Drept român - curs 5

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Opera legislativa a imparatului Justinian

In anul 533 o data cu digestele s-au publicat si institutele imparatului Justinian sau Institutiones care sunt un manual de scoala adresat studentilor in drept ca si institutele lui Gaius dar spre deosebire de institutele lui Gaius cele ale lui Justinian au putere de lege. Institutele lui Justinian au fost elaborate pe baza institutelor clasice iar fragmentele, textele extrase din institutele clasice au fost sistematizate in 4 carti, cartile au fost impartite in titluri, iar titlurile in paragrafe. Prin urmare in cazul institutelor lui Justinian nu exista o impartire a textelor si pe fragmente, si daca nu exista fragmente inseamna ca nu exista nici inscriptio, si daca nu exista nici inscriptio, inseamna ca la prima vedere nu stim cine sunt autorii textelor din institutele lui Justinian. Ceea ce nu trebuie sa ne surprinda deoarece intr-un manual de scoala textele nu se pot succede la intamplare ci in ordine logica pana cand se epuizeaza toate trasaturile, toate caracterele anumitor institutii juridice.

Novelele imparatului Justinian sau "novele constitutiones" cuprind constitutiunile imperiale date de imparatul Justinian intre anii 534 si 565 (anul mortii sale). Defapt sistematizarea acestor constitutiuni, codificarea lor s-a facut dupa moartea imparatului de persoane particulare care au inclus in novele atat constitutiunile imperiale ramase in vigoare cat si constitutiunile abrogate, iata de ce in cazul novelelor anumite texte se contrazic iar fata de faptul ca in novele sunt cuprinse constitutiile imperiale date dupa 534 inseamna ca novelele sunt o continuare a codului.

PARTEA A2A

Procedura civila romana

Procedura civila cuprinde totalitatea normelor juridice care reglementeaza desfasurarea proceslor private in cadrul celor 3 sisteme procesuale create de romani si anume: procedura legisactiunilor care s-a aplicat in epoca veche, procedura formulara care s-a aplicat la sfarsitul epocii vechi si in epoca clasica, procedura extraordinara, care s-a aplicat in epoca post-clasica.

Asadar procedura legisactiunilor este cel mai vechi sistem procesual cunoscut in istoria dreptului. Cuvantul legisactiune vine de la legis-actio sau actiune a legii. Caci aceste legisactiuni sunt tipuri de procese create prin legi. Unele tipuri de procese erau utilizate in vederea recunoasterii unor drepturi subiective pe cale judiciara si se numesc legisactiuni de judecata iar alte tipuri de procese erau utilizate in scopul valorificarii sau executarii acelor drepturi subiective care au fost recunoscute pe cale judiciara si se numesc legisactiuni de executare. In total vechii romani au cunoscut 3 legisactiuni de judecata si 2 legisactiuni de executare. Aceste legisactiuni sau tipuri de procese prezinta anumite caractere. In primul rand ele au un caracter legal deoarece au fost

create prin legi asa cum ne arata si denumirea lor iar formulele solemne corespunzatoare fiecarui tip de proces au fost create de pontifi pe baza unor texte din legi. In al doilea rand ele au un caracter formalist deoarece fiecarei legisactiuni ii corespundeau anumite formule solemne iar greseala unui singur cuvant, chiar greseala genului substantivului atragea pierderea procesului. In al treilea rand ele au un caracter judiciar deoarece procesul se desfasura in 2 faze distincte: faza in iure si faza in iudicio

Observații:

Drept roman 05.11.2008 - curs 5

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Drept roman - curs 5.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 288 cuvinte
Nr caractere:
7 488 caractere
Marime:
10.74KB (arhivat)
Publicat de:
Constantin-Eduard Jianu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
drept, statul, roman, curs, norma juridica, juridic civil
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Profesorului:
Fleican Leonard Florin
Sus!