Raportul Juridic al Dreptului Financiar

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Raportul juridic de drept financiar

Un raport juridic cuprinde acele relatii sociale si economice reglementate de normele juridice, premisele fundamentale ale oricarui raport juridic sunt:

- Norma juridical

- Subiectele de drept

- Faptul juridic

Principalul izvor al raportului juridic de dr financiar il reprezinta faptul juridic pe care il putem definii ca fiind acele imprejurari care potrivit normelor juridice duc la aparitia, modificarea sau stingerea unor rapoarte juridice provocand prin aceasta anumite consecinte juridice. Faptele juridice pot imbraca urmatoarele forme:

a) Sub forma evenimentelor

b) Sub forma actiunilor umane

Evenimentele sunt imprejurari care se petrec dependent de vointa oamenilor in timp ce actiunile umane private ca fapte juridice reprezinta acele manifestari de vointa licite sau ilicite care nasc, modifica sau sting raporturile juridice. Actiunile umane facute cu scopul producerii de efecte juridice imbraca forma actelor juridice.

In dreptul financiar actele juridice sunt facute in scopul constituirii, administrarii, intrebuintarii si controlului utilizarii resurselor financiare ale statului sau colectivitatilor locale.

A treia componenta o constituie subiectul raportului juridic.

In orice raport, si in cazul raportului financiar intalnim 2 categorii de subiecte:

a) Subiectul activ

Reprezentat de o persoana purtatoare a autoritatii publice, respectiv statul sau o colectivitate locala si uneori o institutie publica. Identificam in aceasta categorie Ministerul Economiei si Finantelor cu structurile sale de concentrate in teritoriu, consiliile locale precum si institutii precum Curtea de Conturi etc.

b) Subiectul pasiv

Sb. Pasiv al raporturilor de drept financiar, reprezentat de contribuabil, persoana fizica sau juridica careia norma juridica ii stabileste obligatii sau drepturi in materie financiara.

Specific rapoartelor juridice de drept financiar este inegalitatea dintre parti, respectiv subiectul activ poate pretinde orice, in timp ce subiectul pasiv e obligat sa-I respecte cerintele. Astfel subiectul activ are drept de a actiona pentru executarea bugetului public, are dreptul de a actiona pentru stabilirea, incasarea, administrarea, utlizarea si controlul resurselor publice.

Subiectul pasiv are obligatia de achitare a sarcinilor bugetare, de folosire potrivit destinatiilor si a sumelor alocate de bugetul public, avand insa uneori dreptul de a contesta modul de impunere sau executare.

Obiectul raportului juridic financiar priveste actiunile sau inactiunile subiectelor in realizarea drepturilor si obligatiilor izvorate din continutul raportului juridic.

In acest context distingem actiunea de stabilire a veniturilor bugetare, actiuni de incasare a veniturilor bugetare, actiuni de utilizare a resurselor financiare, acte de control financiar-fiscal, precum si unele inactiuni legate in deosebi de inutilizarea unor documente care ar conduce la modificarea bazei de impunere.

Locul dreptului financiar in sistemul de drept

Dreptul financiar este o ramura a dreptului public care reglementeaza si instituie normele de drept pentru relatiile financiare dintr-un stat. Normele juridice de drept financiar se afla intr-o stransa interdependenta cu cele ale dreptului constitutional, administrativ, penal sau dreptul civil si procesual civil; care fac parte din aceiasi categorie de drept public, precum si cu normele de drept comercial, dreptul muncii sau dreptul international care fac parte din categoriile de drept privat.

a) Interdependenta dintre dreptul financiar si dreptul constitutional

In raporturile juridice de drept financiar apare pe deoparte statul cu institutiile sale abilitate in stabilirea, urmarirea si incasarea fondurilor publice, iar pe de alta parte obligatiile contribuabililor de asi achita datoriile.

In raportul juridic de drept constitutional se regasesc drepturile si obligatiile statului privitoare la impunere , iar pe de alta parte drepturile si obligatiile cetatenilor de a contribui prin impozite, taxe si contributii la acoperirea cheltuielilor publice. Totodata prin Constitutie sunt formulate principiile de baza ale finantelor publice, precum si principiile de organizare si functionare ale institutiilor financiare.

b) Interdependenta dintre dreptul financiar si dreptul administrativ

Legaturile dintre dr financiar si dr administrativ sunt generate de obicei de faptul ca stabilirea, incasarea si repartizarea veniturilor publice, cat si utilizarea acestora se realizeaza cu ajutorul organelor administrative. Totodata prin intermediul normelor de dr administrativ se instituie reguli de organizare, functionare si conducere a organelor puterii executive, inclusiv cele financiare.

Legatura dintre dr financiar si cel administrativ rezulta din faptul ca ambele categorii includ ca subiect statul pe deoparte si cetateanul pe alta parte, iar aparatul financiar face parte din sistemul administrativ.

c) Interdependenta dintre dreptul financiar si dreptul civil sau procesual civil

Dreptul financiar cat si dr civil reglementeaza relatii patrimoniale care au ca obiect drepturile si obligatiile exprimate in bani.

Totodata normele privind recuperarea creantelor fiscale inclusiv cele prin executare silita respecta principiile stabilite in dr procesual civil.

d) Interdependenta dintre dreptul financiar si dreptul penal si dr muncii

Dispozitiile dr financiar referitoare la constatarea infractiunilor din domeniul financiar de catre organele de control financiar se regasesc si in normele de dr penal. Deasemenea reglementarile privind stabilirea si utilizarea fondurilor pentru asigurare si protectie sociala se regasesc in dreptul muncii.

Observații:

Curs 3

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Raportul Juridic al Dreptului Financiar.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 815 cuvinte
Nr caractere:
10 989 caractere
Marime:
9.61KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Profesorului:
Popescu Marin
Sus!