Managementul Mediului

Previzualizare curs:

Cuprins curs:

Conţinutul tematic:
TEMA 1. Managementul mediului - aspecte generale
1.1. Definiţii
1.2. Abrevieri/sigle
1.3. Armonizare internațională a codurilor de etapă
1.4. Noţiuni introductive
1.5. Scurt istoric în promovarea conceptului de sisteme de management de mediu
1.6. Principii generale
1.7. Principii specifice
1.8. Instrumente ale managementului de mediu
TEMA 2. Cerinţe ale sistemului de management de mediu
2.1. Cerințe generale
2.2. Politica de mediu
2.3. Planificare
2.4. Implementare şi operare
2.5. Verificare
2.6. Analiza efectuată de management
TEMA 3. Elemente ale sistemului de management de mediu
3.1. Generalități
3.2. Politica de mediu
3.3. Planificare
3.4. Implementare şi operare
3.5. Verificare
3.6. Analiza efectuată de management
TEMA 4. Evaluarea de mediu a amplasamentelor şi organizaţiilor (EMAO)
TEMA 5. Etichete şi declaraţii de mediu
5.1. Generalităţi
5.2. Etichete şi declaraţii de mediu – Principii generale
5.3. Etichete şi declaraţii de mediu – Declaraţii de mediu pe proprie răspundere – (Eco-etichetare de tipul II)
5.4. Eco-etichetare de tipul I – Principii şi proceduri
5.5. Etichete şi declaraţii de mediu. Declaraţii de mediu de tip III. Principii şi proceduri
TEMA 6. Evaluarea performanţei de mediu
6.1. Generalităţi
6.2. Prezentare generală
6.3. Planificarea EPM
6.4. Utilizarea datelor şi a informaţiilor
6.5. Revizuirea şi îmbunătăţirea EPM
6.6. Indicaţii metodologice
TEMA 7. Evaluarea ciclului de viață
7.1. Principii şi cadru de lucru
7.2. Caracteristici-cheie ale ECV
7.3. Fazele unui studiu ECV
7.4. Domeniul de aplicare a studiului
7.5. Limitele sistemului
7.6. Analiza inventarului ciclului de viaţă
7.7. Evaluarea impactului ciclului de viaţă
7.8. Interpretarea ciclului de viaţă
7.9. Raportare
7.10. Analiza critică

Extras din curs:

TEMA 1

Managementul mediului -

aspecte generale

1.1. Definiţii

1.2. Abrevieri/sigle

1.3. Armonizare internațională a codurilor de etapă

1.4. Noţiuni introductive

1.5. Scurt istoric în promovarea conceptului de sisteme de management de mediu

1.6. Principii generale

1.6.1. Principii ce acţionează pe plan intern

1.6.2. Principii ce acţionează pe plan extern

1.7. Principii specifice

1.8. Instrumente ale managementului de mediu

1.8.1. Instrumentele pentru analiză şi evaluare

1.8.2. Instrumentele pentru acţiune

1.8.3. Instrumentele de comunicare

Tema 1 4

-Management de mediu – ansamblul activităţilor de management care determină politica de mediu şi responsabilităţile puse în practică prin: planificarea obiectivelor de mediu, evaluarea rezultatelor şi evaluarea efectelor produse asupra mediului înconjurător (Ecologia: dicţionar enciclopedic, 2006).

-Politică de mediu – 1. Intenţiile globale şi direcţia unei organizaţii referitoare la performanţele sale de mediu exprimată oficial de managementul la cel mai înalt nivel (SR EN ISO 14001:2005 - Sisteme de management de mediu. Cerinţe cu ghid de utilizare).

Notă: Politica de mediu furnizează cadrul pentru acţiune şi pentru stabilirea obiectivelor de mediu şi a ţintelor de mediu. 2. Intenţiile globale și orientarea unei organizaţii în ceea ce privește performanţa sa de mediu, astfel cum sunt exprimate oficial de către conducerea la cel mai înalt nivel a organizaţiei, inclusiv respectarea tuturor cerinţelor legale aplicabile în materie de mediu, precum și angajamentul în sensul îmbunătăţirii continue a performanţei de mediu. Această politică oferă un cadru de acţiune și de stabilire a obiectivelor și ţintelor de mediu (Regulamentul (CE) nr. 1221/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind participarea voluntară a organizaţiilor la un sistem comunitar de management de mediu și audit - EMAS).

-Declaraţie de mediu – înseamnă informaţiile detaliate furnizate publicului și altor părţi interesate cu privire la: structura și activităţile unei organizaţii; politica sa de mediu și sistemul său de management de mediu; aspectele de mediu specifice acesteia și impacturile asupra mediului; programul său de mediu, precum și obiectivele și ţintele de mediu; performanţa de mediu a organizaţiei și respectarea obligaţiilor legale aplicabile în materie de mediu, astfel cum sunt prevăzute în anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 1221/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind participarea voluntară a organizaţiilor la un sistem comunitar de management de mediu și audit - EMAS.

