Dreptul Afacerilor

Previzualizare curs:

Extras din curs:

• arta = sens in care notiunea este utilizata ptr a desemna aptitudinea concreta

a fiecarui participant la fenomenul juridic in exercitarea unei profesii juridice de a identifica solutiile optime corespunzatoare exercitarii profesiei sale. Astfel exista o arta a judecatorului care consta in pronuntarea solutiei de natura a face posibil exhilibrul juridic intre parti.

Exista o arta a procurorului, jurist care este chemat in activitate sa se identifice atat el care tine de vinovatia persoanei cercetate, cat si de nevinovatia acesteia.

Exista o arta a avocatului cei permite prin aplicarea tehnicii juridice sa-I promoveze solutiile care sa asigure succesul clientului sau.

Cele 3 acceptiuni avand valente juridice presupune utilizarea notiunii indiferent de context ca substantive “drept”. Exista independent de valentele juridice ale notiunii si un sens moral etic cu care aceasta se utilizeaza. Adejectivul “drept” desemneaza in sensul sau moral atitudinea sau conduita unei personae in relatia sa cu semenii.

Drept – stiinta

- tehnica : dr.obiectiv/ ansamblu de norme juridice

- arta

Sistemul stiintelor juridice

T.G.D (teoria generala a dreptului)= o stiinta unica a carei obiect de cercetare este format dintr-un ansamblu de cunostinte referitoare la fenomenul juridic in ansamblul sau, relatia dintre drept si stat inteles ca forma politica de organizare a societatii.

Instrumentele tehnice generale utilizate in stiinta dreptului la acest nuvel regasim notiunea precum norma juridical izvor de drept, raport juridic, raspundere juridical si altele, practic in corelatie cu celelalte componente ale stiintei dreptului, teoria generala face posibila utilizarea practica a notiunii si conceptelor Sale in cercetarea ulterioara a stiintelor juridice de ramura.

Stiinte juridice de ramura= sunt preocupari care corespund fiecare unei laturi strict delimitate a fenomenului juridic, criteriile care permit aceasta delimitare sunt urmatoarele: ptr a se constitui o ramura de drept si correspondent stiinta care permite cercetarea ei trebuie sa prezinte cumulative in primul rand un fascicul de relatii sociale care prezinta trasaturi comune, in al doilea rand un mod specific de reglementare a respectivului grup de relatii sociale si principii specifice aplicabile reglementarii in domeniul respectiv.

Observații:

Facultatea Ase, materia dreptul afacerilor

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dreptul Afacerilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
525 cuvinte
Nr caractere:
3 382 caractere
Marime:
6.65KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Profesorului:
Mihai Pascu
Sus!