Protecția mediului

Previzualizare curs:

Extras din curs:

CAPITOLUL 1

CONCEPTE DE BAZA ALE STIINTEI MEDIULUI

1.1 STIINTA MEDIULUI – DOMENIU INTERDISCIPLINAR

Stiinta mediului se ocupa de caracteristicile mediului si de studiul interactiunii între om si mediu, ceea ce necesita un spectru larg de stiinte ale naturii si exacte ca: biologia, chimia, fizica, etc., întelegerea proceselor biologice, chimice si fizice ale mediului.Deasemeni, deciziile politice sunt de mare importanta în managementul ecologic. Prin stiinta mediului se urmareste sa se interconecteze cunostintele din diferite ramuri ale stiintelor naturale si exacte, pentru a rezolva problemele de mediu, pentru a întelege cum omul influenteaza viata pe Pamânt.

Stiinta mediului nu este o acumulare de cunostinte disparate, ea devine o stiinta care se bazeaza pe cuceririle altor stiinte, pe care le uneste într-un instrument pentru a rezolva anumite probleme de mediu. În problemele tratate nu se va considera si influenta stiintelor socio-economice asupra stiintei mediului, deoarece în etapa actuala ar necesita prea multe calcule.

Desi, stiinta mediului are un caracter pluridisciplinar, ea nu studiaza cazurile izolate, ea se concentreaza asupra principiilor folosite în rezolvarea problemelor de mediu în cadrul creat de stiintele naturale. Studiul separat al unor cazuri izolate, ar duce la o perimare rapida a cunostintelor acumulate si deci numai cunoasterea principiilor comune, care pot fi particularizate si care guverneaza diferite evenimente, permite solutionarea diferitelor probleme de mediu. Scopul acestui curs este de a descrie metodele si principile care sunt folosite în întelegerea proceselor de mediu si de a arata cum sunt acestea folosite pentru rezolvarea unor probleme noi ale mediului, care devin tot mai complexe odata cu extinderea si diversificarea tehnologiilor industriale.

1.1.1. Relatia între stiinta mediului si tehnologie, management, ecologie si modelare

Relatia între stiinta mediului si ecologie este prezentata în fig.1

Stiinta mediului

Impactul naturii asupra omului

S-a aratat ca stiinta mediului este un domeniu multidisciplinar care se ocupa cu studiul influentei activitatilor umane asupra proceselor de mediu.

Influenta omului asupra mediului se numeste poluare.

Ecologia este definita ca studiul corelatiilor între organismele vii si mediu, sau în sens mai general cu studiul structurilor si functiilor naturii, cunoscând ca omul este o parte a naturii.

Modelele ecologice sau sistemele ecologice ofera posibilitatea de a alege metodelele cele mai bune pentru controlul poluarii si reprezinta circuitul de reactie din fig.1.1.

Ecosistemele sunt de mare complexitate si nu pot fi luate toate problemele în stadiul de management, însa pentru o problema data este posibil sa se faca un model simplificat al ecosistemului si ale proceselor sale. Aceste modele au la baza principiile conservarii masei si conservarii energiei si reprezinta ecuatii diferentiale.

Un ecosistem se poate adapta la activitatile distructive ale omului, însa numai într-o anumita masura. Deci, este necesar sa se înteleaga natura ecosistemului pentru a putea prevedea consecintele impactului activitatilor umane asupra mediului, pentru a mentine o anumita calitate a civilizatiei umane. Pentru a putea diminua efectul activitatii umane asupra mediului este necesar sa se studieze relatia între activitate si efecte prin intermediul stiintei mediului si de a limita impactul omului asupra ecosistemului. Dezvoltarea tehnologiilor de fabricatie a marit impactul omului asupra ecosistemelor , dar noile tehnologii care rezolva problemele poluarii pot fi aplicate simultan si pot reduce aceste efecte. De exemplu au fost dezvoltate noi tehnologii de purificare si recirculare a poluantilor si sunt încercari chiar de a schimba tehnologiile de fabricatie pentru a reduce poluarea.

Managementul de mediu ( ambiental ) este scump, dar în multe cazuri poate deveni economic prin recuperarea unor materii prime, rezulta ca pentru fiecare tehnologie trebuie aleasa o solutie ecologica.

1.1.2. Nivele de organizare

Ecologia este considerata ca fiind o disciplina sau o parte a biologiei. Nivelele de organizare biologica sunt prezentate în fig.1.2, unde se arata ca un biosistem este format din doua componente: biotic si abiotic. Componentele biotice sunt organizate în aranjamente ierarhice de la nivel subcelular (gene) la comunitati care interactioneaza cu mediul fizic (componentele abiotice) formând un sistem, un întreg unificat. În biologie termenul de populatie înseamna un grup de indivizi de orice fel de organism, iar comunitate în ecologie înseamna toate populatiile care ocupa o arie.

O comunitate si mediul formeazaa un ecosistem.

Fig.3

Stiinta mediului studiaza toate formele de viata în toate straturile: mediul gazos (atmosfera), mediul lichid (hidrosfera) si mediul solid (litosfera) si probleme ale Pamântului (biosfera). Ecosfera este biosfera si mediul viu (atmosfera + hidrosfera + litosfera).

1.1.3. Criza ambientala

În prezent are loc o crestere a populatiei, a industrializarii si urbanizarii. În fig.1.3 se prezinta cresterea populatiei în timp, de unde rezulta ca scade intervalul de timp în care aceasta se dubleaza, adica are loc o crestere exponentiala.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Protectia Mediului
    • Curs 01 Concepte de baza ale stiintei mediului.doc
    • Curs 02 Principii si concepte in ecologie.doc
    • Curs 03 Tratarea apelor industriale.doc
    • Curs 04 Proiectarea proceselor de tratare.doc
    • Curs 05 Utilizarea tehnicilor Fuzzy in controlul inteligent al proceselor.doc
    • Curs 06 Sisteme inteligente in ecologie folosind retele neurale.doc
    • Curs 07 Sisteme inteligente in ecologie folosind tehnici NeuroFuzzy.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
7 fisiere
Pagini (total):
90 pagini
Imagini extrase:
91 imagini
Nr cuvinte:
24 853 cuvinte
Nr caractere:
140 253 caractere
Marime:
645.51KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Ecologie
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Profesorului:
C. Nitu, V. Krapivin, A. Bruno
Sus!