Drept și legislație a mediului. apariția și dezvoltarea reglementărilor juridice privind mediul

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Ecologia nu este numai o stiinta,o doctrina sau o miscare,ea reprezinta un izvor de drept si un izvor vechi de cand lumea,intrucat este dreptul care guverneaza raportul dintre mediu.

Interactiunea dintre om si mediul natural a existat din cele mai vechi timpuri din mult inainte de aparitia statului si a dreptului.

Primele norme de conduita sociala sau referit la:

-Vanat

-Pescuit

-Protectia focului

-Apararea colectiva impotriva fenomenului natural astfel ca insusi dreptul sa nascut ca o necesitate privind raportul omului cu mediu.

Primele norme de conduita sociala si anumite norme juridice cautau sa ocroteasca sanatatea individului prin combaterea poluarii resurselor locale.

Izvoarele istorice amintesc ca in anul 242 I Hr in India imparatul Asoka a dispus prin lege ocrotirea pestilor animalelor terestre a padurilor infiintand anumite rezervatii naturale asa zise AbhayaRaya,pe teritorii relativ intime.

In Roma antica poluatorii raurilor erau urmariti de catre riveranii din Aval si de catre autoritatile publice.

La Atena poluat raurilor erau urmariti de catre riveranii din Aval si de catre autoritatile publice.

La Atena poluat epocii erau tabacarii fabricantii de branzeturi si micere erau obligati sasi desfasoare activitatea in afara oraselor si in locuri speciale amenajate.

Cel mai vechi tratat al lui Hipocrate despre aer apa si locuri sublima ca bunastarea individului este puternic dependenta de mediu plutand astfel pentru conceptul modern de sanatate a mediului.

Totusi pana in anul 1000 ppreocuparile in materie nu sunt semnificative astfel incepand cu seculul al xvi tarile europene ingrijorate de degradarea naturii au elaborat reglementari privind protejarea mediului natural mai ales padurile si fauna.

In Franta in acest per aparea o administratie a apelor si padurilor in paralel problemelor padurilor si faunei li sau adaugat in unele zone praful si fumul astfel ca in 1273 Howard I al Angliei a depus de anumite substante referitoare la fumul de carbune,iar Charles al IV la interzicerea la Paris,fumurile rau mirositoare si dezgustatoare alaturi de aceste reglementari ,eforturile umane au fost analizate in directia reglementarii dificultatilor create de poluarea la nivelul asezarilor umane.

In anul 1681 marea Ordonanta al lui Cobbert asupra marinei ,interzice sub pedeapsa amenzii aruncarea de gunoaie in apele porturilor si dependenta acestora si depunerea lor pe chei sau pe ninsule.

Nu se poate nega faptul ca mediul,curatenia si protejarea lui ocupau un import in Occident in sec XVII-XVIII.Conditiile de viata mizere in care locuiau faceau parte din viata urbana erau la originea numeroaselor boli si epidemii.Odata cu cresterea populatiei tot oraselor din Europa sa generalizat problema poluarii mediului urban,care genera multiple probleme.O problema stringiuita si de mare import a fost cea a colectarii resturilor menajere astfel ca la Paris la 1 10 1884 apare printro decizie prefectoriala importanta apare obligativitatea folosirii pubelei pentru depunerea gunoaielor.

Toate aceste tentative istorice de legificare raman insa embrionare marginale si cu efecte limitate.

Protejarea mediului prezenta potrivit dreptului medieval 2 caracteristici care faceau sistemul juridic putin apt pentru a putea fi transferat in dreptul modern pentru ca:

1-el proteja individul de anumite vatamari si nu grupul desi efectele poluarii in majoritatea cazurilor aduceau prejudicii unui numar mare de persoane

2-nu stabilea o protectie a mediului decat in privinta speciilor si notiunii de proprietate si spre ex:daca dreptul unui proprietar era amenintat printro poluare industria poluatoare nu I se putea aduce nici un repros ca a poluat acel teren.

Un alt ex:in 1865 camera Lorzilor din Anglia aducea in fata justitiei pe cel care se plangea de fumul urban nociv si argumenta ca individul nu era indreptatit sa se planga la justitie intrucat odata ce a optat pentru a trai in mediul urban a acceptat si riscul suportarii tuturor riscurilor aduse aici.

FORMAREA DREPTULUI DE MEDIU IN ROMANIA

Dreptul mediului in forma sa actuala isi gaseste izvorul intro multitudine de texte din cele mai vechi timpuri axate exclusiv pe preocupari de ocrotire a unor elemente naturale,dar si pentru pastrareasi mentinerea igienei in paralel cu dezvoltarea industriei.In faza initiala reglementarile se refer la anumite institutii generale ca de pilda proprietatea ,desi urmarea cu prioritate scopuri economice.

Una dintre primele incercari de reglementare a raportuilor omului cu natura este legea branistei si dateaza din vremea lui Stefan cel Mare aceasta institutie desemna printre altele o rezervatie unde erau interzise in scop de conservare:doborarea arborilor pescuitul vitelor vanatoare pescuitul fara autorizare expresa a proprietarului.

Cei care incalcau legea branistei erau aspru pedepsiti aplicanduse pedeapsa corporala si confiscanduse a tot ce aveau asupra lor cand faceao infractiune.

O serie de arte domnesti ale lui Vlad Vintila 1553,Stefan Tomsa ,Matei Basarab 1646 se refera la braniste sau o prelistede stricare a naturii.Institutiile branistei a functionat si in Transilvania astfel la 1.10.1588 principele Sigismund Bathory da instructiuni nobilului Matei Miary cu privire la ocrotirea padurilor si animalelor de interes cinegetic.Un pas inainte pe linia masurilor oficiale de ocrotire a naturii il constituie primele incercari de reglementare a folosirii padurilor.

In 1789 s-a inlaturat in Banat Serviciul Silvic Regulat,iar primul reglementare oficiala in materialul silvic al Transilvaniei este data in 1781,timpul imparatului Iosif al II-lea ‘Primul cod silvic romaneste este considerat Randuiala de padure” tiparit in Bucovina in 1789 din cele 12 articole ale codului tiparita in romana si germana se desprind idei moderne de ocrotire si amenajament silvic si anume:norme de intretinere si taiere a padurii in asa fel incat sa permita regenerarea precum si normele de depozitare si folosire a fructelor si semintelor.

In etapa premergatoare evolutiile socioeconomice si politice au importante consecinte pentru mediul natural .Ca urmare a liberalizarii comertului in urma aplicarii tratatului de la Adrianopol din 1829,cultura cerealelor ia o mare dezvoltare ceea ce determina cresterea suprafetelor agricole mai ales prin defrisarea padurilor precum si o degradare a solului.

Reglementarea organizata din Tara Romaneasca si Moldova induc o serie de exploatari a patrimoniului natural precum si o serie de masuri noi de administrare si gestionare publica a acestora.

Observații:

FACULTATEA DE PROTECTIA MEDIULUI ANUL 2 SEM 1

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Drept si Legislatie a Mediului. Aparitia si Dezvoltarea Reglementarilor Juridice Privind Mediul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
5 287 cuvinte
Nr caractere:
32 105 caractere
Marime:
23.13KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!