Sistem de Management de Mediu

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Controlul efectiv al poluării nu se poate realiza exclusiv pe soluţii tehnologice, ci trebuie abordat în baza unui sistem de management de mediu, integrat managementului general al întreprinderii.

Deşi implementarea sistemelor de management de mediu este o acţiune voluntară, a reuşit să convingă, nu numai prin beneficiile financiare obţinute (identificarea zonelor ce pot aduce economii, mărirea eficienţei producţiei, găsirea de noi pieţe etc.), dar şi prin creşterea credibilităţii în obţinerea de credite bancare, în atragerea investitorilor şi a noilor beneficiari.

În acest sens, în prezent, pe plan mondial se poate constata o orientare a preocupărilor companiilor către introducerea Sistemelor de Management de Mediu (SMM). Acestea oferă o modalitate structurată şi sistematică de integrare a problematicii de mediu în toate aspectele activităţii unei companii.

Scopul nu constă numai în conformarea cu legislaţia de mediu şi minimizarea riscurilor financiare, ci şi îmbunătăţirea continuă a performanţei de mediu, asigurându-se astfel o bună imagine şi o serie de avantaje pe piaţa competiţională.

În 1985 conceptul SMM a fost introdus pentru prima dată în Olanda, în prezent aceasta constituind un real interes în celelalte ţări Vest Europene, în Asia, SUA, Canada şi în continuă creştere în Europa Centrală şi de Est.

Iniţial (anii ‘70) eforturile ţărilor au fost concentrate spre dezvoltarea componentelor legislative şi de reglementare ca şi a structurilor organizatorice care să asigure încadrarea activităţii economice în limitele permise de standardele de mediu. În aceste condiţii răspunsul industriei era dat ca reacţie la apariţia problemelor, îndeosebi a celor de neconformare cu reglementările existente. Investiţiile erau preponderent în soluţii tehnologice de depoluare, la capăt de linie (end of pipe).

În continuare s-a trecut treptat la integrarea politicii ecologice în politica economică a întreprinderii. În 1987, Raportul Brundland al Comisiei Mondiale asupra Mediului şi Dezvoltării a introdus termenul de Dezvoltare Durabilă şi a îndemnat industriile să-şi dezvolte sisteme eficiente de management de mediu.

A urmat întâlnirea din 1992 de la Rio de Janeiro când conducătorii de guverne şi de mari companii, grupuri private au analizat cum poate fi condusă lumea întreagă către dezvoltarea durabilă.

A rezultat consensul global şi angajamentul politic de la cel mai înalt vârf (Agenda 21) pentru începerea colaborării între guverne, întreprinderi, organizaţii neguvernamentale, etc., în vederea găsirii soluţiilor pentru rezolvarea problemelor cruciale de mediu. S-a hotărât de asemenea ca Organizaţia Internaţională pentru Standardizare (ISO) să elaboreze o serie de standarde dedicate sistemului de management de mediu.

Sistemul de Management de Mediu (SMM) este definit ca fiind o “componentă a sistemului general de management ce include structura organizatorică, activităţile de planificare, responsabilităţile, practicile, procedurile, procesele şi resursele pentru elaborarea, implementarea, realizarea, revizuirea şi menţinerea politicii de mediu”.

Un Sistem de Management de Mediu are ca obiectiv principal să ajute o companie în:

- identificarea şi controlul aspectelor de mediu, a impacturilor şi riscurilor relevante din companie;

- satisfacerea politicii de mediu a obiectivelor şi ţintelor, inclusiv conformarea cu legislaţia de mediu;

- definirea unui set de principii de bază care să orienteze activităţile viitoare vizând responsabilităţile de mediu;

- stabilirea unor creşteri ale performanţei de mediu a companiei, pe baza unui bilanţ costuri-beneficii;

- determinarea resurselor necesare pentru atingerea obiectivelor;

- definirea responsabilităţilor, autorităţii şi a procedurilor care să asigure implicarea fiecărui angajat al companiei, în reducerea impactului negativ asupra mediului;

- realizarea unui sistem eficient de comunicare în interiorul companiei şi asigurarea unei instruiri a personalului.

SMM răspunde abordării cunoscute Managementului Calităţii şi anume: “Planifică, Execută, Verifică, Îmbunătăţeşte” (figura.1).

Figura 1

Ciclul acţiunilor PEVI specific pentru o activitate socio-economică

SMM reprezintă un instrument de identificare şi rezolvare a problemelor specifice de mediu care poate fi implementat într-o companie în diferite modalităţi, depinzând de condiţiile specifice.

Din punct de vedere a evoluţiei standardelor din domeniul SMM sunt de reţinut cele la nivel european EMAS(Environment Management and Audit Scheme) şi cele la nivel internaţional ISO 14001 şi 19011.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistem de Management de Mediu.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
119 pagini
Imagini extrase:
119 imagini
Nr cuvinte:
46 022 cuvinte
Nr caractere:
265 952 caractere
Marime:
1.40MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Ecologie
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!