Drept Procesual Civil

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Dreptul de a sesiza instanta

Sediul materiei: art. 192 NCPC

Reprezinta actul de procedura prin care reclamantul va formula o pretentie prin care va investi o instanta de judecata.

Regula: dreptul de a sesiza instanta revine oricarei persoane care pretinde apararea drepturilor si intereselor sale legitime.

Exceptiile: deriva din legea, atunci cand insasi legea recunoaste si altor organe sau persoane dreptul de a sesiza instanta de judecata:

- procurorul, in conditiile art. 92 alin. 1 NCPC

- art. 111 NCC: enumera persoanele obligate sa instiinteze instanta de tutela de indata ce afla de exista unui minor lipsit de ingrijire parinteasca;

- cazurile prevazute de legea nr. 554/2004 (prefectul, avocatul poporului, ANFP).

Cum se realizeaza sesizarea instantei: prin intermediul documentului numit generic ”cerere de chemare in judecata”. Acest document poate primi si alte denumiri, cum ar ”plangere”.

Indiferent de denumirea primita, inregistrarea cererii la instanta marcheaza inceputul procesului, reprezentand reperul in raport cu care se stabileste legea de procedura aplicabila cauzei, in conditiile art. 24 si 25 alin. 1 NCPC (noua lege sau vechea lege).

Art. 192 stabileste un cadru procesual minim, aratand ca cel ce formuleaza cererea de chemare in judecata se numeste ”reclamant”, iar cel chemat in judecata se numeste ”parat”.

Proceduri prealabile sesizarii instantei

Sediul materiei: art. 193 NCPC + alte acte normative

Uneori, sesizarea instantei prin cererea de chemare in judecata este conditionata de indeplinirea unei proceduri prealabile, daca legea prevede in mod expres. Procedura prealabila reprezinta o conditie extrinseca a cererii de chemare in judecata iar neparcurgerea ei, atunci cand legea o prevede in mod expres, se sanctioneaza cu inadmisibilitatea actiunii.

Dovada indeplinirii acestei proceduri se anexeaza la cererea de chemare in judecata.

Sanctiunea neindeplinirii procedurii prealabile o reprezinta inadmisibilitatea, insa aceasta sanctiune nu poate fi invocata decat de catre parat prin intampinare.

Tipuri de proceduri prealabile:

- Art. 193 alin. 3: La sesizarea instantei cu dezbaterea procedurii succesorale, reclamantul va depune o incheiere emisa de notarul public cu privire la verificarea evidentelor succesorale prevazute de Codul civil. Aceasta incheiere presupune verificari in sensul daca procedura succesorala nu s-a dezbatut deja de catre un notar public, finalizandu-se prin emiterea unui certificat de calitate de mostenitor sau de mostenitor, dupa caz. In acest caz, neindeplinirea procedurii prealabile va putea fi invocata de catre instanta din oficiu sau de catre parat. De asemenea, nu se prevede un termen in care se poate invoca aceasta neregularitate, de unde tragem concluzia ca instanta poate sa invoce aceasta lipsa oricand in cursul judecatii, in timp ce paratul o poate invoca doar prin intampinare, respectiv in termenul in care poate formula acest act de procedura.

- In legatura cu procedura ordonantei de plata (art. 1013 – 1024 NCPC), art. 1014 il obliga pe creditor ca, inainte de sesizarea instantei, sa ii comunice debitorului o somatie prin care sa ii puna in vedere sa plateasca suma datorata in termen de 15 zile de la primirea acesteia. Aceasta somatie intrerupe prescriptia extinctiva, potrivit dispozitiilor Codului civil.

- Art. 7 din legea nr. 554/2004, prevede obligativitatea ca inainte de a sesiza instanta de contencios administrativ, cel vatamat intr-un drept sau interes legitim printr-un act administrativ, sa sesizeze in termen de 30 de zile organul emitent si organul ierarhic superior, daca acesta exista, in vederea revocarii in tot sau in parte a actului administrativ vatamator. In cazul actului administrativ normativ, plangerea poate fi formulata oricand.

- Medierea: este prevazuta de Legea nr. 192/2006. Aceasta lege prevede litigiile pentru care sedinta de informare cu privire la mediere este obligatorie (in domeniul protectiei consumatorilor, in materia dreptului familiei, in domeniul litigiilor privind granituirea, stramutarea de hotare, raporturi de vecinatate, in domeniul raspunderii profesionale, in litigiile de munca individuale si in litigiile a caror valoare este sub 50.000 lei). Daca reclamantul nu poate face dovada respectarii procedurii de informare privind medierea anterior introducerii actiunii sau pana la termenul fixat de judecator in acest scop, actiunea va fi respinsa ca inadmisibila, dar aceasta sanctiune se aplica numai proceselor incepute dupa 01.08.2013 (OUG 90/2012).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Drept Procesual Civil.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
198 pagini
Imagini extrase:
198 imagini
Nr cuvinte:
70 097 cuvinte
Nr caractere:
385 809 caractere
Marime:
179.35KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!