Analiza Swot în Turism

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Analiza SWOT reprezintă o sinteză a auditului de marketing care prezintă punctele forte şi cele slabe ale organizaţiei, precum şi oportunităţile şi ameninţările mediului extern.

Se realizează astfel o listă a caracteristicilor pozitive şi negative ale organizaţiei analizate, care o diferenţiază de organizaţiile concurente.

Punctele forte (caracteristici pozitive) descriu atributele pozitive, tangibile si intangibile, interne, ale organizatiei dvs. Acestea sunt sub controlul dvs. Ce faceti bine? Ce resurese aveti? Ce avantaje aveti fata de concurenta?

Punctele forte includ atributele pozitive ale oamenilor implicati in afacere, incluzand cunostintele lor, trecutul lor, educatie, referinte, contacte, reputatie sau capacitate, pe care acestia le aduc in afacere. Punctele forte includ bunurile tangibile ca de exemplu capital disponibil, echipament, credit, clienti stabili, canale de distribuite existente, materiale cu drepturi de autor, patente, sisteme de informare si procesare, si alte bunuri de valoare din afacerea dvs.

Punctele forte determina superioritatea firmei turistice si pot fi: locul si modul de amplament al obiectivului turistic (hotel, han, camping etc.), varietatea si calitatea serviciilor, nivelul preturilor si tarifelor, pregatirea personalului, formele de agrement etc.

Punctele slabe pot fi date de amplasamentul intr-un mediu ostil sau intr-un cadru lipsit de elemente de atractie naturala, izolarea fata de retelele de acces, proasta calitate a serviciilor oferite, slaba activitate promotionala, organizarea ineficienta a activitatii interne , lipsa de experienta, resurse limitate, lipsa de acces la tehnologie ,etc. Acestia sunt factori care sunt sub controlul dvs, dar dintr-o varietate de motive, au nevoie de imbunatatire pentru a va putea atinge efectiv obiectivele dvs de marketing.

Oportunitatile (ocazii favorabile) evalueaza factorii atractivi externi care reprezinta motivul existentei si prosperitatii afacerii dvs. Acesti sunt factorii externi ai afacerii dvs. Ce oportunitati exista in sectorul dvs de piata sau in jurul dvs din care puteti spera sa beneficiate ?

Oportunitatile determina avantaje comparative pentru firma si pot fi de naturi diferite: cadru legislativ favorabil (impozite si taxe mai mici, facilitati diverse), deschiderea accesului pe anumite piete externe (eliminarea vizelor, reducerea protectionismului etc.), dezvoltarea infrastructurii in anumite zone si regiuni turistice etc.

Amenintarile au un impact negativ asupra activitatii firmei si pot fi legate de instabilitatea politica si legislativa, amenintari concurentiale, deteriorari ale mediului natural, recesiuni etc.

Pe baza analizei SWOT, organizatia turistica poate sa propuna obiective corespunzatoare starii de fapt, urmarind, pe de o parte, eliminarea punctelor slabe si, pe cat posibil, diminuarea impactului amenintarilor mediului extern si, pe de alta parte, dezvoltarea punctelor forte si exploatarea si fructificarea ocaziilor favorabile.

PUNCTE TARI

PUNCTE SLABE

OPORTUNITATI

AMENINTARI

STUDIU DE CAZ

ANALIZA SWOT A ROMÂNIEI - DESTINAŢIE TURISTICĂ

Pentru a se putea propune o strategie de relansare a turismului internaţional al României este necesară o analiză a situaţiei actuale a României, ca destinaţie turistică internaţională din perspectivă de marketing, pentru a putea identifica zonele de acţiune şi modalitaţile de intervenţie.

În realizarea analizei SWOT, România trebuie privită ca o destinaţie turistică unitară care deţine atât puncte slabe, cât şi puncte forte şi care acţionează pe o piaţă în mişcare, beneficiind de oportunitaţi, dar lovindu-se şi de ameninţările inerente unei pieţe imperfecte.

1. Puncte forte. Puncte slabe

Acestea ţin în primul rând de capacitatea de organizare a ţării, de resursele de care dispune şi sunt o caracteristică a mediului intern. Cea mai bună soluţie de promovare este susţinerea punctelor forte şi diminuarea punctelor slabe.

1.1 Puncte forte

După o analiză a resurselor turistice româneşti am decis că principalele puncte tari sunt următoarele: potenţialul natural, potenţialul antropic, dezvoltarea şi diversificarea capacităţii de cazare şi alimentaţie, posibilitatea de a crea noi produse turistice, potenţialul balnear. Iată care sunt argumentele noastre în acest sens.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Swot in Turism.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
5 834 cuvinte
Nr caractere:
31 298 caractere
Marime:
31.75KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Profesorului:
Oprea Alin
Sus!