Drept Financiar

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1.CONCEPTE PRIVIND FINANTELE PUBLICE SI RELATIILE FINANCIARE

Istoric, conceptual despre finante contine sensuri izvorate din necesitatea privind procurarea necesarului de bani de catre stat si celelalte colectivitati publice.

Literatura de specialitate porneste de la ideea ca statul si celelalte organizatii publice desfasoara o activitate de procurare si intrebuintare a fondurilor banesti pentru acoperirea cheltuielilor coletive. In fapt, aceasta activitate formeaza continutul conceptului de economie financiara care cuprinde bugetul, taxele si impozitele, imprumutul de stat si cheltuielile.

Finanţele publice constituie o componentă importantă a vieţii social-economice a fiecărei ţări, iar impactul lor asupra economiei naţionale are conotaţii atât în proporţiile (dimensiunile) şi distribuirile Produsului Intern Brut (P.I.B.), cât şi în modul concret de realizare a acestui proces.

Existenţa finanţelor publice este indisolubil legată de existenţa statului care are de îndeplinit funcţii şi sarcini importante în ce priveşte organizarea şi conducerea activităţii economico-sociale naţionale, apărarea independenţei şi suveranitatea ţării.

În procesul procurării şi repartizării resurselor financiare necesare statului pentru a-şi îndeplinii funcţiile şi sarcinile sale, se formează anumite relaţii sociale, de natură economică, şi exprimă modul de repartizare a unei părţi din P.I.B. între diverse categorii sociale.

Prin urmare, finanţele reprezintă relaţiile apărute în procesul de asigurare şi repartizare a fondurilor necesare statului exprimate în formă bănească (valorică). Aceste relaţii se concretizează în transferuri băneşti de la agenţi economici, instituţii şi persoane fizice la bugetul statului, de la bugetul de stat către agenţii economici, între instituţii şi chiar în interiorul unor structuri economice, cu prilejul formarii sau utilizării diferitelor fonduri. De aceea, există o deosebire clară între finanţele publice şi cele particulare, astfel:

• finanţele publice sunt asociate cu resursele, cheltuielile, împrumuturile, datoria statului, unităţile administrativ-teritoriale şi altor instituţii de drept public;

• finanţele private cuprind resursele, cheltuielile, împrumuturile, creanţele de încasat şi obligaţiile de plată ale agenţilor economici, băncilor, societăţilor de asigurare private.

In procesul procurarii si repartizarii resurselor de care are nevoie statul, pentru indeplinirea sarcinilor sale, se nasc anumite relatii, respective raporturi sociale. Aceste relatii sunt de natura economica si exprima repartizarea unei parti din produsul intern brut, prin intermediul statului intre diferite categorii sociale. Aceste relatii, care apar in procesul de mobilizare si repartizare a resurselor necesare statului, in forma baneasca, sunt relatii financiare, denumite in literatura de specialitate si finante publice.

Gradul de dezvoltare a relatiilor financiare este strans legat de nivelul si evolutia statului. Aparitia si evolutia finantelor publice este legata de existenta statului, de folosirea banilor si formelor valorice de realizare si repartitie a produsului social.

Finantele publice sunt formate din totalitatea relatiilor sociale de natura economica, ce apar in procesul realizarii si repartizarii, in forma baneasca, a resurselor necesare statului pentru indeplinirea functiilor si sarcinilor sale publice.

O trasatura caracteristica a finantelor publice consta in aceea ca resursele banesti mobilizate la fondurile publice, nu presupun din partea statului, acordarea unei contraprestatii directe, imediate sau individualizate, adica sumele platite sub forma de impozite nefiind rambursabile in mod direct.

In opinia specialistilor, finantele publice “au ca obiect regulile fundamentale, organele si procedurile care permit colectivitatilor publice indeplinirea tuturor atributiilor lor cu ajutorul mijloacelor financiare“, cu conditia esentiala ca aceste reguli si procedee sa se aplice intr-un regim de drept public. Aceasta conditie esentiala este subliniata cu scopul de a pune in evidenta faptul ca, in statele moderne exista si finante private. Se recunoaste faptul ca “motivele, mijloacele si efectele finantelor publice sunt cu totul diferite de cele ale finantelor private”.

2. CONTINUTUL ECONOMIC AL FINANTELOR PUBLICE

Relatiile banesti care se stabilesc intre stat, pe de o parte, si contribuabili, pe de alta parte, in care se constituie si utilizeaza fondurile banesti necesare satisfacerii intereselor generale ale societatii reprezinta continutul economic al finantelor publice.

