Dreptul comerțului internațional

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Prezentele la seminar – minim 8

Seminarii Oprea Alina si Borosteanu Meda

Examen: 12 grile cu 3 variante, cu punctaj partial – total 6 puncte

+ 1 teorie de 3 puncte

1 ora

Bibliografie

Tratat Dragos Alexandru Sitaru- DCI

Dreptul comertului international – notiune, obiect, specific

• Notiune

DCI este o materie juridica pluridisciplinara sau interdisciplinara care reuneste norme apartinand unor ramuri de dre Pentru diferite.

In principal, acestea sunt: norme materiale uniforme (dr material si dre Pentru procesual civil), norme de dre Pentru civil, norme de dre Pentru comercial, norme de dre Pentru procesual civil, norme conflictuale (inclusiv norme conflictuale uniforme) Aceste norme reglemeneteaza raporturile patrimoniale intre persoane fizice sau juridice, ori intre acestea si Stat, in calitate de subiecte ale DCI. Raporturile de DCI sunt raporturi in care partile se afla pe pozitie de egalitate juridica

Alte norme care pot avea implicatii pentru DCI sunt de exemplu normele de dre Pentru constitutional, normele de dre Pentru administrativ (ex: reglementarile care vizeaza liberarea unor licente sau a unor autorizatii necesare pentru desfasurarea anumitor operatiuni economice internationale), normele de dre Pentru Internaţional Privat.

Pe baza celor aratate se poate afirma ca DCI are ramificatii in cadrul ordinii juridice internationale, a ordinii juridice europene si a ordinii juridice nationale.

*normele conflictuale = norme juridice care solutioneaza conflicte de legi in spatiu. Acesta apare cand cu privire la un raport juridic sunt susceptibile sa se aplice3 minim 2 legi apartinand unor state diferite. Apare datorita unui element de extraneitate, element strain fata de dreptul RO. In raport juridic de dre Pentru intern nu se pune problema care este legea aplicabila. In raport juridice care prezinta un elem de extraneitate, apare un factor suplimentar – trebuie stabilita legea aplicabila dintre cele posibil aplicabile. Rar, pot fi luate cumulativ 2 sisteme de drept.

Regula: Trebuie facuta o optiune cu ajutorul normelor conflictuale. Ele sutn norme de trimitere la legea aplicabila.

N conflictuale sunt cuprinse in tratate, directive, Reg Roma I, Cod Civil cartea VII.

Pentru rezolvarea conflictelor de legi in spatiu, instantele romane aplica normele conflictuale ale tarii de care apartin, adica norma conflictuale romane + normele din tratatele ratificate de RO + din dre Pentru UE = norma conflictuale apartinand legii forului = legea instantei de judecata sesizata.

*conflictul de legi in timp si spatiu = recunoasterea unui dre Pentru prin autoritate de lucru judecat + posibilitatea inceperii executarii silite

Instanţa română aplica norma romana dar nu inseamna ca mai departe, in toate situatiile, va fi luata in considerare o lege romana! Norma Conflictuala română poate sa trimita in unele cazuri la legea romana, iar in altele la legea straina.

In norma conflictuale exista „un punct de legatura” care determina legea aplicabila. Ex: in materia capacitatii persoanei fizice, pct de legatura = cetatienia legea aplicabila este legea cetateniei (lex patri). Ex: cetatean francez: norma conflictuala nu mai trimite la norma romana privind capacitatea, ci trimite la legea franceza.

Daca sistematic, fiecare tara ar aplica doar propria lege, aceste raporturi juridice internationale s-ar desfasura greoi spre imposibil.

Probleme: dupa identificarea legii straine, e greu de stabilit continutul acesteia. In toate cazurile, acea lege trebuie sa se aplice. legea straina nu se aplica in temeiul ei propriu, ci datorita faptului ca legea romana trimite la ea si obliga la aplicarea ei.

Conflictul de legi in spatiu apare datorita unui element de extraneitate relevant pentru DCI si DIP.

De ex: intr-un contract moneda de plata este una straina: exista un elem de extraneitate dar doar acest element nu face ca acest contract sa fie unul international. El ramane un contract intern, cu privire la care apare un element de extraneitate

Dar daca una dintre parti are sediu in Austria = un element de extraneitate relevant.

Pentru a vedea intr-o anume situatie care sunt elementele relevante, trebuie cunoscute legile si jurisprudenta.

Nu se poate ca dpdv al unui sistem de dre Pentru un contract sa fie considerat international iar dpdv al altui sistem de dre Pentru sa nu fie considerat!

Observații:

Curs Predat la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Babes Bolyai din Cluj-Napoca.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dreptul Comertului International.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
52 pagini
Imagini extrase:
52 imagini
Nr cuvinte:
24 951 cuvinte
Nr caractere:
141 408 caractere
Marime:
70.84KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Profesorului:
Sergiu Deleanu
Sus!