Automatizarea Proceselor Tehnologice de Mediului

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Stiinta mediului se ocupa de caracteristicile mediului si de studiul interactiunii intre om si mediu, ceea ce necesita un spectru larg de stiinte ale naturii si exacte ca: biologia, chimia, fizica, etc., intelegerea proceselor biologice, chimice si fizice ale mediului. De asemeni, deciziile politice sunt de mare importanta in managementul ecologic. Prin stiinta mediului se urmareste sa se interconecteze cunostintele din diferite ramuri ale stiintelor naturale si exacte, pentru a rezolva problemele de mediu, pentru a intelege cum omul influenteaza viata pe Pamant.

Stiinta mediului nu este o acumulare de cunostinte disparate, ea devine o stiinta care se bazeaza pe cuceririle altor stiinte, pe care le uneste intr-un instrument pentru a rezolva anumite probleme de mediu. In problemele tratate nu se va considera si influenta stiintelor socio-economice asupra stiintei mediului, deoarece in etapa actuala ar necesita prea multe calcule.

Desi, stiinta mediului are un caracter pluridisciplinar, ea nu studiaza cazurile izolate, ea se concentreaza asupra principiilor folosite in rezolvarea problemelor de mediu in cadrul creat de stiintele naturale. Studiul separat al unor cazuri izolate, ar duce la o perimare rapida a cunostintelor acumulate si deci numai cunoasterea principiilor comune, care pot fi particularizate si care guverneaza diferite evenimente, permite solutionarea diferitelor probleme de mediu. Scopul acestui curs este de a descrie metodele si principiile care sunt folosite in intelegerea proceselor de mediu si de a arata cum sunt acestea folosite pentru rezolvarea unor probleme noi ale mediului, care devin tot mai complexe odata cu extinderea si diversificarea tehnologiilor industriale.

1.1.1. Relatia intre stiinta mediului si tehnologie, management, ecologie si modelare

Relatia intre stiinta mediului si ecologie este prezentata in fig.1

Stiinta mediului

Impactul naturii asupra omului

S-a aratat ca stiinta mediului este un domeniu multidisciplinar care se ocupa cu studiul influentei activitatilor umane asupra proceselor de mediu.

Influenta omului asupra mediului se numeste poluare.

Ecologia este definita ca studiul corelatiilor intre organismele vii si mediu, sau in sens mai general cu studiul structurilor si functiilor naturii, cunoscand ca omul este o parte a naturii.

Modelele ecologice sau sistemele ecologice ofera posibilitatea de a alege metodelele cele mai bune pentru controlul poluarii si reprezinta circuitul de reactie din fig.1.1.

Ecosistemele sunt de mare complexitate si nu pot fi luate toate problemele in stadiul de management, insa pentru o problema data este posibil sa se faca un model simplificat al ecosistemului si ale proceselor sale. Aceste modele au la baza principiile conservarii masei si conservarii energiei si reprezinta ecuatii diferentiale.

Un ecosistem se poate adapta la activitatile distructive ale omului, insa numai intr-o anumita masura. Deci, este necesar sa se inteleaga natura ecosistemului pentru a putea prevedea consecintele impactului activitatilor umane asupra mediului, pentru a mentine o anumita calitate a civilizatiei umane. Pentru a putea diminua efectul activitatii umane asupra mediului este necesar sa se studieze relatia intre activitate si efecte prin intermediul stiintei mediului si de a limita impactul omului asupra ecosistemului. Dezvoltarea tehnologiilor de fabricatie a marit impactul omului asupra ecosistemelor , dar noile tehnologii care rezolva problemele poluarii pot fi aplicate simultan si pot reduce aceste efecte. De exemplu au fost dezvoltate noi tehnologii de purificare si recirculare a poluantilor si sunt incercari chiar de a schimba tehnologiile de fabricatie pentru a reduce poluarea.

Managementul de mediu ( ambiental ) este scump, dar in multe cazuri

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Automatizarea Proceselor Tehnologice de Mediului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 363 cuvinte
Nr caractere:
13 378 caractere
Marime:
18.93KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
activitate, dezvoltare, reciclare
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!