Bursa de valori mobiliare

Previzualizare curs:

Extras din curs:

INTRODUCERE

1. Motivatia alegerii temei

O data cu marea criza economica din 2008, lumea a inceput sa se confrunte cu o serie de schimbari majore din punct de vedere financiar, schimbari ce se resimt atat la nivel personal, cat si la nivel national. Sperand si cautand o metoda rapida de redresare a economiei nationale, am descoperit mediul burselor de valori mobiliare, prin care speram aceasta schimbare, o schimbare care sa readuca echilibrul anterior al economiei romanesti.

Astfel, am ales sa prezentam acest mediu mai putin cunoscut, cel al burselor de valori mobiliare, care incepand cu toamna anului 2012-2013 a inceput sa aiba o crestere timida si constanta.

Asadar, evolutia pozitiva a bursei de valori mobiliare, reflecta cresterea economica a Romaniei.

2. Structurarea pe capitole

In primul capitol am prezentat succint cateva abordari teoretice cu privire la bursele de valori mobiliare, de la istoricul sau pana la rolul si importanta acesteia, dar si a componentelor sale.

Al doilea capitol prezinta cum au aparut bursele de valori mobiliare in Romania, iar cel de-al treilea capitol prezinta pe larg Bursa de Valori Bucuresti, de la structura organizatorica a acesteia pana la modul de functionare si tehnicile folosite in cadrul acesteia.

In final, concluziile pun in evidenta importanta si rolul sau in cadrul economic, atat la nivel national, cat si la nivel international.

Capitolul 1

BURSA DE VALORI MOBILIARE

1.1 Conceptul bursei de valori

Bursa este o piata pe care se ofera si se desfac, dupa o procedura speciala, marfuri sau valori mobiliare.Denumirea institutiei bursiere se pare ca provine de la numele unei vechi familii de hangii, Van der Bursen, care a infiintat la Bruges in Flandra, Belgia de astazi un local numit Hotel de Bourses, in holul caruia se negociau periodic metale pretioase(aur, argint, platina), precum si hartii de valoare.

Bursa se prezinta ca o institutie care dispune de spatii pentru tranzactii, unde se concentreaza cererea si oferta de valori mobiliare, realizandu-se negocierea, contractarea si executarea contractelor in mod deschis, in conformitate cu un regulament cunoscut.Acest mod de organizare a activitatii bursiere presupune centralizarea tranzactiilor prin intermediul unui mecanism care asigura accesul direct si continuu al clientiilor la informatiile de piata si la efectuarea operatiunilor, exclusiv in cadrul acestui mecanism..

In functie de varietatea tranzactiilor pe care le mijlocesc, bursele pot fi:

• generale

• specializate

In cadrul burselor generale se tranzactioneaza o gama variata de marfuri si hartii de valoare.Bursele specializate mijlocesc tranzactii numai cu marfuri sau numai cu hartii de valoare.

Dupa obiectul tranzactiilor se disting:

• Burse de marfuri;

• Burse de valori mobiliare;

• Burse valutare sau burse de devize (obiectul tranzactiei fiind reprezentat de valute si devize);

• Burse complementare comertului international (bursele de asigurari).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bursa de Valori Mobiliare.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
3 339 cuvinte
Nr caractere:
20 570 caractere
Marime:
70.33KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!