Drept Penal al Afacerilor

Previzualizare curs:

Extras din curs:

INSOLVENTA

INFRACTIUNILE PREVAZUTE DE LEGEA

NR.85/2006 PRIVIND PROCEDURA INSOLVENTEI

INSOLVENTA este starea patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insufucienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor exigibile.

1. Insolventa reala;

2. Insolventa actuala;

Insolventa este prezumata ca fiind vadita atunci cand debitorul, dupa 30 e zile de la scadenta, nu a putut plati datoria sa fata de unul sau mai multi creditori.

3. Insolventa iminenta - este atunci cand se dovedeste ca debitorul nu va putea plati la scadenta acele datorii exigibile angajate cu fondurile banesti disponibile la data scadentei.

DEBITOR = persoana fizica sau juridica de drept privat, care face parte din una din categoriile prevazute la art.1, al carei patrimoniu este in stare de insolventa.

ETAPE ALE INSOLVENTEI:

1. ETAPA INSOLVENTEI IMINENTE sau VIRTUALE = in care factorii si situatiile care urmeaza sa cauzeze insolventa pot fi cunoscute de catre debitor. Situatii:

i) debitorul detine disponibil si efectueaza plati, dar la o data ulterioara se poate dovedi ca nu va putea achita datoriile scadente la data respectiva;

ii) debitorul nu detine disponibil, nu efectueaza plati, dar nici nu are datorii scadente.

2. ETAPA INSOLVENTEI REALE = la data in care trebuie efectuata plata sau cand datoriile ajung la scadenta, disponibilul lipseste. Cauza - simpla neplata a datoriilor la scadenta, ca manifestare exterioara a debitorului, nu va fi necesara pentru declansarea procedurii, inclusiv la cererea unui creditor.

3. ETAPA INSOLVENTEI VADITE = cand debitorul recunoaste imposibilitatea de plata a datoriei dupa data scadentei sau chiar au trecut 30 de zile de la datta scadentei.

DELIMITAREA INSOLVABILITATII

INSOLVABILITATEA = dezechilibrul ................................. caracterizat prin preponderenta pasivului fata de activ.

INSOLVENTA = imposibilitatea de plata; absenta fondurilor banesti necesare platii obligatiilor scadente. Presupune starea de incetare a platilor, faptul material al neputintei comerciantului de a plati la termen datoriile comerciale.

CONDITII CUMULATIV pentru ca un creditor indreptatit sa poata face cerere la pentru procedura insolventei:

1. Debitorul sau sa se afle in insolventa vadita sau chiar in insolventa actuala daca debitorul recunoaste ca se afla in acea insolventa. Impotriva debitorului aflat in insolventa iminenta creditorul nu este indreptatit sa formuleze cerere .

2. Creanta creditorului indreptatit sa fie certa, lichida si exigibila de mai mult de 30 de zile, termen calculat de la scadenta sau pana la implinirea a 30 de zile debitorul sa recunoasca starea sa de insolventa vadita.

3. Cumulul creantei sa depaseasca valoarea prag, adica sa fie de minim 30.000 de lei in cazul in care creditorul este o sociatate. Daca salariatii debitorului sunt creditoti, cuantumul creantei trebuie sa reprezinte cel putin valoarea insumata a 6 salarii medii pe econimie.

ANALIZA INFRACTIUNILOR

1. INFRACTIUNEA DE BANCRUTA SIMPLA prevazuta de art. 143 alin.1 din Lg.85/2006

Bancruta = incorecta gestionare a unor fonduri.

Obiectul juridic = complex = obiectul juridic generic - relatiile comerciale + obiect juridic special - relatiile sociale care au in vedere buna functionare a activitatilor economice desfasurate de persoana care se afla in stare de insolventa. Mai este reprezentat de relatiile sociale care se dezvolta in legatura cu protejarea drepturile creditorilor debitorului aflat in stare de insolventa.

Subiect activ = persoana fizica ce are calitatea de comerciant si ersoana reprezentant legal al persoanei juridice. Daca exista doua persoane reprezentanti legali ai unei societat comerciale, obligatia le revine ambilor; cererea se va face si se va semna de ambii; este nula cererea formulata de unul singur, insa d.p.d.v. penal va raspunde doar cel care nu a semnat-o.

Continutul constitutiv

Latura obiectiva - elementul material = neintroducerea sau introducerea tardiva de catre debitorul persoana fizica ori de catre reprezentantul legal al persoanei juridice debitoare, a cererii de deschidere a procedurii in termenul care depasesete cu mai mult de 6 luni termenul prevazut la art.27.

= inactiunea = neintroducerea; actiunea = introducerea tardiva (si aceasta poate fi considerata inactiune) = infractiune comisiva prin omisiune.

Conditia esentiala (cea care are in vedere ramanerea in pasivitate pe o durata minima de 30 de zile) care realizeaza elementul material = termenul de 6 luni curge din momentul in care se constata faptic insolventa

Observații:

curs masterat

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dreptul Penal al Afacerilor - Curs 2.doc
  • Dreptul penal al afacerilor-curs 1.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 595 cuvinte
Nr caractere:
16 442 caractere
Marime:
18.03KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Profesorului:
Anca-Lelia Lorincz
Sus!