Dreptul Administrativ

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Introducere în dreptul administrativ

TEMA 1

Dreptul administrativ ca ramură

a dreptului public şi ca ştiinţă.

Sistemul dreptului administrativ

§ 1. Definirea dreptului administrativ; § 2. Obiectul dreptului administrativ; § 3. Metoda dreptului administrativ; § 4. Sistemul dreptului administrativ; § 5. Corelaţia dreptului administrativ cu ramurile înrudite ale sistemului naţional de drept; § 6. Izvoarele dreptului administrativ; § 7. Ştiinţa dreptului administrativ.

§ 1. Definirea dreptului administrativ

Dreptul administrativ, ca ramură a dreptului public, a apărut relativ nu demult. Apariţia lui a fost determinată de modificarea relaţiilor sociale existente în societate legate de necesitatea protecţiei drepturilor fundamentale ale cetăţeanului şi intereselor lui legale.

Constituirea dreptului administrativ ca ramură distinctă a sistemului de drept a început odată cu divizarea puterii în diverse verigi.

În literatura juridică atît cea naţională, cît şi a altor state există multiple opinii referitoare la definirea dreptului administrativ.

„În doctrina actuală, menţionează acelaşi autor, dreptul administrativ este definit ca acea ramură a dreptului public care reglementează relaţiile sociale din sfera administraţiei publice, precum şi cele de natură conflictuală dintre autorităţile publice sau persoanele juridice de drept privat, care exercită atribuţii de putere publică, pentru realizarea unui interes public, asimilate autorităţilor publice, pe de o parte, şi cei vătămaţi în drepturile lor prin acte administrative ale acestor autorităţi, pe de altă parte .“

În viziunea lui C. Manda, în esenţa sa, dreptul reprezintă un ansamblu de soluţii ale problemelor sociale. Ca atare, misiunea esenţială a administraţiei şi a dreptului administrativ constă în realizarea unei raţionale şi eficiente serviri a interesului general al societăţii .

„În doctrina actuală, constată un alt autor, dreptul administrativ a fost definit ca reprezentînd acea ramură a dreptului public român care cuprinde totalitatea normelor juridice ce reglementează organizarea şi activitatea organelor de stat înfiinţate pentru realizarea sarcinilor puterii executive, raporturile dintre aceste organe şi particulari (persoane fizice sau juridice), precum şi răspunderea şi sancţiunile aplicate pentru nerespectarea acestor norme .“

În doctrina juridică a Federaţiei Ruse, dreptul administrativ este definit ca fiind:

1) cea mai cuprinzătoare ramură de drept public, care reglementează un spectru larg de relaţii privind organizarea şi funcţionarea organelor administraţiei publice, asigurarea legalităţii în funcţionarea puterii executive ;

2) ramura dreptului public, care prezintă în sine totalitatea normelor juridice imperative, în procesul realizării de către stat, în persoana organelor executive şi a altor organe, a funcţiei de dirijare statală a proceselor şi evenimentelor vieţii sociale în scopul racordării lor la interesele publice ;

3) ramură a sistemului rusesc de drept, ce cuprinde totalitatea de norme de drept destinate reglementării relaţiilor sociale, apărute în legătură cu realizarea practică a puterii executive .

Pornind de la cele menţionate şi în baza analizei diverselor opinii privind definirea acestei ramuri a dreptului, considerăm că „Dreptul administrativ este acea ramură a dreptului public care cuprinde ansamblul normelor juridice ce reglementează relaţiile sociale cu caracter executiv şi de dispoziţie, referitoare la organizarea şi funcţionarea administraţiei publice (puterii executive) pe baza şi în executarea legii“.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dreptul Administrativ.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
195 pagini
Imagini extrase:
195 imagini
Nr cuvinte:
78 020 cuvinte
Nr caractere:
439 749 caractere
Marime:
234.12KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!