Drept penal - Partea specială

Previzualizare curs:

Extras din curs:

LATURA SUBIECTIVA - intentia directa sau indirect

FORMELE INFRACTIUNII: tentativa nu se sactioneaza, consumarea are loc la mom acestei incercari nereusite de sinucidere. Daca avem varianta agravanta (constand in moartea victimei) infr se consuma la mom la care s-a produs decesul victimei.

VARIANTE:

- O varianta tip (din alin 1) - fapta de a determina/inlesni sinuciderea daca aceasta a avut loc

- O varianta agravata (din alin 2) - daca victima e un minor cu varsta intre 13-18 ani

- O varianta agravanta (din alin 3) - daca victim e un minor care nu a implinit 13 ani sau o pers care nu a putut sa isi dea seama de consecintele actiunior/inactiunilor sale ori nu putea sa le controleze

- O varianta atenunanta (din alin 4) - at cand actele de determinare/inlesnire au fost urmate de incercarea de sinucidere. Nu se produce moartea victimei.

SANCTIUNI: ped inchisorii, mai putin de ipoteza de la alin(3) cand ped inchisorii este precizata si o ped complementara.

Ex: in speta cu victima lovita o perioada lunga, nu avem determinare de sinucidere, pt ca e vorba de constrangere. La determinare/inlesnire rezolutia victimei trb luata in mod liber, cu rugaminti/indemnuri, poate chiar violente dar nu astfel de constrangeri puternice care pun victima intre a alege intre moarte si moarte.

UCIDEREA DIN CULPA art 192 NCP

SUBIECTI: cel activ e necircumtantial. Fapta se poate comite sub forma participatiei improprii, in sensul ca cei care au instigat sau au ajutat cu intentie la comiterea unei fapte de omor, la producerea careia autorul a actionat din culpa, vor raspunde pt complicitate/instigare la infr de omor.

Ex1: pe un santier de constructii avem un angajat nou iar ceilalti fac o gluma spunandu-i sa apese un buton la macara, fara a avea calificare. Pt cei care l-au instigat putem avea omor cu intentie indirecta iar pt autor sa avem ucidere din culpa (ar fi trebuit sa refuse).

Ex2: un vecin ii spune celuilalt vecin ca a amenajat un poligon pt care avea autorizatie, insa in loc de pusca cu aer comprimat i-a dat o pusca cu gloante, stiind ca in spatele poligonului se afla sotia. Aici este pt cel care a apasat ucidere din culpa si pt cel care l-a instigat, avem infr de omor.

Daca 2 persoane comit impreuna o fapta soldata cu moartea victimei, pot ex 2 solutii posibile:

- Un coautorat

- Fiecare din cei care au realiz executarea va raspunde pt infr de ucidere din culpa in calitate de autor.

Art 46(1)-not de autor, (2)- not de coautor.

Deci adca imbratisam ideea ca nu poate ex coautorat la uciderea din culpa, ar trb sa schimbam incadrarea de la 192 raportat la 46(2), la 192 raportat la 46(1).

ELEM MATERIAL: consta in uciderea unei persoane care poate consta atat intr-o actiune(ex: merge pe strada si, din neatentie, da din greseala peste un copil care se loveste de o piatra si decedeaza - totul e accidental si retinem ucidere din culpa prin actiune) sau printr-o inactiune (daca cnv trb sa semnalizeze o zona periculoasa si nu a facut-o / daca cnv sapa o groapa iar altcv, care are oblig sa semnalizeze groapa respectiva, nu o face).

URMAREA IMEDIATA: consta in moartea victimei

LEGATURA DE CAUZALITATE: trb atent stabilita pt ca e posibil ca uneori sa constatam ca cel care avea obligatia legal ape care nu si-a indeplinit-o sa nu aiba in realitate vreo culpa.

Nu exista nicio conditie cu privire la mobil sis cop.

FORMELE INFRACTIUNII: tentativa nu e posibila. Consumarea are loc la mom la care s-a produs moartea victimei. Nu la mom la care s-a produs elem material.

VARIANTA:

- Agravata tip 1

- Agravata in alin (2) - ucidere fac cu neresp unei prevederi legale

Ex: conduci autoturism in stare de ebrietate + o victim decedata - se retine var agravanta de la alin 2 in concurs cu infr de consum de alcool. De asem, in cazul accidentelor de munca se retine si o infr de nerespectare a normelor priv protectia muncii.

- (3) - fapta sav a cauza moartea a 2 sau mai multe persoane - impune o sanctiune mai aspra. Varianta aceasta se poate raporta si la cea din alin(1) si la cea din alin(2). Deci daca in urma sav elem material se constata moartea mai multor victim nu se va retine un concurs, ci o unitate legala.

SANCTIUNI: ped inchisorii.

INFRACTIUNI CONTRA INTEGRITATII CORPORALE

CARACTERISTICILE GENERALE

Sunt fapte care aduc atingere dreptului la integritate fizica si sanatate. Cele mai multe din ele sunt infractiuni progresive, in sensul ca incadrarea jur se va face in functie de rezultatul produs.

OBIECTUL JURIDIC: integritatea corporala si sanatatea persoanei

OBIECTUL MATERIAL: corpul persoanei in viata. Daca infr era impotriva unei pers deja decedata avem infr de profanare de cadavre sau o fapta putativa.

SUBIECTI: ACTIV- necircumstantial. Daca insa faptele de violenta sunt sav asupra unui membru de familie si sub activ este unul calificat, dar infr ce se va rtine nu e reglem in acest capitol si in infr de violenta in familie. PASIV - necircumstantial. In cazul infr de rele tratamente aplicate minorului, sub pasiv este un minor. Avem o varianta agravanta - fapta care a avut ca urmare avortul, unde sub pasiv nu poate fi decat femeia insarcinata.

ELEM MATERIAL: prin actiune (o lovire sau o

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Drept penal - Partea speciala
    • C10.docx
    • C11.docx
    • C5.docx
    • C6.docx
    • C7.docx
    • C8.docx
    • C9.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2015
Nr fișiere:
7 fisiere
Pagini (total):
34 pagini
Imagini extrase:
34 imagini
Nr cuvinte:
13 738 cuvinte
Nr caractere:
74 578 caractere
Marime:
136.66KB (arhivat)
Publicat de:
Cristian Chivu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
drept, legi, fapte
Predat:
Facultatea de Drept , Universitatea din Bucuresti din Bucuresti
Specializare:
Drept Penal
Materie:
Drept
An de studiu:
III
Profesorului:
Valerian Cioclei
Sus!