Analiză economico-financiară

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Capitolul 1

BAZELE TEORETICO-METODOLOGICE ALE ANALIZEI ECONOMICO-FINANCIARE

1.1. Necesitatea analizei ca metodă a cunoaşterii. Conţinutul şi etapele procesului de analiză economico-financiară

Creşterea gradului de complexitate a activităţii economice a întreprinderilor, în contextul mecanismelor pieţei, are implicaţii profunde în procesul de conducere, care nu se poate realiza pe bază de rutină, ci pe o studiere atentă a realităţii, pe o analiză ştiinţifică care să faciliteze adoptarea deciziilor corespunzătoare.

Piaţa ca mecanism de reglare a funcţionării economice are un impact complex şi permanent asupra deciziilor libere şi autonome ale agenţilor economici privind opţiunile în alocarea resurselor, dimensionarea alocării, respectiv investirii, eficienţa utilizării lor în vederea asigurării marjei concurenţiale, a viabilităţii. În acest context s-a definit ca necesitate şi utilitate, analiza economico-financiară ca instrument de supraveghere a activităţii şi performanţelor ei, inclusiv cu luarea în considerare a variabilelor probabile ale pieţei.

O asemenea necesitate şi utilitate rezultă din concluziile de-a lungul timpului, ale multor autori, care în esenţă, subliniază că prin analiza economico-financiară trebuie să se capete răspuns la întrebări cum ar fi:

- Cum se apreciază structura utilităţilor şi resurselor?

- Cum sunt asigurate echilibrele financiare de bază?

- Dacă entitatea economică utilizează cu eficienţă resursele economice şi financiare de care dispunem?

Răspunsuri la astfel de întrebări caută să obţină oricare utilizator al informaţiei, fie el intern (structurile funcţionale şi conducerea entităţii economice), fie extern (bănci, parteneri de afaceri, organe fiscale).

Mediul economic în care îşi desfăşoară activitatea o firmă este, prin natura lui, dinamic. Acest fapt se datorează:

- Existenţei în marea majoritatea a sectoarelor de activitate a mai multor agenţi economici, o piaţă într-o permanantă stare de concurenţă, ale căror decizii (de alocare a resurselor, de repartiţie a rezultatelor obţinute, etc.) afectează, influenţează mediul economic în ansamblul său;

- Acţiunii factorului timp, care este de natură să producă mutaţii semnificative atât în costul resurselor (umane, materiale, financiare), cât şi în calitatea acestora.

Dinamismul mediului economic al firmei îi pune permanent acestuia problema adaptării cât mai rapide la noile condiţii, în parametrii de competitivitate.

Pentru aceasta este necesar ca managementul firmei să cunoască situaţia actuală a firmei, să identifice punctele slabe şi cele forte ale acesteia. Analiza reprezintă aşadar prima etapă în stabilirea măsurilor necesare corectării deficienţelor şi accentuării laturilor pozitive ale activităţii firmei. Cu ajutorul analizei se cercetează lucrurile şi fenomenele, se descoperă structura lor internă, se stabilesc relaţiile de cauzalitate şi evident, legile formării şi defăşurării lor, fapt ce permite nu numai evaluarea stării la un moment dat, dar şi mişcarea în viitor ca urmare a tendinţei, condiţiilor noi, acţiunii umane colective. Deci, cum, scurt şi edificator subliniază M. C. Starr: „Analiza este procesul de desfacere a unei unităţi conceptuale în părţi componente care pot fi mai uşor examinate.”

Analiza economică cercetează activităţile sau fenomenele din punct de vedere economic, esenţialul constituindu-l sesizarea relaţiilor structurale (inclusiv funcţionale) şi a relaţiilor cuază-efect.

Analiza unei activităţi din punct de vedere economic înseamnă cercetarea eforturilor angajate într-o activitate, în primul rând, munca şi capitalul în raport cu rezultatele (efectele), respectiv performanţele economico-financiare ce se realizează fără a exclude din ecuaţie echilibrul ecologic.

Realizarea oricărui obiectiv din activitatea economică a unei entităţi economice, nu se înfăptuieşte prin analiza acestuia, ci prin activitatea factorului uman care, pe baza analizei, a concluziilor desprinse, dirijează efortul astfel încât efectele să fie maxime. O asemenea idee poate fi prezentată astfel:

Observații:

Cursul este complet si contine toate formulele necesare plus exemplificari.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Economico-Financiara.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
216 pagini
Imagini extrase:
216 imagini
Nr cuvinte:
36 851 cuvinte
Nr caractere:
220 645 caractere
Marime:
586.86KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Profesorului:
Andreea Ceausescu
Sus!