Astfel, pentru satisfacerea nevoilor generale ale societatii, este necesara constituirea unor importante fonduri banesti la dispozitia autoritatilor publice. Aceste fonduri se formeaza pe baza produsului intern brut si sunt utilizate pentru finantarea nevoilor sociale, de interes national si de interes local.

Fondurile banesti se constituie prin transfer de valoare, de regula, fara contraprestatie directa, in sensul ca nimeni nu poate solicita statului rambursarea acesteia sau o prestatie de valoare egala.

De la fondurile bugetare se efectueaza plati cu titlu nerambursabil catre institutii publice care presteaza servicii pentru populatie, transferuri catre populatie sub forma de pensii, burse, alocatii de stat etc.

Intregul proces de constituire si repartizare a banului public este subordonat satisfacerii nevoilor generale ale societatii si se realizeaza cu instrumente diferite in functie de provenienta sau destinatia resurselor.

3. STRUCTURA RELATIILOR FINANCIARE

Analiza istorica a evolutiei conceptului relatiilor financiare releva faptul ca acestea s-au format in legatura cu aparitia, existenta si functionarea statului ca institutie politica de organizare si conducere a societatii, care indeplineste si rolul de a mobiliza resurse banesti la dispozitia sa, in vederea asigurarii intereselor publice.

In societatile moderne au fost promovate principii noi de organizare a vietii sociale, statului conferindu-i-se roluri diferite fata de cele recunoscute in mod traditional. Astfel, prin aplicarea descentralizarii administrative, statul a recunoscut dreptul autoritatilor locale de a se ocupa de satisfacerea unor nevoi publice locale si de a asigura prestarea de servicii publice in interesul comunitatii respective. Aceasta a dus la aparitia unor noi subiecte in raporturile de mobilizare a resurselor publice si la aparitia unei noi sfere a relatiilor financiare denumita finantele publice locale.

Finantele publice locale cunosc permanent o evolutie mai mult sau mai putin autonoma fata de cea a finantelor statului, si are o structura de venituri si cheltuieli coordonate prin bugetele locale, ale unitatilor administrativ-teritoriale.

In doctrina contemporana cei mai multi autori recunosc drept componente structurale ale relatiilor financiare ca fiind: bugetul public(de stat, asigurari sociale de stat si local), veniturile publice, cheltuielile publice, imprumutul de stat, finantele locale si controlul financiar. In acelasi timp, se considera ca nu fac parte din structura relatiilor financiare: circulatia baneasca-monetara, circulatia valutara, precum si relatiile banesti stabilite de agentii economici cu capital de stat in derularea obiectului lor de activitate.

O componenta structurala specifica a relatiilor financiare din tara noastra este reprezentata si de finantele institutiilor publice si ale fondurilor speciale.

4.FUNCTIILE FINANTELOR PUBLICE

Pentru statul modern, finantele publice nu mai sunt un simplu mijloc de asigurare a acoperirii cheltuielilor sale de administratie ci, in primul rand un mijloc de interventie in viata social-economica, de exercitare a unei influente pozitive pentru organizarea intregii societati.

Finantele publice exista pentru a servi la realizarea unor obiective precis determinate si pentru indeplinirea anumitor sarcini, care nu ar putea fi realizate pe alta cale sau cu alte mijloace. Ele isi indeplinesc misiunea lor sociala prin functiile pe care le exercita.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Curs 1 Notiunea de finante publice.doc
  • Curs 10 Sistemul veniturilor si cheltuielior publice.doc
  • Curs 11 Raspunderea juridica priv. exec. bugetara.doc
  • Curs 12 Sistem fiscal si politica fiscala.doc
  • Curs 13 Notiuni despre fiscalitate.doc
  • Curs 14 Sistemul fiscal din Romania.doc
  • Curs 2 Dr. financiar-ramura a sist. de drept.doc
  • Curs 3 Moneda si circulatia monetara.doc
  • Curs 4 Sistemul monetar international.doc
  • Curs 5 Creditul si rolul acestuia.doc
  • Curs 6 Bugetul public national.doc
  • Curs 7 Procedura executiei bugetului de stat.doc
  • Curs 8 Particularitati ale finantelor publ. locale.doc
  • Curs 9 Bugetarea institutiilor publice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
14 fisiere
Pagini (total):
50 pagini
Imagini extrase:
49 imagini
Nr cuvinte:
25 062 cuvinte
Nr caractere:
143 609 caractere
Marime:
188.65KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Profesorului:
Nita Nelu
Sus!