Drept Financiar

Previzualizare curs:

Extras din curs:

C1

Introducere in dreptul financiar

Notiunea de “financia pecuniaria”- originea conceptului de finante publice =orice tranzactie care presupune intre prestatii plata unei sume de bani

Termenul de “finante publice”- lb.franceza, sens general- bani si venituri publice destinate acoperirii cheltuielilor statului

Finante publice=totalitatea relatiilor de natura economica constituite sub forma baneasca care apar in procesul realizarii si repartizarii resurselor necesare statului pentru indeplinirea sarcinilor sale.

2 conceptii:

A) clasica: legata de idea de liberalism politic; a fost specifica sfarsitului sec. XIX si inceptului sec. XX- stat neinterventionist

Statul era putin preocupat de activitatile private si isi limita interventia la indeplinirea unor functii traditionale- apararea, diplomatia, ordinea publica, justitia.

Viata economica era considerata apanajul intreprinderilor private, iar statul respecta principiul “laisser faire, laisser passer”. Se actiona conform principiului guvernarii ieftine reducandu-se la minim Ch publice. aceasta abordare avea drept efect lipsa protectiei sociale, a reglementarilor in materia concurentei si a practicilor monopoliste, respectiv existenta unor reglementari minimale in ramurile speciale privind bancile, bursele de valori, regimul valutar etc.

B) moderna: s-a dezvoltat dupa I razboi mondial cand statul neinterventionist a fost inlocuit de un stat interventionist care a decis sa influenteze in mod direct procesele economice.

Finantele publice se transforma intr-un mijloc de interventie a statului in economie prin stimularea productiei in situatii de criza, mentinerea stabilitatii preturilor, asigurarea unei bune administrari a resurselor naturale ale statului si repartizarea pe cat posibil in mod echitabil a V(veniturilor) nationale.

In noua conceptie, finantele publice au fost definite ca stiinta care studiaza activitatea statului in calitate de detonator a unor tehnici financiare specifice (impozite, taxe, buget public etc.)

In prezent se considera ca finantele publice sunt o disciplina care apartine domeniului juridic, economic si politic si care se pot defini ca ramura a dr. public care are drept scop principal studiul regulilor si operatiunilor referitoare la banul public.

Pentru a intelege structura finantelor publice este necesar sa avem in vedere urmatoarele acte normative:

- L 500/2002 a finantelor publice

- L 313/2004 a datoriei publice

- L 273/2006 privind finantele publice locale

L 500/2002 prezinta: bugetul de stat, bug. asigurarilor sociale de stat, bug. fondurilor speciale, al trezoreriei, institutiilor publice organizate la nivel central si bug. fondurilor provenind din imprumuturi interne si externe.

L 313/ 2004 are in vedere principalele datorii publice.

L 273/ 2006 priveste structura bug. locale, ale comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor, judetelor, institutiilor organizate la nivel local, bug. imprumuturilor externe si interne, inclusive ale fondurilor externe nerambursabile.

Doua functii principale:

1) functia de repartitie- 2 momente:- constituirea fondurilor publice;

- distribuirea lor

2) functia de control- modul de utilizare a fondurilor publice, controlul financiar intervenind incepand cu momentul repartitiei acestora.

Controlul financiar asupra fondurilor publice analizeaza provenienta resurselor, nivelul de constituire, titlu cu care se repartizeaza catre beneficiar, gradul de redistribuire intre sectoare, modul de asigurare a echilibrului intre V publice si Ch publice.

Banul public= mijloace banesti ale societatii administrate de catre stat.

Se considera ca acest concept ar fi aparut o data cu statul care a impus idea ca orice persoana care realizeaza un V sau detine anumite bunuri in proprietate datoreaza statului anumite impozite. Pentru ca prin intermediul banului public statul pune la dispozitia membrilor societatii in conditii specifice o gama variata de utilitati private in sens larg care se concretizeaza in actiuni cu caracter social, econ., de mentinere a ordinii publice, aparare nationala, dezvoltarea relatiilor internationale etc.

Punerea la dispozitie a acestor servicii obliga statul sa procedeze la o redistribuire a V si averilor persoanei dupa anumite criterii stabilite de organele de decizie politica. Trebuie retinut ca transferurile de putere de cumparare si redistribuirea V prin intermediul fin. publ. nu constituie un scop in sine, ci un mijloc prin care se urmareste ocuparea fortei de munca, reciclarea disponibilitatilor banesti temporare in economie, combaterea fenomenului inflationist, asigurarea unui echilibru financiar si realizarea unui echilibru general al economiei.

Instrumentul specific de actiune este bugetul (principalul plan financiar al statului care cuprinde totalitate V si Ch publice)

dc. V=Ch=> buget echilibrat

V>Ch=> buget excedentar

V<Ch=> buget deficitar

Observații:

A fost prezentat la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • C1_Financiar.doc
  • C10_Financiar.doc
  • C12_Financiar.doc
  • C13_Financiar.doc
  • C2_Financiar.doc
  • C3_Financiar.doc
  • C4_Financiar.doc
  • C5_Financiar.doc
  • C6_Financiar.doc
  • C7_Financiar.doc
  • C8_Financiar.doc
  • C9_Financiar.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
12 fisiere
Pagini (total):
47 pagini
Imagini extrase:
47 imagini
Nr cuvinte:
15 491 cuvinte
Nr caractere:
94 477 caractere
Marime:
110.91KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Profesorului:
drosu saguna
Sus!