Drept Procesual Civil

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Capitolul I : Caile de atac

Sectiunea I : Apelul

Apelul poate fi caracterizat ca o cale de atac comuna,ordinara,de reformare,devolutiva si suspensiva de executare.

Apelul principal,pe care il formuleaza partea nemultimita de hotarrarea primei instante,Apelul incident,exercitat de intimat impotriva parti cu interese contrare,care a formulat apelul principal si apelul provocat declarat de intimatul din apelul principal impotriva altui intimat sau a unei persoane care a figurat in prima instanta si care nu este parte in apelul principal.

- Art.293 c.proc.civ

Trasaturi ale apelului incident:

a) Acest apel poate fi formulat numai de catre intimat si este indreptat impotriva partii cu interese contarare,care are pozitia de apelant in apelul principal.Partile cu aceleasi interese nu pot adera una la apelul celeilalte.

b) Apelul incident se exercita dupa implinirea termenului de apel,pana la prima zi de infatisare in fata instantei de apel.Rezulta ca acest apel poate fi depus direct la aceasta instanta,spre deosebire de apelul principal care,sub sanctiunea nulitatii,trebuie depus la instanta a carei se ataca.Apelul incident nu se poate face verbal,ci trebuie sa imbrace forma scrisasi sa aiba continutul prevazut de lege pt apelul principal.

c) Prin apelul incident,intimatul trebuie sa tinda la schimbarea hotararii primei instante.

d) Soarta apelului incident depinde de apelul principal.

- Art.293’ c.proc.civ

Apelul provocat are urmatoarele caracteristici:

a) Poate fi formulat tot numai de catre intimat,dar se indreapta impotriva altui intimat sau impotriva unei persoane care a fost parte la judecata in prima instant,dar nu este parte in apelul principal.

b) Apelul provocat se exercita,dupa implinirea termenului de apel,pana la prima zi de infatisare in fata instantei de apel si se depune direct in fata acestei instante.El trebuie sa indeplineasca aceleasi cerinte de forma,inclusive timbrarea ca si apelul principal.

c) Apelul provocat poate fi folosit de intimat in situatia in acre admiterea apelului principal ar fi de natura sa produca consecinta asupra situatiei sale juridice in proces.

d) Existenta si solutionarea apelului provocat depend de existent si soarta apelului principal.

Obiectul apelului

Obiectul apelului il constituie hotararile date in prima instanta de catre judecatorii si tribunale,daca prin lege nu s prevede altfel.Din redactarea textului art 282 alin 1 c.proc.civ rezulta regula ca pot fi atacate prin intermediul acestei cai de atac toate hotararile date de judecatorii si tribunale in prima instant,indifferent daca s-au pronuntat sau nu in fond. => art.282 c.proc.civ

Partile din proces

Calitatea de parte in process insa nu este suficienta,fiind necesar pt cel cel care face apel sa justifice si interesul de a ataca hotararea.

In cazul in care este vorba de o obligatie solidara si indivizibila,apelul facut de unul din coparticipanti profita si celor care nu au facut apel sau al caror apel a fost respins fara a fi cercetat in fond.

Art.56,69 alin 2,161 c.proc.civ

Persoane care nu au luat parte la judecarea de fond

Tertii care nu afost partii in proces,nu au dreptul de a face apel,chiar daca ar fi interesati in cauza respective.In mod exceptional,se recunoaste acest drept unor persoane care nu au luat parte la judecata in prima instant in urmatorele situatii:

1) Dobanditorul cu titlu particular la un drept sau bun ce formeaza obiectul litigiului,daca transmisiune a avut loc dupa pronuntarea hotararii de fond,si inainte de expirarea termenului de apel,poate uza de calea apelului au a recursului

2) Creditorul chirografar,in baza art 974 c.civ,poate exercita apelul ori recursul pe calea actiunii oblice,subrogatorii in numele debitorului sau,cu exceptia cauzelor cu character strict personal.

Procurorul => Legea nu conditioneaza dreptul procurorului de participarea sa la prima judecata de fond,astfel ca poate declara apel indifferent daca a avut sau nu pozitia de parte la prima instant.Poate exercita calea de atac impotriva oricarei hotarari.

Observații:

curs, anul 4 facultatea drept universitatea bucuresti

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Drept Procesual Civil.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
75 pagini
Imagini extrase:
75 imagini
Nr cuvinte:
17 474 cuvinte
Nr caractere:
99 137 caractere
Marime:
55.07KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Profesorului:
Gabriel Boroi
Sus!