Garanții procedurale

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Conditii pe care trebuie sa le respecte masurile privative de libertate

1.Conformitate cu dr. intern a statelor in cauza

2.Masura trebuie sa poata fi inclusa in cel putin 1 din ip. De la art. 5 CEDO

1. Pentru a fi considerata conforma cu dispozitiile Conventiei, posibilitatea masurii privative de libertate tb. Sa fie regl. In dreptul intern. In asa masura incat sa asig. Garantia pentru indivizi. Nu este suficient sa existe o lege interna care sa prevada posibilitatea privarii de libertate, ci legea tb. Sa indeplineasca o serie de cerinte:

- sa fie accesibila: pers. - sa fi avut acces la normele juridice aplicabile ( de regula, prin publicitatea legilor)

- sa fie previzibila: sa se poata deduce din continutul ei, care este comportamentul interzis si care sunt consecintele ce decurg din comiterea anumitor acte.

Curtea arata ca legalitatea detentiei este apreciata atat sub aspect material, cat si sub aspect procedural.

2.Enumeratiile prev. De art. 5 (1) este una limitativa si in consecinta, statul nu poate sa retina o persoana pentru un alt motiv in afara celor permise de textul Conventiei.

Cazuri permise de privare de llibertate:

(art. 5 (1) lit. a-f )

Lit. a : persoana este detinuta legal pe baza condamnarii pronuntate de catre un tribunal competent.

Dispoz. din art. 5 (1) lit. a nu autorizeaza o noua cercetare de catre Curte a corectitudinii condamnarii, care intra in sfera de protectie a art. 6, ci permite doar verificarea respectarii unor conditii de forma - persoana a fost condamnata in urma unei hotarari pronuntate de un tribunal competent, se impune existenta unei legaturi de cauzalitate intre condamnare si privarea de libertate.

Condamnarea nu este doar o declaratie de vinovatie privind savarsirea unei infractiuni, ci implica si aplicarea unei pedepse sau a unei alte masuri privative de libertate.

Nu intra in aceasta categorie o masura preventiva sau de siguranta, deoarece este doar o simpla protectie impotriva statului de pericolul care il prezinta anumiti indivizi, condamnarea pronuntata printr-o hotarare care a ramas definitiva nu cade sub incidenta art. 5 (1) lit. a, ci a art. 5 (1) lit. c.

Tribunalul pentru a fi competent, trebuie sa fie un organ de plina jurisdictie asupra cauzei si sa acorde garantii judiciare adecvate si sa fie independent fata de executiv si fata de parti.

S-a considerat ca in cazul in care o persoana executa o pedeapsa mai mare decat cea prezumata in hotararea de condamnare, are loc o incalcare a art. 5 (1) lit. a. De asemenea, detentiunea unei persoane pe perioada nedeterminata si imprevizibila, fara ca aceasta detentiune sa se intemeieze pe o dispozitie legala precisa sau o hotarare judecatoreasca, este incompatibila cu principiul securitatii juriidce, imbraca un caracter arbitrar si este contrara principiilor statului de drept.

Lit. b. Persoana a facut obiectul unei arestari sau det. leg. pt. nesupunerea fata de o hotarare pronuntata conf. legii de catre un tribunal, in materia garantarii executarii unei obligatii prevazute de lege.

In ceea ce priveste nerespectarea unei decizii a instantei, sunt avute in vedere, spre ex. cazuri in care este adus un martor cu mandat in situatia refuzului acestuia de a se prezenta in fata instantei sau pentru supunerea unei persoane unei expertize psihiatrice.

Observații:

Cursul 5

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Garantii Procedurale .doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 787 cuvinte
Nr caractere:
9 926 caractere
Marime:
10.29KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Profesorului:
Pivniceru Mona Maria
Sus!