Participanții în Afaceri

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1. Subiectul raportului juridic de drept comercial

Conform Codului comercial român, părţi al raportului juridic de drept comercial pot să fie atât comercianţii cât şi necomercianţii (concluzie ce rezultă din instituirea, prin art. 3 Cod comercial, sistemului obiectiv al faptelor de comerţ).

În aceste condiţii, reglementările Codului comercial se aplică oricărei persoane ce săvârşeşte un fapt de comerţ obiectiv, independent de calitatea sa de comerciant ori necomerciant. Dar, chiar dacă o persoană săvârşeşte, în mod accidental, un fapt de comerţ obiectiv şi, astfel, raportului juridic născut îi sunt aplicate reglementările comerciale, această persoană nu dobândeşte, în mod automat, calitatea de comerciant, ea păstrându-şi calitatea de necomerciant (art.9/C.com.).

2. Comercianţii persoană fizică

Persoanele fizice au calitatea de comerciant dacă săvârşesc fapte de comerţ cu caracter profesional, în concepţia Codului comercial comerciantul persoană fizică fiind definit nu prin apartenenţa sa la un anumit grup profesional, ci prin actele şi operaţiunile (faptele de comerţ) pe care le săvârşeşte.

Persoana fizică are calitatea de comerciant atât în cazul în care-şi desfăşoară activitatea în mod independent cât şi dacă activitatea sa se desfăşoară în cadrul unei asociaţii familiale .

a. Dobândirea calităţii de comerciant

Art. 7/C.com. statutează că “sunt comercianţi aceia care fac fapte de comerţ având comerţul ca o profesiune obişnuită”.

Din această reglementare rezultă că, pentru a dobândi calitatea de comerciant, persoana fizică trebuie să îndeplinească două condiţii : să săvârşească fapte de comerţ, iar acestea să fie săvârşite ca o profesiune obişnuită;

La aceste două condiţii, în doctrină se consideră că mai trebuie să se adauge şi o a treia condiţie , aceea ca faptele de comerţ să fie săvârşite în nume propriu, pentru ca astfel comercianţii persoană fizică să se delimiteze de auxiliarii comerţului.

În plus faţă de aceste condiţii, legea specială în materie – ORDONANŢA DE URGENŢĂ Nr. 44 din 16 aprilie 2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale- mai adaugă câteva condiţii speciale :

a) să fi împlinit 18 ani;

b) să nu fi săvârşit fapte sancţionate de legile financiare, vamale şi cele care privesc disciplina financiar-fiscală, de natura celor care se înscriu în cazierul fiscal;

c) să aibă un sediu profesional declarat pe teritoriul ţării;

d) să declare pe propria răspundere că îndeplinesc condiţiile de funcţionare prevăzute de legislaţia specifică în domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protecţiei mediului şi al protecţiei muncii.

Comercianţii persoane fizice trebuie să fie delimitaţi de celelalte profesiuni exercitate de persoanele fizice, dintre care cea mai importantă categorie este aceea a persoanelor ce exercită profesiuni liberale (avocaţii, medicii, notarii publici, arhitecţii etc.).

Privitor la această categorie de persoane, în mod tradiţional se consideră că nu au calitatea de comerciant, activitatea desfăşurată de ei constând în punerea la dispoziţia celor interesaţi a cunoştinţelor şi competenţei lor.

b) Auxiliarii comerţului

Auxiliarii comerţului sunt persoane care, fără a avea calitatea de comercianţi, stabilesc cu ei raporturi de subordonare ori de colaborare în exerciţiul comerţului .

După natura raporturilor existente între auxiliarii comerţului şi comercianţi, distingem între auxiliarii dependenţi şi auxiliarii independenţi.

(1) Din categoria auxiliarilor dependenţi fac parte –conform art. 392-404/C.com..- prepuşii comercianţilor, comis-voiajorii şi comişii pentru negoţ, care au calitatea de reprezentanţi ai acestora din urmă, cu următoarele trăsături :

- puteri minime, circumscrise mandatului primit;

- caracter de durată -în timp şi spaţiu- al raporturilor născute între comercianţi şi prepuşii lor;

(2) Din categoria auxiliarilor independenţi fac parte intermediarii (mijlocitorii liberi), agenţii de bursă şi agenţii de comerţ.

Caracteristica acestei categorii de auxiliari ai comercianţilor este că ei nu sunt într-un raport de subordonare faţă de nici una din părţile unui raport de drept comercial.

(3) O categorie aparte de auxiliari independenţi o constituie agenţii comerciali permanenţi, al căror statut este reglementat de Legea nr. 509 din 12 iulie 2002 (publicată în M.Of. 581/6 august 2002).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Participantii in Afaceri.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
8 528 cuvinte
Nr caractere:
44 954 caractere
Marime:
36.04KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!