Bazele Teoretico Metodologice ale Analizei Economico Financiare

Previzualizare curs:

Cuprins curs:

1.1 Definirea analizei economico financiare
1.2 Tipologia analizei economico financiare
1.3 Conţinutul procesului de analiză
1.4 Studiul factorilor care influenţează rezultatele activităţilor economice
1.5 Metodologia analizei economice
1.6 Sistemul de informaţii, premisă a efectuării analizei economice

Extras din curs:

Capitolul 1

Bazele teoretico metodologice ale Analizei economico financiare

1.1 Definirea analizei economico financiare

Analiza – ca metodă a cunoaşterii, se bazează pe descompunerea unui obiect, proces sau fenomen în părţile sale componente, până se ajunge la elementele sale simple, în scopul cunoaşterii structurii acestuia şi a identificării legăturilor cauzale dintre elementele sale, a factorilor care le generează şi a legilor formării acestora.

Analiza economico financiară este o disciplină al cărei obiect de studiu îl constituie procesele şi fenomenele economico financiare legate de activitatea productivă desfăşurată de întreprinderi. Întreprinderea, este văzută ca o organizaţie socială, cu o structură proprie bine delimitată în timp şi spaţiu, caracterizată prin dinamism si complexitate. Analiza economico financiară utilizează în demersurile sale un ansamblu de concepte, tehnici şi instrumente care asigură tratarea informaţiilor interne şi externe în scopul formulării unor aprecieri pertinente referitoare la situaţia unui agent economic, la nivelul şi calitatea performantelor sale. Analiza informaţiilor se face potrivit relaţiilor cauză efect, ca urmare a caracterului deosebit de complex al fenomenelor social-economice care se desfăşoară la nivelul întreprinderilor.

1.2 Tipologia analizei economico financiare

În funcţie de criteriul de clasificare ales, se disting mai multe tipuri ale analizei economice:

1. După raportul între momentul în care se efectuează analiza şi momentul desfăşurării fenomenului analizat, există două tipuri fundamentale:

- analiza post factum sau post operatorie; priveşte prezentul şi trecutul activităţii analizate şi presupune cercetarea rezultatelor unei activităţi economice potrivit relaţiilor cauzale, pentru stabilirea modului în care au fost îndeplinite obiectivele stabilite. Termenul de „post factum” defineşte un proces sau eveniment care a avut loc sau care s a încheiat, analiza acestuia efectuându se ulterior producerii lui;

- analiza previzională sau analiza prospectivă; priveşte viitorul activităţii analizate şi presupune previzionarea evoluţiei fenomenelor economice, pe baza cercetării factorilor care le influenţează şi a relaţiilor de cauzalitate, în perspectivă. Analiza previzională constituie o etapă premergătoare în elaborarea strategiei activităţii economico financiare a întreprinderii.

2. Din punct de vedere al urmăririi însuşirilor esenţiale sau al determinărilor cantitative ale fenomenelor, există două tipuri de analiză:

- analiza calitativă, care urmăreşte determinarea însuşirilor esenţiale ale fenomenului economic studiat şi a factorilor care sunt de aceeaşi natură cu fenomenul şi îl determină. Analiza calitativă determină gradul de precizie cu care se face previzionarea evoluţiei fenomenelor şi stă la baza elaborării de modele în care sunt prinse elementele esenţiale ale fenomenului economic;

- analiză cantitativă, presupune cercetarea fenomenelor economice prin determinări cantitative exprimate prin volum, valoare, număr, durata, etc.

3. După nivelul la care se desfăşoară analiza, distingem:

- analiza microeconomică, desfăşurată la scara întreprinderii şi a elementelor acesteia, abordată ca sistem;

- analiza macroeconomică, studiază fenomenele economice la nivelul ramurii economice, al economiei naţionale sau al economiei mondiale.

4. După modul de urmărire în timp a fenomenelor economice, se disting:

- analiza statică, care studiază fenomenele economice, precum şi elementele şi factorii care le influenţează, la un moment dat; noţiunea de static face referire la modul în care se efectuează analiza, şi nu la natura fenomenelor economice, care nu sunt niciodată statice;

- analiza dinamică, studiază fenomenele economice în schimbare, în corelaţie cu evoluţia lor în timp, relevând caracteristicile acestora la o succesiune de momente.

5. După criteriile de studiere a fenomenelor:

- analiza tehnico economică, care îmbină caracterul tehnic cu cel economic, de exemplu acţiunea de creştere a producţiei este rezultatul unei analize tehnico economice efectuate de specialişti cu cunoştinţe tehnice şi economice (reducerea costurilor, creşterea rentabilităţii pe produs etc.);

- analiza economico financiară tratează corelaţiile dintre activitatea economică (de exploatare) şi activitatea financiară (riscul financiar);

- analiza financiară vizează fluxurile financiare care se formează la nivelul întreprinderii, modul de gestionare şi plasare a capitalului, etc.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bazele Teoretico Metodologice ale Analizei Economico Financiare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
3 226 cuvinte
Nr caractere:
19 288 caractere
Marime:
50.02KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!