Drept constituțional

Previzualizare curs:

Extras din curs:

CURS I

Orice activitate sociala se desfasoara pe baza unor reguli, acestea sunt necesare deoarece la orice gen de activitate participa un numar diferit de persoane, diferiti ca varsta, sex, etc., fiecare constituind in masura cunostiintelor pe care le are la bunul mers al acelei activitati/

Norma este o regula de conduita, de comportament care ne arata cum anume trebuie sa actioneze sau sa se comporte membrii societatii in conditii dat. pentru ca actiunea lor sa fie eficienta si apreciata pozitiv.

Caracteristicile normelor:

- prefigureaza intotdeauna un comportament viitor

- reflecta conditiile sociale, economice ale epocii – raporturile dintre clasele si grupele sociale

- indiferent de natura lor (norme morale, politice, etc) sunt intr-o continua schimbare in concordanta cu nevoile social economice ale oranduirii in care traim

Normele de drept

Este o regula de conduita instituita sau sanctionata de catre puterea publica a carei incalcare atrage dupa sine interventia fortei de constrangere (coercitive) din partea statului.

Dreptul – totalitatea normelor juridice existente in societate, => ceea ce inseamna ca elemental de baza al dreptului este norma juridica.

Cutumele (obiceiurile juridice) – sunt reguli de conduita care desi nu emana de la organele statelor competente sa legifereze (Parlamentul), sunt totusi considerate ca obligatorii prin expresia convingerii unei colectivitati umane, ca raspund sentimentului unanim de justitie acestea fiind obligatorii printr-o practica constanta si indelungata.

Cutumele reprezinta dreptul nescris avand in raport cu acesta din urma un rol interpretative.

Dreptul obiectiv – reprezinta ansamblu normelor juridice existente in societate la un anumit timp dat, norme juridice a caror incalcare atrage dupa sine forta de constrangere a statului.

Dreptul subiectiv – este prerogativa recunoscuta de lege titularului dreptului, in virtutea careia acesta poate sau trebuie sa aiba o anumita conduita corespunzatoare dreptului sau si sa ceara si celorlalti sa aiba o conduita corespunzatoare sub sanctiunea prevazuta de lege pentru valorificarea unui interes personal nascut, direct, actual, legitim si juridic protejat in acord cu interesele generale ale societatii.

Dreptul public – acele reguli juridice care au ca obiect de reglementare raportul dintre guvernanti precum si raportul dintre guvernanti si guvernati.

Prin dreptul public se ocroteste interesul general, comunitar sau interesul public.

Dreptul privat – ansamblu normelor juridice care au ca obiect de reglementare raporturile dintre guvernati (particulari), prin dreptul public ocrotindu-se interesele particularilor.

Dreptul constitutional este o ramura de drept si totodata o stiinta juridica apartinatoare dreptului public.

DEFINITIE:

Dreptul constitutional – dreptul care formuleaza principii, organizeaza proceduri si consolideaza in institutii, regimul politic al unei tari prin norme juridice specifice.

Componentele dreptului constitutional

– dreptul constitutional institutional are ca obiect de reglementare institutiile politice (Parlament, Guvern etc.) precum si fundamentele institutiilor administrative si jurisdictionale

– dreptul constitutional normativ are la baza sistemul normative, sistemul surselor dreptului

– dreptul constitutional relational are ca obiect de reglementare drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenului???- incalcate cu ajutorul fortei coercitive ale statului, necesare desfasurarii normale a vietii in comun.

Institutia juridica – reprezinta ansamblul normelor juridice care reglementeaza o anumita grupa de relatii sociale instaurand astfel o categorie aparte de raporturi juridice

Observații:

Acest curs cuprinde materia din tot anul universitar la materia de drept constitutional prezentata la Universitatea Babes-Bolyai, Facultatea de Drept.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Drept Constitutional.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
87 pagini
Imagini extrase:
87 imagini
Nr cuvinte:
19 232 cuvinte
Nr caractere:
121 633 caractere
Marime:
77.79KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Profesorului:
Conf. dr. Emil Boc
Sus!