Dreptul Internațional Privat

Previzualizare curs:

Extras din curs:

CURS I

PARTEA GENERALĂ (PARTEA I)

Particularitățile raportului juridic de drept internațional

Ceea ce particularizează aceste raporturi este existența în cuprinsul raportului juridic a unui element de extraneitate (element străin).

Elementul de extraneitate

Elementul de extraneitate este acea parte componentă a unui raport juridic, parte care se află în străinătate sau sub incidența unei legi străine.

Acesta nu constituie un al patrulea element al raportului juridic (subiecte, conținutul, obiectul raportului juridic), ci se regăsește în oricare dintre cele trei elemente ale raportului juridic.

Poate apărea așadar în legătură cu subiectele raportului juridic. Dacă ele sunt persoane fizice, poate fi vorba de cetățenia străină a uneia sau ambelor persoane, despre reședința străină, dacă este vorba despre persoane juridice, despre sediul în străinătate a uneia sau ambelor persoane juridice.

Există elemente de extraneitate în ceea ce privește obiectul (bunul/ bunurile). Un bun poate fi plasat în străinătate sau să fie în România, dar sub incidența unei legi străine.

Conținutul raportului juridic (drepturi și obligații): locul încheierii contractului etc.

Pot apărea elemente de extraneitate și în materia faptelor juridice (locul săvârșirii delictului etc.).

Pot apărea elemente de extraneitate în materie de procedură: instanța competentă, instanța care a pronunțat hotărârea.

Conflictul de legi

În momentul în care într-un raport juridic apare un element de extraneitate, cu privire la acel raport juridic, se naște un conflict de legi.

Conflictul de legi este susceptibil de o definiție științifică juridică și de o alta metaforică.

Definiție juridică: este situația care apare în cazul în care, într-un raport juridic, există un element de extraneitate și care constă în aceea că acelui raport juridic i se pot aplica două sau mai multe sisteme de drept aparținând unor state diferite.

Metaforic, acest conflict de legi este o întrebare/ problemă pe care o are judecătorul sau arbitrul în momentul în care soluționează un litigiu cu element de extraneitate, și anume care sistem de drept se va aplica acelui raport juridic.

Exemplu: contract de vânzare-cumpărare între o firmă din România, în calitate de vânzătoare, și o firmă din Franța, în calitate de cumpărător. Încheierea a avut loc la București, dar livrarea a avut loc în Franța. Între cele două părți a izbucnit un conflict generat de neexecutarea obligațiilor de către una dintre părți. Judecătorul va trebui să răspundă la întrebarea: în temeiul cărui sistem de drept trebuie să judece? Ambele sisteme de drept au temeiuri să se aplice, la o primă vedere.

Care sunt elementele esențiale ale conflictului de legi? Elementele esențiale ale conflictului de legi sunt:

a.Izvorul conflictului de legi este elementul de extraneitate

b.Noțiunea de conflict de legi, mai ales prin termenul conflict poate duce cu gândul la existența unui conflict de suveranități. Acest lucru este fals. Acest conflict se soluționează de către o normă specifică, numită normă conflictuală. Mai potrivit ar fi să se folosească sintagma “concurs de legi”.

c.Existența în raportul juridic a unui element de extraneitate, face ca, în legătură cu acel raport juridic, să fie susceptibile de a se aplica două sau mai multe sisteme de drept. În final se aplică numai unul dintre ele.

d.Noțiunea de lege din sintagma “conflict de legi” înseamnă un întreg sistem de drept, indiferent că este sistem de drept român sau străin. Întreg sistem = toate izvoarele de drept. În momentul în care norma conflictuală a indicat sistemul aplicabil, raționamentul de drept internațional se încheie, iar judecătorul va proceda la căutarea legii aplicabile în sistemul de drept care se aplică. Găsirea legii în sistemul de drept în temeiul căruia se va pronunța hotărârea este ulterioară procesului de stabilire a sistemului de drept aplicabil.

Sistemele de drept nu au aceeași soluție pentru aceeași problemă. Exemplu: termenul general de prescripție în sistemul românesc este de 3 ani, pe când în sistemul francez este de 5 ani.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dreptul International Privat.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
85 pagini
Imagini extrase:
85 imagini
Nr cuvinte:
44 529 cuvinte
Nr caractere:
224 572 caractere
Marime:
133.49KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Profesorului:
Claudiu Buglea
Sus!