Dreptul Mediului

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1. Toate normele de dreptul mediului au caracter imperativ

2. Unele dintre normele de dreptul mediului sunt norme tehnice care prin includerea lor in acte normative produc efecte juridice

3. Izvoarele speciale ale dreptului mediului sunt conventiile si tratatele internationale sub 2 conditii: a) Romania sa fi aderat la ele

b) Sa fie in vigoare la data invocarii lor

Poluarea

Cuvantul „polluerre” (lat.) = a profana, a murdari

= acea actiune prin care omul isi degradeaza propriul sau mediu de viata

= este o lege naturala potrivit careia orice fiinta vie produce deseuri care neeliminate la timp din mediul sau de viata ii fac imposibila continuarea activitatii si a vietii insasi

Potrivit O.G. nr. 195/2005 prin poluare se intelege orice substanta, preparat sub forma solida, lichida, gazoasa sau sub forma de vapori ori de energie, radiatie, electro-magnetism, ionizanta, termica, fonica sau vibratii care introdusa in mediu modifica echilibrul constituentilor acestuia si al organismelor vii si aduce daune bunurilor materiale.

Prin poluare se intelege in general introducerea directa sau indirecta a unui poluant care poate aduce prejudicii sanatatii umane si calitatii mediului, poate dauna bunurilor materiale ori poate cauza o deteriorare sau o impiedicare a utilizarii mediului in scop recreativ sau in alte scopuri legitime.

Poluantul este un factor care aflat in mediu in cantitati si concentratii ce depasesc limita de toleranta a uneia sau mai multor specii de vietuitoare, impiedica inmultirea si dezvoltarea lor normala printr-o actiune toxica.

Actiunea de intoxicare produsa de poluant se numeste poluare si e cu atat mai grava cu cat diferenta dintre concentratiile poluantului in mediu si limitele de toleranta este mai mare.

Cel putin trei activitati umane contribuie cel mai mult la producerea poluarii: industria, agricultura neecologica, transporturile.

Poluarea din agricultura este mai mare decat poluarea industriala pentru urmatoarele motive:

1. Poluarea in agricultura vizeaza solul care e principalul mijloc de productie in agricultura, este limitat ca intindere si are caracter de fixitate

2. Poluarea in agricultura e mult mai intinsa decat cea industriala in sensul ca vizeaza intreaga suprafata de teren pe care s-au practicat neecologic mecanizarea, chimizarea si irigatiile.

3. Poluarea in agricultura are ca rezultat infestarea cu substante toxice a produselor agroalimentare.

4. Daca de regula poluarea industriala are un caracter accidental, cea din agricultura e rezultatul introducerii intentionate de catre om in sol a unor substante absolut necesare productiei agricole.

5. Daca in general productia industriala vizeaza la inceput un numar restrans de persoane – pe cei expusi profesional, cea din agricultura se refera de la inceput la intreaga populatie consumatoare a produselor agricole infestate.

Poluarea poate fi:

1. naturala – prin eruptii vulcanice, furtuni de praf si nisip

2. antropica – de natura fizica (termica, fonica, radioactiva, electromagnetism, chimica produsa prin deseuri si substante toxice si biologice)

Poluarea si protectia atmosferei

Atmosfera este invelisul gazos care inconjoara pamantul. Este alcatuita din aer, fara o limita superioara precisa, avand o compozitie aproximativ constanta, pana la circa 3000 metri altitudine. In 1979 a avut loc la Geneva prima Conferinta din Europa pentru protectia mediului si a fost adoptata Conventia si Rezolutia privind poluarea atmosferica transfrontiera pe distante lungi.

Poluarea atmosferica este eliberarea in aer, de catre oameni, mijlocit sau nemijlocit, de substante sau energie cu efecte nocive, de natura sa puna in pericol sanatatea omului, sa dauneze resurselor biologice si ecosistemelor, sa deterioreze bunurile materiale si sa aduca atingere valorilor de agreement si alte utilizari legitime ale aerului.

Conventia a definit poluarea atmosferei transfrontiera pe distante lungi ca fiind acea poluare a carei sursa fizica se afla cuprinsa, total sau partial in limitele supuse jurisdictiei nationale a unui stat, efectele producandu-se in limitele jurisdictiei nationale ale altui stat, la o distanta la care nu este in general posibil sa se distinga contributiile surselor individuale sau a grupurilor de surse de emisie.

Din aceste definitii rezulta ca poluarea aerului trebuie analizata in functie de modul de folosire a acestor factori de mediu de catre om. Astfel privit in calitatea sa de factor natural al vietii, aerul e considerat poluat atunci cand concentratia substantelor straine introduse in atmosfera in mod natural sau artificial, sistematic sau accidental, atinge un nivel care poate dauna vietii omului si bunurilor materiale. Privit in calitate de materie prima, aerul e considerat poluat atunci cand produce corodarea instalatiilor si constructiilor ori alterarea produselor. In turism, poluarea aerului nu vizeaza neaparat prezenta in compunerea sa a unor substante nocive ci si poluarea intr-o forma care il face mai putin agreabil pentru cei veniti sa se reconforteze in natura.

EFECTELE PRINCIPALE ALE POLUARII ATMOSFEREI (E+cauze)

1. Incalzirea temperaturii Terrei ca urmare a efectului de sera. Se estimeaza in rapoartele UNESCO din 2006 ca daca industriile care emana in atmosfera CO2 nu iau masuri severe de reducere a lor pana in 2035, temperatura Terrei va mai creste cu 1,5 grade Celsius, ceea ce va genera topirea calotei de gheata,cresterea nivelului apei in mari si oceane si scufundarea multor localitati de coasta.

2. Ploile acide – rezulta din arderea minereurilor de carbune, petrol si duc la distrugerea padurilor si recoltelor de vegetale.

3. Reducerea progresiva a structurii stratului de ozon – determina patrunderea pe Terra a unei cantitati mai mari de raze ultraviolete care determina inmultirea imbolnavirilor de cancer al pielii, cataractelor oculare, scaderea serioasa a recoltelor de vegetale.

4. Smog-ul – este un amestec de vapori de apa si diversi poluanti care sunt condensati.

- este de 2 feluri: londonez (reducator) si californian (oxidant).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dreptul Mediului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
46 pagini
Imagini extrase:
46 imagini
Nr cuvinte:
22 359 cuvinte
Nr caractere:
136 758 caractere
Marime:
81.95KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Profesorului:
Ion Stanescu
Sus!