Calitatea Apelor

Previzualizare curs:

Extras din curs:

CAPITOLUL I

CALITATEA APELOR

1.1. Calitatea apelor uzate

1.1.1. Situaţia actuală a staţiei de epurare a municipiului Roman

Staţia de epurare a municipiului Roman realizează un flux de tratare ce cuprinde:

Linia de tratare a apei uzate

Primul obiect din cadrul staţiei de epurare este grătarul ce este alcătuit din două compartimente având lungime de 17,5 m şi o lăţime de 0,68 m şi înălţime totală de 3,8 m. Grătarul este prevăzut cu un grătar rar cu curăţire manuală şi un grătar curb, cu curăţire mecanică.

Grătarul este prevăzut în amonte şi în aval cu stăvilare pentru fiecare linie, servind la izolarea liniilor în cazuri de intervenţie.

Grătarul rar cu curăţire manuală este o construcţie din bare OL paralele, prin care sunt trecute apele uzate, având rolul de a reţine corpurile cu dimensiuni mai mari de 60 mm.

În aval de primul grătar se găseşte grătarul cu curăţire mecanică, cu rolul de a reţine corpuri mai mari de 20 mm. Acesta este o construcţie metalică sudată având bare curbe, care sunt rigidizate între ele cu profile metalice ce sunt fixate la partea inferioară de radierul canalului iar la partea superioară de peretele canalului colector.

Viteza apei prin grătarul des este de 1 m/s la debitul maxim şi 0,85 m/s la debitul minim. Pierderea de sarcină maximă prin grătar este de 25 cm.

Desnisipatorul este următorul obiect din cadrul fluxului de tratare şi are rolul de a reţine particulele cu dimensiuni mai mari de 0,2 mm în special suspensii granulare: nisip, cuarţ. Cuprinde două linii tehnologice având secţiune parabolică, de 20 m lungime şi 2,1 m lăţime pentru fiecare compartiment. La partea inferioară este prevăzut cu o rigolă având lăţimea de 0,40 m şi adâncimea de 0,40 m.

Viteza apei prin desnisipator este de 0,3 m/s iar timpul de staţionare al apei este de 45 secunde.

Ca şi grătarele, desnisipatorul este prevăzut în aval şi amonte, pe fiecare linie cu stăvilare cu dimensiunile 900x1370 m.

Desnisipatorul este echipat cu pod curăţitor cu rol de eliminare a depunerilor de pe radierul desnisipatorului cu ajutorul a două elevatoare pneumatice care refulează într-un canal colector, situat în partea laterală a obiectivului. Elevatoarele pneumatice sunt alimentate de două electrosuflante tip SRD 40 având Q = 160 mc/h. În prezent acest obiect funcţionează.

Apa cu nisip este refulată în jgheabul de spălare care are capacitatea de a reţine nisipul pe o perioadă de 10 zile. După ce a fost spălat, nisipul este depus pe platforma de uscare alcătuită din două straturi de beton, unul de rezistenţă în grosime de 12 cm, altul de uzură în grosime de 6 cm.

Aceste platforme au panta transversală şi longitudinală care conduc apele ce se scurg din nisip la două guri de scurgere cu depozit şi sifon. Din aceste guri de scurgere apele sunt conduse din nou în desnisipator.

De la desnisipator apa ajunge la separatorul de grăsimi care prin procedeul flotaţiei are rolul de separare a grăsimilor de origine minerală sau organică. În prezent acest obiect nu funcţionează.

În cadrul acestui obiect procesul de aerare era întreţinut de două suflante tip SRD 40, amplasate în exterior şi circula prin conducte de PVC 63X3,5.

Staţia de pompare treapta 1 are rolul de a trimite apa de la separatorul de grăsimi la decantoarele primare.

În cadrul acestui obiect staţie de pompare au avut loc o serie de modificări prin înlocuirea vechilor pompe ACV 350-15, cu ax vertical, cu 4 pompe tip SARLIN, produse de firma GRUNDFOS, cu următoarele caracteristici: Q = 0-675 l/s, H= 24,8 – 5,5 m.

Pompele sunt amplasate în subsolul staţiei de pompare, împreună cu conductele tehnologice de aspirare - refulare aferente, inclusiv vanele. Toate aceste utilaje sunt noi, înlocuind pe cele vechi corodate şi depăşite moral.

Tot aici este amplasată şi o pompă de epuisment, cu rolul de a evacua apele provenite din eventuale neetanşeităţi, ape ce se preiau dintr-o başă special amenajată.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Calitatea Apelor
    • Capitol_1.doc
    • Capitol_2.doc
    • Capitol_3.doc
    • Capitol_4.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
4 fisiere
Pagini (total):
87 pagini
Imagini extrase:
87 imagini
Nr cuvinte:
12 802 cuvinte
Nr caractere:
91 945 caractere
Marime:
491.68KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Ecologie
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!