Drept Fiscal - C8

Previzualizare curs:

Extras din curs:

De regula se plateste trimestrial (alteori, anual), pana la data de 25, inclusiv, a primei luni, care urmeaza trimestrului pentru care se calculeaza impozitul.

In cazul asocierilor fara pj. Intre pf si pj, pj are obligatia de a calcula, a retine si a varsa impozitul pana la data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare trimestrului pt care se distribuie rezultatele asocierii.

In anumite situatii, plata se realizeaza anual, cu plati anticipate, efectuate trimestrial.

1.Institutiile de credit, pj romane si sucursale din Romania ale bancilor – pj straine, acestea vor derula si vor plati impozitele(I) pe profit pana la 15.04, a anului urmatorcelui pentru care se calc I.x

2. Organizatiile non-profit vor declara si plati I pana al 15.02 a anului urmator celui pt care se calculeaza impozitul.

3. Contribuabilii care obtin venituri majoritare din cultura de cereale, pomicultura, viticultura, vor declara /+ plati I pana al 15 feb a anului urmator.

O alta situatie particulara este cea a pj ce-si inceteaza existenta in timpul anului fiscal,, acestea au obligatia de a depune declaratia p profit + oblig de a plati I, pana la data depunerii situatiei financiare la Registrul Comertului.

Exista 2 momente distincte:

- Depunerea declaratiei I declarat;

- Plata propriu-zisa.

C Fiscal prevede date exacte pana la care se depun declaratiile si trebuie platit I. O data cu depunerea decl anuale de I pe profit, daca este cazul, contribuabilii vor depune o declaratie si cu privire la platile efectuate catre pers nerezidente. Contribuabilii sunt raspunzatori pt calculul I si modul de redactare a declaratiilor. Daca org fiscale constata ca s-a platit mai putin, contrib. vor datora si majorari de intarziere. Daca, in urma controlului fiscal sau a reverificarii de catre contrib, se obs ca a declarat sume mai mari, contrib are dr de a solicita restitutia sau comutarea, dar va putea primi dobanda doar dupa 60 de zile.

La declaratiile ca nu reflecta realitatea, poate fi vorba de greseli de calcul sau unei gresite incadrari a unor cheltuieli in categoria cheltuielilor deductibile, suntem in prezenta unor contraventii, pt care cotrib va plati o amenda + majorari.

Daca situatia reala nu e reflectata in declaratie de impunere, deoarece contrib a sustras de la inregistrare si de la impozitare, anumite venituri, atunci ne aflam in fata unui caz de evaziune fiscala (de regula constituie infractiune, pedeapsa cu inchisoare).

Impozitul pe dividende

= un I direct, care se face venit la bug de stat.

Obiectul, ac I se aplica dividendelor obtinute de soc comerciale (SC).

Dividendul este beneficul realizat si distribuit catre actionari. Divid poate lua forma unor plati in natura, bani, sau alocar de noi actiuni in SC.

Dividendele se distribuie din profitul net obtinut de SC si se impart intre actionari, in functie de :

- Cota de participare la captalul social;

- Decizia Adunarii Generale a Actionarilor (AGA).

Beneficiul net + profitul net al societatii, care se deterina ca Profitul impozabil – I pe profit.

Contribuabil = pf si pj, rom si straine, ce detin actiuni intr-o SC.

PF cad sub incidenta I veniturilor, sub forma de dividende, din tara si din strainatate. PF, nerezidente, cad sub incidenta CF(cod fiscal) Rom, cu exceptia in care Conventiile de evitare a dublei impuneri, prevad o alta reglementare.

La pj – asemanator pf , CF se aplica atunci cand Conventiile de evitare a dublei impuneri nu prevad altceva.

Uneori, daca sunt indeplinite unele conditii, dividendele platite de o soc rom unei pj UE, pot fi scutite de plata I pe dividende.

Avem distinctie intre debitorul I si platitor. Calitatea de platitor o are SC ce distribuie dividendele. Ea are obligatia de a a calcula, retine si depune declaratiaprivind I pe dividend.

Cota de impozitare = 16%, daca conventiile de evitare a dublei impuneri nu stabilesc o situatie mai favorabile. Daca avem o astfel de conventie, pers nerezidenta va trebui sa obtina un certificat de rezidenta fiscala in Rom.

Moneda de plata este LEUL. Cand dividendele se obtin in natura, bunurile se evalueaza si in final I se plateste tot in lei.

Plata I pe dividende

I se retine, plateste si se declara pana la 25, inclusiv, a lunii urmatoare, in care s-a platit dividendul catre actionari (Metoda de plata – stopaj la sursa).

Este necesar sa se faca distinctia intre:

- Distribuirea dividendelor catre actionari.

- Plata efectiva catre actionari

Distribuirea dividendelor catre actionari este consemnata in hotararea AGA; in baza acestei hotariri, ulterior, SC plateste efectiiv catre actionari sumele reprezentatnd dividendele. Daca unele sume distribuite in timpul anului, nu au fost platite actionarilor pana la sf anului fiscal, in care s-a aprobat situatia financiara anuala, impozitele pe dividende, aferent dividendelor distribuite si neplatite, trebuie varsate la bugetul de stat pana la 30 dec. a anului respectiv.

I pe reprezentanta

= I direct, se face venit, la bug de stat

Contrib= pj straine care au cate o reprezentanta autorizata sa functioneze in Rom. Autorizarea este data de Ministerul Economiei, Comertului si Finantelor.

I se plateste anual, pentru un an fiscal, I este egal cu ehivalentul in LEI al sumei de 4000 euro. Pt determinarea echivalentului in lei se are in vedere, cursul de schimb comunicat de BNR, ca fiind aplicabil in ziua platii.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Drept Fiscal - C8.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 383 cuvinte
Nr caractere:
7 644 caractere
Marime:
10.67KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Profesorului:
Monica Ratiu
Sus!