Legi și reglementări privind protecția mediului

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Legislatia europeana privind protectia mediului inconjurator a fost initiata cu prilejul unei conferinte a sefilor de stat sau Guvern desfasurata in octombrie 1972, unde s-a stabilit ca este esentiala existenta unei politici comune pentru protectia mediului.

In februarie 2000 erau in vigoare 708 acte normative comunitare privind protectia mediului: 266 directive, 124 reglementari si 318 decizii. O serie de programe de actiune ofera cadrul pentru aceasta legislatie. Consiliul a adoptat "Programul Comunitar de politici si masuri in legatura cu mediul si dezvoltarea durabila" pe 15 si 16 decembrie 1992. De la modificarea Tratatului de la Roma prin Tratatele de la Maastricht si Amsterdam, baza legala a politicii Comunitare privind mediul o constituie Articolele 174 pana la 176 (130r pana la 130t) ale Tratatului CE.

Politica de mediu a Uniunii Europene, asa cum a fost stabilita prin Tratatul CE, are ca scop asigurarea sustenabilitatii activitatii de protectie a mediului, prin includerea acesteia in politicile sectoriale ale UE, prin elaborarea de masuri de prevenire, prin respectarea principiului "cel care polueaza plateste", prin combaterea la sursa a poluarii, si prin asumarea in comun a responsabilitatii. Acquis-ul cuprinde aproximativ 200 de instrumente legislative care acopera un numar mare de sectoare, precum poluarea apei si a aerului, gestionarea reziduurilor si produselor chimice, biotehnologia, protectia impotriva radiatiilor si conservarea naturii. Statele Membre trebuie sa se asigure ca o evaluare a impactului asupra mediului inconjurator a fost efectuata inainte de a aproba dezvoltarea anumitor proiecte din sectorul public sau privat.

In ciuda imbunatatirilor semnificative ce au avut loc, in special in domeniul reducerii poluarii aerului si apei potabile, acquis-ul trebuie sa se dezvolte in continuare. In noul Program de Actiune pentru protectia mediului sunt identificate patru domenii prioritare: schimbarile climatice, natura si biodiversitate, mediu si sanatate, si resurse naturale si deseuri.

Carta Alba, destinata pregatirii tarilor asociate din estul si centrul Europei in vederea integrarii in Piata Interna a Uniunii (1995), acopera doar o mica parte din acquis-ul din domeniul protectiei mediului, mai precis partea referitoare la legislatia privind produsele, care este direct legata de prevederile referitoare la libera circulatie a bunurilor.

Transpunerea acquis-ului referitor la protectia mediului in legislatia nationala si aplicarea sa reprezinta sarcini majore. Lista de prioritati include:

- legislatia cadru a Uniunii Europene (inclusiv accesul la informatie si evaluarea impactului de mediu);

- masuri derivind din conventiile internationale in care Uniunea este parte;

- reducerea poluarii globale si trans-frontaliere;

- legislatia privind protectia naturii (care urmareste conservarea biodiversitatii),

- masuri care sa asigure functionarea pietei interne (de exemplu, standardele de produs).

Punerea in aplicare si respectarea acquis-ului din domeniul protectiei mediului necesita o structura administrativa puuternica si bine echipata.

Mai mult, conform articolului 6 al Tratatului CE, trebuie avuta in vedere includerea cerintelor referitoare la protectia mediului si in alte domenii, pentru a contribui la o dezvoltare durabila.

Directivele europene privind gestionarea deseurilor se incadreaza in patru grupe principale:

- legislatia cadru privind deseurile - Directiva cadru 2006/12/EC, care contine prevederi pentru toate tipurile de deseuri, mai putin acelea care sunt reglementate separat prin alte directive si Directiva privind deseurile periculoase (Directiva 91/689/EEC), care contine prevederi privind managementul, valorificarea si eliminarea corecta a deseurilor periculoase;

- legislatia privind fluxuri speciale de deseuri: reglementari referitoare la ambalaje si deseuri de ambalaje; uleiuri uzate; baterii si acumulatori; PCB-uri si PCT-uri; namoluri de epurare; vehicule scoase din uz; deseuri de echipamente electrice si electronice, deseuri de dioxid de titan;

- legislatia privind operatiile de tratare a deseurilor - reglementari referitoare la incinerarea deseurilor municipale si periculoase; eliminarea deseurilor prin depozitare;

- legislatia privind transportul, importul si exportul deseurilor.

Toate aceste directive au fost transpuse in legislatia romana.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Legi si Reglementari Privind Protectia Mediului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
4/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 441 cuvinte
Nr caractere:
16 123 caractere
Marime:
19.03KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
ecologie, lege, mediu, protectie, legislatie
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Profesorului:
Mirela Popica
Sus!