Managementul Siturilor Contaminate

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1Metode de investigare a terenurilor contaminate

Contaminarea terenurilor este generată de activităţi industriale si domestice prin practici necorespunzatoare de manipulare si depozitare a substantelor toxice si periculoase si a deşeurilor industriale si menajere. Prin teren contaminat nu se intelege doar suprafata solului ci si subsolul (subteranul in adancime) si apa subterana (stratul freatic si/sau acvifer). Aceasta contaminare are potenţialul de a dăuna factorului uman si mediului inconjurator. Caracterizarea unei zone contaminate are la baza studii ale amplasamentului pe care contaminarea este prezenta, studii rezultate din doua tipuri de investigari:

- investigarea preliminara (non intruziva) si

- investigarea detaliata (intruziva).

Investigarea preliminara a mediului subteran consta in:

- studiu documentar si

- inspectie pe teren. Inspectia vizuala consta in identificarea/clasificarea caracteristicilor specifice ale amplasamentului (de exemplu structuri prezente: rezervoare ingropate abandonate).

Constatările investigarii preliminare vor constitui baza pe care se va stabili necesitatea, scopul si etapele din investigatia detaliata.

Investigarea detaliata a mediului subteran se face prin:

- a. metode clasice de forare,

- b. metode analitice,

- c. metode “direct-push”,

- d. metode geofizice.

a. Metode clasice de forare

constau in utilizarea unui echipament actionat manual sau semimecanizat alcatuit din tije metalice si o foreza montata in capatul primei tije care avanseaza in sol. La intervale regulate sau cand foreza este umpluta cu material tijele sunt extrase din sol si sunt colectate probe si se identifica tipul de sol intalnit.

b. Metode analitice

- Fiber Optic Chemical Sensors

- Laser-Induced Fluorescence

Fiber Optic Chemical Sensors (FOCS) a fost dezvoltat pentru masurarea compusilor volatili din petrol: benzen, toluen, etilbenzen, xilen (BTEX), compusilor organici volatili clorinati (TCE, PCE) si tetraclor de carbon, in gazele din apa, aer, sau sol. Senzorii sunt plasati in puturile de monitorizare (zona saturata si nesaturata) pentru a efectua masuratori in-situ a concentratiei de COV.

Laser-Induced Fluorescence (LIF) utilizeaza sistemul de senzor LIF cu fibra optica instalat in mediul subteran intr-un con penetrometru. Lumina cu lungimea de unda specifica este generata de un laser transmis prin fibra optica catre o fereastra de safir montata intr-un gol facut in conul penetrometru care avanseaza in mediul subteran (subsol). Lumina laser excita compusii aromatici sau hidrocarburile aromatice policilice (HAP) in solul adiacent ferestrei de safir facindu-le fluorescente.

c. Metode “direct-push”

- Platforme “direct-push”:

- platforme “direct-push” echipate cu con penetrometru

- platforme “direct-push” echipate cu ciocan cu percutie

la care se pot atasa:

- Senzori geotehnici

- Membrane Interface Probes (MIP)

Sistemele “direct-push” cu con penetrometru utilizează o forţă de reacţie statică (greutatea camionului) pentru a impinge bare de oţel echipate cu un sistem de prelevare probe sau dispozitive de analitice (senzori). Pentru imbunatatirea procesului de forare un echipament de vibrare este atasat unor bare de otel care avanseaza in sol.

Observații:

Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti – Facultatea de Hidrotehnica, Departamentul de Hidraulica si Protectia Mediului

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Managementul Siturilor Contaminate.docx
  • Managementul Siturilor Contaminate.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx, ppt
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
71 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
5 177 cuvinte
Nr caractere:
30 892 caractere
Marime:
3.02MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Ecologie
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Profesorului:
Dimache
Sus!