Drept internațional privat

Previzualizare curs:

Extras din curs:

CURS 2 –DIP, 3 martie

Introducere metaforică )

Izvoarele DIP provin din dreptul intern apartinand fiecarei tari. Fiecare tara reglementeaza intr-o viziune proprie dreptul.

Normele DIP sunt norme conflictuale, deoarece ele au menirea sa localizeze relatia privata care prezinta elemente de extraneietate determinandu-I sistemul care o va carmui.

DIP nu reglementeaza substantialitatea unui raport, ci fixeaza legea/sistemul de drept caruia ii revine competenta de a o face- de aceea e norma de conflict.

Vorbim despre un drept privat, deoarece obiectul acestei discipline este acela de a localiza in spatiu relatiile private internationale, adica acele relatii in care subiectii se gasesc pe o pozitie juridica de egalitate. Egalitatea participantilor la aceste raporturi conduce mutatis mutandis la pozitia de egalitate a sistemelor de drept privat cu care aceste raporturi prezinta legaturi. Aceasta inseamna indreptatirea, vocatia egala de aplicarea, fara a exista preferinte pentru unul sau altul dintre sistemele de drept. Totul se decide, in principiu, pornind de la criteriul proximitatii juridice.(care sistem e cel mai potrivit pentru a fi aplicat).

Definitie : DIP este acea ramura a sistemului nostru de drept cuprinzand un ansamblu de norme juridice preponderent conflictuale, avand ca menire solutionarea conflictelor de legi in spatiu, a conflictelor de jurisdictii, precum si stabilirea conditiei juridice a strainului in tara noastra.

Din aceasta definitie se desprind urmatoarele elemente/trasaturi DIP:

• Normele de DIP apartin sistemului nostru de drept, fiecare tara cunoscand propriile reguli/ norme de conflict cu ajutorul carora fixeaza domeniul spatial de aplicare a dreptului sau privat. De aceea vorbim despre un DIP roman, francez, german, spaniol etc.-totusi izvoarele sunt semnificativ situate in codificarea interna, fiecare tara avand propriile sale norme de conflict si propria sa maniera de rezolvare a conflictelor. Intalnim grupate normele de DIP in cartea a VII-a- din Codul civil- art. 2557-2663. (completare: intalnim normele de procedura, de competenta in materia DIP in codul de procedura civila).

Art 2557 (1),(2),(3)- prezenta carte…

Art. 2585-casatoria, art. 2586-conditii de fond,

Art. 2589-efectele generale ale casatoriei- legea resedintei obisnuite comune a sotilor. (exemplu: daca sotii desi sunt cetateni romani, opteaza pentru resedinta obisnuita in Italia, li se aplica legea italiana). Alin 2: „Legea statului pe care s-a serbat casatoria” o mare prostie ) alin 3: legiuitorul a fost un pic ametit ) institutia locuintei familiei nu are o familiaritate ce tine de bunuri ci are o familiaritate familiala- finalitate de ocrotire/de protectie, nu e o chestiune de locul bunurilor.

A dat niste exemple din coduri straine: italian, german.

• Sunt norme de conflict. Specific normelor de conflict este faptul ca ele nu reglementeaza fondul relatiei private, ci se delimiteaza doar la a indica/ a stabili dreptul competent a o face. Misiunea lor este de a fixa proximitatea juridica a relatiei- carei legi i-ar reveni competenta sa se aplice acelei relatii.

Norma de conflict se aplica intotdeauna in prealabil.

Cu titlu de exceptie, in DIP intalnim si norme cu caracter material, nu conflictual, care stabilesc in mod concret regimul anumitor situatii juridice

--- de exemplu: au acest caracter material:

- normele care statornicesc conditia juridica a strainului in tara noastra,

- normele de competenta internationala fixate in NCPC-ele se refera exclusiv la competenta instantelor romane,

- art 32- din Regulamentul European nr 650/2012- trebuie pt EXAMEN acest regulament.- acest articol reglementeaza comorienta.

- art 33- Regulamentul 650/2012- succesiunea vacanta.

- art. 30- Regulamentul 650/2012- acele tari care cunosc un regim succesoral derogator de la dreptul lor comun pt aceste intreprinderi

• Avem si norme de procedura, de competenta in DIP- acestea le intalnim in regulamente europene.

Regulamentul european 44/2001-examen- Regulamentul Bruxelles 1

Regulamentul 2201/2003-competenta matrimoniala- Regulamentul Bruxelles 2 bis

Regulamentul 1259/2010-divort

Regulamentul 650/2012-succesiuni

Art. 3 din Regulamentul Bruxelles 2 bis – criterii alternative.

Norme de conflict de jurisdictii.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Drept International Privat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
34 pagini
Imagini extrase:
34 imagini
Nr cuvinte:
14 903 cuvinte
Nr caractere:
83 585 caractere
Marime:
55.58KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Profesorului:
Predat de Prof' Dan Popescu
Sus!