-Mediu – 1. Mediul înconjurător în care funcţionează o organizaţie, care include aerul, apa, solul, resursele naturale, flora, fauna, oamenii şi relaţiile dintre acestea (SR EN ISO 14001:2005 - Sisteme de management de mediu. Cerinţe cu ghid de utilizare).

Notă: În acest context, mediul înconjurător se extinde din interiorul organizaţiei până la sistemul global. 2. Reprezintă ansamblul de condiţii şi elemente naturale ale Terrei: aerul, apa, solul, subsolul, aspectele caracteristice ale peisajului, toate straturile atmosferice, toate materiile organice şi anorganice, precum şi fiinţele vii, sistemele naturale în interacţiune, cuprinzând elementele enumerate anterior, inclusiv unele valori materiale şi spirituale, calitatea vieţii şi condiţiile care pot influenţa bunăstarea şi sănătatea omului” (OUG nr. 195. din 2005 – privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare).

Managementul mediului 5

-Management – activităţi coordonate pentru a orienta şi a controla o organizaţie (SR EN ISO 9000:2006 - Sisteme de management al calităţii. Principii fundamentale şi vocabular). Notă: În limba engleză, termenul „management” se referă uneori la persoane, adică o persoană sau un grup de persoane cu autoritate şi responsabilitate pentru conducerea şi controlul unei organizaţii. Atunci când „management” este utilizat în acest sens ar trebui întotdeauna să fie utilizat cu un calificativ pentru a evita confuzia cu conceptul de „management” definit mai sus. De exemplu, „managementul trebuie….” nu este recomandat, pe când „managementul de la cel mai înalt nivel trebuie……” este acceptabil.

-Sistem de management – sistem prin care se stabilesc politica şi obiectivele şi prin care se realizează acele obiective (SR EN ISO 9000:2006 - Sisteme de management al calităţii. Principii fundamentale şi vocabular). Notă: Un sistem de management al unei organizaţii poate include diferite sisteme de management cum ar fi un sistem de management al calităţii, un sistem de management financiar sau un sistem de management de mediu.

-Sistem de management de mediu (SMM) – 1. Parte a sistemului de management al unei organizaţii utilizat pentru a dezvolta şi implementa politica sa de mediu şi a gestiona aspectele de mediu (SR EN ISO 14001:2005 - Sisteme de management de mediu. Cerinţe cu ghid de utilizare). Nota 1: Un sistem de management este un set de elemente, între care există relaţii, utilizate pentru a stabili politica şi obiectivele şi pentru a îndeplini acele obiective. Nota 2: Un sistem de management cuprinde structura organizaţională, planificarea activităţilor, responsabilităţile, practicile, procedurile, procesele şi resursele. 2. Acea parte din sistemul global de management care include structura organizaţională, activităţile de planificare, responsabilităţile, practicile, procedurile, procesele și resursele necesare dezvoltării, punerii în aplicare, realizării, evaluării și menţinerii politicii de mediu, precum și a gestionării aspectelor de mediu” (Regulamentul (CE) nr. 1221/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind participarea voluntară a organizaţiilor la un sistem comunitar de management de mediu și audit - EMAS).

-Performanţă de mediu – rezultate măsurabile ale managementului aspectelor de mediu dintr-o organizaţie (SR EN ISO 14001:2005 - Sisteme de management de mediu. Cerinţe cu ghid de utilizare). Notă: În contextul sistemelor de management de mediu, rezultatele pot fi măsurate faţă de politica de mediu, obiectivele de mediu, ţintele de mediu şi alte cerinţe ale performanţei de mediu dintr-o organizaţie

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Managementul Mediului
    • Bibliografie.pdf
    • PLANUL TEMATIC.pdf
    • TEMA 1_MANAGEMENTUL MEDIULUI.pdf
    • TEMA 2_CERINTELE SMM.pdf
    • TEMA 3_ELEMENTELE SMM.pdf
    • TEMA 4_EVALUAREA DE MEDIU.pdf
    • TEMA 5_ETICHETE SI DECLARATII.pdf
    • TEMA 6_PERFORMANTA DE MEDIU.pdf
    • TEMA 7_EVALUAREA CICLULUI DE VIATA.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
9 fisiere
Pagini (total):
143 pagini
Imagini extrase:
143 imagini
Nr cuvinte:
49 547 cuvinte
Nr caractere:
290 985 caractere
Marime:
4.69MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Ecologie
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!