Drept European al Afacerilor

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Dupa cel de-al II – lea razboi mondial 6 state europene s-au reunit in 3 comunitati – statele fondatoare au fost : Franta , RFG, Belgia, Olanda, Luxembourg, Italia. Scopul initial a fost prevenirea unui nou razboi datorita rivalitatii intre Franta si Germania.

S.U.A. si Marea Britanie au solicitat Frantei o formula de reconciliere cu Germania. De asemenea un pion important a fost si influenta estica comunista expansionista, astfel ca se cerea si o atasare a Germaniei Comuniste la tendintele vestice.

Robert Schuman – ministrul de externe francez la acea vreme a insarcinat un expert comunitar de renume, Jean Monet, sa gaseasca o formula ceruta de SUA si Marea Britanie.

Astfel ca ziua declaratiei lui Monet, cel care in final a conturat imaginea europeana, este astazi ziua Europei si anume data de 9 mai. El i-a prezentat proiectul cancelarului Germaniei Adenauer.

Prima comunitate instituita printr-un tratat incheiat la Paris in 1951 – a fost CECO (Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului) .  carbunele si otelul au fost alese datorita ponderii economice a acestor industrii in Europa la momentul incheierii tratatului.

Datorita caracterului experimental al constructiei europene – tratatul CECO a fost incheiat pe o perioada limitata in timp, respectiv pe o perioada de 50 de ani. In prezent acest tratat nu mai este in vigoare.

CECO, fiind un succes, in anul 1957 au fost incheiate alte 2 tratate la Roma prin care a fost instituita CEEA (Comunitatea Europeană a Energiei Atomice) care viza folosirea energiei atomice in scopuri pasnice. Un punct de legatura intre CEEA si CECO era faptul ca ambele vizau integari sectoriale.

De asemenea, la Roma a fost incheiat si tratatul CEE. Prin acest tratat era stabilit obiectivul cel mai ambitios care consta in integrarea globala a economiilor statelor membre.

Ulterior s-au alaturat Comunitatiilor urmatoarele state :

• Marea Britanie, Irlanda si Danemarca (1963);

• Grecia ( 1981) ;

• Spania si Portugalia ( 1986) ;

• Austria, Finlanda si Suedia ( 1995);

• Cipru, Malta, Cehia, Polonia Ungaria, Slovenia, Slovacia, Estonia, Letonia, Lituania ( 2004);

• Romania si Bulgaria ( 2007)

• In prezent este in curs de ratificarea in statele membre tratatul de aderare al Croatiei la UE.

• Norvegia si Elvetia Nu fac parte din UE pentru ca populatia a respins aderarea prin referendum

Dar fac parte din spatiul Schengen si au legaturi cu UE:

Ex: Norvegia a participat la Tratatul de la Porto in calitate de membru AELS.

• In negocieri – Islanda, Turcia, Serbia, Muntenegru.

Prima reforma importanta a comunitatilor s-a realizat in 1986 prin incheierea la Luxembourg si la Haga a Actului Unic European. Obiectivul central al acestui tratat l-a constituit realizarea pietei interne.

In prezent, piata interna este definita in cuprinsul art. 26, alin.2 din Tratatul Privind Functionarea UE( TFUE) .

- Def : spatiu fara frontiere interne in care libera circulatie a marfurilor, a persoanelor, a serviciilor si a capitalurilor este asigurata in conformitate cu dispozitiile Tratatului.

- Obiectivul realizarii pietei interne a fost considerat ca fiind indeplinit la sfarsitul anului 1982. In prezent are loc un proces de aprofundare a pietei interne.

Actul Unic European a cuprins nu numai prevederi prin care erau modificate tratatele constitutive ci si dispozitii referitoare la cooperarea intre statele membre in domeniul politicii externe. Denumirea de Act Unic European reflecta cele 2 categorii de dispozitii.

Odata cu Tratatul de la Lisabona( 2007), termenul de piata comuna a fost inlocuit cu termenul de piata interna.

In anul 1992 a fost incheiat Tratatul de la Maastricht prin care a fost instituita UE. Potrivit Tratatului de la Maastricht, UE a fost organizat ca o structura bazata pe 3 piloni :

- Comunitatiile;

- Politica externa si de securitate comuna ( PESC)

- Cooperarea in domeniul justitiei si al afacerilor interne ( CJAT).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Drept European al Afacerilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
82 pagini
Imagini extrase:
82 imagini
Nr cuvinte:
37 824 cuvinte
Nr caractere:
215 030 caractere
Marime:
115.99KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Profesorului:
Ubb Cluj Napoca 2013
Sus!