumente de investigare şi studiu foarte bogate celor a căror meserie este să înţeleagă funcţionarea întreprinderilor, să identifice pentru a analiza, să analizeze pentru a explica, să explice pentru a ameliora

Noţiunea de sistem are un caracter relativ pentru că, fiind definit ca o reuniune de elemente interdependente care acţionează împreună în vederea realizării unui obiectiv comun prin utilizarea unui ansamblu de resurse materiale, informaţionale, energetice, financiare şi umane, poate fi descompus în subsisteme şi poate fi privit la rândul său, ca subsistem al unui sistem mai complex. Pe acest principiu, de descompunere a sistemului real în subsisteme, se bazează analiza de sistem pentru a studia conexiunile dintre subsisteme în raport cu obiectivele lor şi în funcţie de resursele existente, după care sunt reintegrate într-un nou sistem mai performant, a cărui reproiectare constituie obiectivul principal al analizei de sistem.

Reproiectarea sistemelor în viziune actuală presupune abandonarea metodelor învechite, greoaie de conducere a afacerilor care “nu mai sunt valabile într-o lume de competiţie globală şi schimbare neîntreruptă şi înlocuite cu noţiunea de orientare spre procese, concentrarea asupra activităţilor care creează valoare pentru client şi regândirea lor de la început pînă la sfârşit.”

Din perspectivă sistemică a conduce înseamnă fie a se da impulsuri pentru îndeplinirea sarcinilor dintr-un proces de reglare cibernetică, fie a se coordona, a se structura astfel elementele unui sistem cu funcţii diferite, încât să fie acordate cele mai bune premise pentru îndeplinirea scopului sistemului

Analiza de sistem (analiza sistemelor, analiza structurală a sistemelor ) reprezintă un set de metodologii complexe de investigare având la bază conceptul de sistem şi metoda abordării sistemice orientate spre analiza şi proiectarea sistemelor complexe în vederea îmbunătăţirii performanţelor acestora. Performanţa reflectă gradul de îndeplinire a obiectivelor sistemului şi serveşte totodată mecanismului de control prin care acesta aduce corecţiile necesare pentru luarea deciziilor.

Studiul sistemului se face sub aspect tehnic, economic, informaţional-decizional, în scopul identificării din vreme a tendinţelor majore şi a factorilor perturbatori ce se manifestă în cadrul mediului de afaceri pentru adaptarea rapidă şi eficientă la schimbările acestuia. Monitorizarea mediului devine una din atribuţiile de bază ale unui sistem şi felul în care sistemul face faţă mediului său depinde de modul în care este organizat şi administrat.

Analiza complexă a sistemelor se bazează pe ideea că performanţele sistemului pot fi permanent îmbunătăţite, că în orice sistem există în permanenţă rezerve în ceea ce priveşte perfecţionarea organizării şi conducerii, a îmbunătăţirii performanţelor sale tehnice, economice, financiare, informaţional-decizionale etc.

Esenţială pentru succesul în afaceri, în această lume în continuă mişcare, nu este, în primul rând, disponibilitatea resurselor (financiare, materiale, umane, de informaţie etc.), ci o organizare optimă a activităţii, acordată priorităţilor şi rigorilor externe, conectarea întreprinderii la fizionomia şi cerinţele mediului, atitudinea faţă de problemele pe care le ridică piaţa, capacitatea de mobilizare a resurselor pentru a fructifica la maxim potenţialul intern şi oportunităţile pieţei.

Orice sistem economic este considerat a fi cu “buclă închisă (feedback)” şi din această cauză, funcţionarea sa necesită existenţa a doi factori şi anume: o diferenţă între o valoare dorită şi o valoare reală (curentă), numită abatere, şi o politică (strategie) ce exprimă acţiunile necesare pentru a asigura o anumită mărime dorită pentru diferenţa dintre valoarea dorită şi cea reală.

Analiza abaterilor este instrumentul controllingului întreprinderii (ca proces de conducere a întreprinderii), dând acesteia posibilitatea de a sesiza în timp util factorii perturbatori şi permiţând reglarea sistemului; pe termen scurt măreşte capacitatea de reacţie a întreprinzătorului, iar pe termen lung îi oferă o capacitate de adaptare mai mare (este supranumit “seismograful întreprinderii ”). Conducerea strategică şi controllingul reprezintă în prezent problemele nodale ale managementului întreprinderii. Localizarea controllingului în sistemul de conducere al întreprinderii se prezintă în figura nr. 1.1.

Figura 1.1. Sistemul de conducere al întreprinderii

Sursa: Camelia Raţiu – Suciu, Managementul sistemelor dinamice, Ed. Economică, 2000, pg.59;

Controlling-ul îşi propune conducerea activităţii ca sistem, a activităţilor în cadrul fiecărui subsistem component şi a legăturilor existente între ele. Prin aceasta se realizează, de fapt, conducerea întreprinderii în ansamblul ei, în condiţii de concurenţă, conform obiectivelor formulate, obiective ce decurg dintr-un sistem de valori stabilite anticipat.

Observații:

UNIVERSITATEA „ŞTEFAN CEL MARE” SUCEAVA

FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE ŞI ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ

MASTER

SPECIALIZAREA:

MANAGEMENTUL ŞI ADMINISTRAREA AFACERILOR (MAAF)

ADMINISTRAREA AFACERILOR EUROPENE (ADAFE)

AN II

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Diagnosticul si Strategiile Firmei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
126 pagini
Imagini extrase:
126 imagini
Nr cuvinte:
44 443 cuvinte
Nr caractere:
254 476 caractere
Marime:
1.22MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Profesorului:
Mihaela Birsan
Sus!