Previzualizare curs:

Extras din curs:

In dreptul continental, alaturi de contractele comerciale de intermediere exista situatii in care intermedierea se realizeaza in baza unui contract de munca.

Pe langa aceste contracte comerciale exista si situatia in care intermedierea are la baza un contract de munca si este situatia auxiliarilor de comert care incheie un contract de munca cu firma, cu societatea comerciala. Auxiliarii de comert sunt:

- procuristul

- comisul de vanzare

- comis voiajorul

Procuristul numit si prepus in Codul comercial este un salariat al firmei comerciale, abilitat ca atribuţie de serviciu cu închieierea contractelor comerciale ale firmei pe care le semnează în numele său si cu mentiunea “prin procură”.

- Este platit prin salariu la care se poate adauga un comision negociat aplicat la valoarea contractelor incheiate.

- Contractul de munca incheiat cu procuristul este marcat de clauza de confidenţialitate, dar si de clauza de nonconcurenţă.

Clauza de nonconcurenţă este deosebita (cat priveste dreptul roman cel putin) de reglementarea clauzei de nonconcurenta din Codul muncii pentu ca ea produce efecte si pe durata contractului de munca. Este clauza in temeiul careia procuristul se obliga ca pe durata contractului cu firma sa nu desfasoare pe cont propriu un comert identic cu al firmei (concurential cu firma) si nici sa nu presteze concomitent munca la o alta firma concurenta primeia.

Comisul de vânzare sau vânzătorul din magazine este salariat al firmei comerciale abilitat in temeiul atributiilor de serviciu sa vanda marfurile in magazine.

- Este platit prin salariu la care se poate adauga un comision de cointeresare aplicat valorii vanzarilor.

- El incaseaza pretul si da chitanta si, atata vreme cat incheie acte de vanzare in spatiile autorizate ale firmei, angajeaza raspunderea firmei.

- Este intermediarul proprietarului marfii sau vanzatorului marfii fata de cumparator. Daca insa vanzarea se face in afara spatiului autorizat, isi angajeaza propria raspundere.

Exemplu: Daca aceeasi persoana vinde in magazinul din colt pantaloni, angajeaza pentru calitatea marfii, angajeaza firma si poti sa te duci sa dai in judecata firma, nu are importanta vanzatorul care ti-a dat marfa. Daca aceiasi pantaloni ii ia din magazin 6 perechi si se duce cu ei acasa si vinde vecinilor din jur, chiar daca nu ia pretul pentru el insusi, ia pretul si pune si taxa magazinului, angajeaza propria raspundere. Si daca unul din pantaloni are defecte, raspunde persoana in cauza si nu firma careia pantalonii ii apartine.

Comisul de vânzare sau comisul voiajorul pentru negoţ spune Codul comercial - acesta este un angajat al firmei comerciale care se comportă ca un mandatar cu reprezentare şi ca un curtier.

- culege comenzi;

- face publicitate;

- încheie contracte pentru firme pe care le semneaza cu numele firmei;

- este platit printr-un salariu minim garantat, nu este vorba de salariul minim pe economie, un salariu minim pe care il negociaza, pe care i-l garanteaza firma la care se adauga procente asupra valorii vanzarilor.

Exemplu: Deci e un comis voiajor pentru aspiratoare, el negociaza un salariu minim de 7 miloane la care se adauga procentul, a vandut aspiratoare in valoare de 100 miloane, are o anumita cota din pretul incasat

Contractul de munca cu acest comis voiajor este marcat de aceeasi clauza de neconcurenta in sensul ca pe durata contractului nu are voie sa desfasoare un comert concurential cu firma si nici sa presteze munca pentru firme concurente.

Exemplu: Deci un comis voiajor care vinde asemenea aspiratoare nu poate sa se angajeze concomitent si la alta firma care vinde aspiratoare. Dar daca exista o firma care vine aspiratoare, una care vinde fiare de calcat si alta care vinde periute de dinti el poate sa presteze servicii concomitant la toate 3 pentru ca ele nu fac concurenta una alteia.

Daca s-ar pune problema unui contract internaţional este aplicabilă legea locului muncii.

In dreptul anglo-american nu exista contractul de mandat civil, este ratiunea pentru care reglementarea intermedierii de comert este alta. Aceasta este inclusa intr-o institutie mult mai cuprinzatoare numita agency care presupune relaţia dintre reprezentat numit principal şi reprezentant numit agent si variaza in intensitate de la agentul servant care se comporta intocmai mandatarului cu reprezentare actionand strict in limita si pe baza puterilor date de reprezentat, authority se numeste puterea si pana la agentul independent care se comporta intocmai comisionarului ca si cum principalul nu ar exista.

Se deosebeste de intermediarul continental pentru ca, pe de o parte, relatia principal-agent nu este neaparat retribuita mai mult, nu se bucura de privilegiul dreptului de retentie. Este obligat sa remita principalului tot ce primeste de la acesta sau pentru acesta inclusiv cadourile, darurile manuale primate cu titlu personal daca au fost facute in scop coruptiv.

Partile la contract pot alege legea aplicabila, daca nu, de regula contractul este supus legii locului de executare. Au calitate de agent salariatii, procuristul, comis voiajorul, etc, au calitate de agent managerii, factory, capitanul de vas.

Datorita importantei intermedierii in comertul international, aceasta institutie agency acopera toate formele de reprezentare cu exceptia a celor din dreptul familiei, care cad sub incidenta unei instititii care se numeste tramp.

Datorita utilitatii in materie s-au elaborat norme uniforme care sunt reprezentate sectorial de Convenţia de la Geneva in 1983 privind reprezentarea in vanzarea internationala de marfuri si de o conventie de aplicatiune generala, Convenţia de la Haga din 1978 elaborata de Conferinta de la Haga pentru unificarea dreptului privat privind legea aplicabila intermedierii. Aceasta conventie retine o solutie de drept comun, aceea a posibilitatii partilor de a alege legea aplicabila, deci recunoaste principiul lex voluntatis si in tacerea partilor contractul este supus legii în vigoare la sediul debitorului prestaţiei caracteristice, respectiv legii in vigoare la sediul intermediarului.

Cu o exceptie: daca intr-un caz concret intermediarul desfasoara activitatea de intermediere pe piata reprezentatului urmeaza a se aplica aceasta lege comuna. Conventia acopera toate formele de intermediere cu exceptia celor din dreptul familiei. Este deschisa deopotriva dreptului continental ca si dreptului anglo-american.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Drept.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 110 cuvinte
Nr caractere:
11 619 caractere
Marime:
16.36KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!