Cursuri la Drept

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1.NOTIUNI GENERALE DESPRE CONCURENTA CA FENOMEN ECONOMIC.PREMISE ALE CONCURENTEI/ISTORIC.

Concurenţa, din punct de vedere economic, într-o anumită viziune doctrinară, reprezintă confruntarea deschisă, competiţia dintre agenţi economici vânzători - ofertanţi, în scopul atragerii de partea lor a clientelei (cumpărători - solicitanţi).

Într-un sistem economic concurenţial, întinderea şi nivelul concurenţei sunt dependente, în principal, de gradul de libertate în formarea preţurilor.

Premise.

-are caracter economic deoarece interpretează economic instituţiile şi categoriile juridice,

conferindu-le sensuri noi şi utilizează numeroase concepte economice;

- are o finalitate economică deoarece este un instrument esenţial pentru crearea şi funcţionarea

economiei de piaţă

- este un caracter pluridisciplinar, cuprinzând reglementări de drept material, proprii şi preluate

din alte ramuri de drept, şi de ordin procedural;

2.NOTIUNEA DR CONCURENTEI CIVILE.

dreptul concurenţei este acea ramură de drept constituită din ansamblul reglementărilor care asigură existenţa concurenţei, a competiţiei economice şiexercitarea loială a acesteia.

Doctrina este fundamentată pe ideea că această ramură de drept are ca obiect atât

reglementările menite să asigure şi să menţină concurenţa cât şi pe cele destinate să reprime concurenţa

neloială .

3.OBIECTUL DR CONCURENTIAL.

După cum este cunoscut, într-o economie de piaţă, competiţia dintre agenţii economici îmbracă forme şi intensităţi diferite. Astfel, se poate vorbi de o competiţie stimulativă sau normală şi de opusul acesteia, de o competiţie patologică (ilicită).

Obiectul dreptului concurenţei îl constituie pe de o parte protecţia pieţei prin reprimarea practicilor monopoliste, restrictive de concurenţă iar pe de altă parte protecţia concurenţilor înşişi prin reprimarea manifestărilor de concurenţă neloială, neoneste.

4.RAPORTUL DR CONCURENTEI CU CELELALTE RAMURI DE DREPT-CU DR CIVIL SI DR CONSUMATORULUI

Dreptul concurenţei comerciale este o ramură de drept autonomă dar care nenumărate legături cu

alte ramuri de drept.

Literatura de specialitate este de părere că, deşi dreptul concurenţei comerciale împrumută concepte, tehnici şi soluţii din dreptul civil substanţial , aceste ramuri nu pot fi confundate, chiar dacă procedăm la compararea definiţiilor conceptelor comune pe care le utilizează

Raportul cu dreptul civil se evidenţiază mai ales în materia răspunderii delictuale , a nulităţii şi a prescripţiei extinctive.

Raportul dreptului concurenţei comerciale cu dreptul consumatorilor.

Ca şi dreptul concurenţei, dreptul consumatorilor este o ramură nouă de drept care s-a desprins din

dreptul comercial.

Interferenţa între cele două ramuri de drept rezultă din însăşi actele normativ de bază în materia

concurenţei- Legea 21/1996- care în art.1 prevede că:”prezenta lege are drept scop protectia, mentinerea si stimularea concurentei si a unui mediu concurential normal, in vederea promovarii intereselor consumatorilor” şi Legea 11/1991 care în art.1 din legea 11/1991 arată ”comerciantii sunt obligati sa isi exercite activitatea cu buna-credinta, potrivit uzantelor cinstite, cu respectarea intereselor consumatorilor si a cerintelor concurentei loiale.”

5.RAPORTUL JURIDIC DE CONCURENTA/5RAPOARTE

SUBIECTELE RAP JURIDIC.

Raportul juridic de concurenţă este o relaţie socială – patrimonială sau nepatrimonială- ivită însfera activitaţii industriale si de comercializare a produselor, de executie a lucrarilor, precum si deefectuare a prestarilor de servicii

avem: un raport juridic de autoritate, de subordonare juridică- corespunzător normelor care reglementează relaţiile sociale născute în sfera protecţiei pieţei - si un alt raport juridic de egalitate juridică - în legătură cu normele care reglementează protecţia concurenţilor- concurenţa neloială.

Subiectele-Astfel, subiecte ale raporturilor juridice de concurenţă nu pot fi orice persoane fizice sau juridice, ci numai acelea care au o anumită abilitare profesională şi anume aceea de agent economic. în sfera agenţilor economici intră orice persoană juridică sau fizică care produce, importă, transportă, depozitează sau comercializează produse ori părţi din acestea sau prestează servicii.acestia pot fi grupati in 2 categorii:

-Subiectele individuale de drept sunt comercianţii persoane fizice (independente şi asociaţiile familiale), precum şi meseriaşii (liber profesioniştii care acţionează în domeniul economic)

-Subiectele colective de drept, având personalitate juridică sunt, în principal, societăţile comerciale organizate în oricare din formele reglementate de Legea nr. 31/1990 şi anume: societatea pe acţiuni şi în comandită pe acţiuni, societatea în nume colectiv, în comandită simplă şi cu răspundere limitată.

6.OBIECTUL RAPORTULUI JURIDIC

Potrivit doctrinei dreptului concurenţei, obiectul raportului juridic7 de concurenţă are în vedere comportamentul pe care comercianţii trebuie să-l aibă în raporturile lor de concurenţă, comportament care trebuie să fie compatibil cu libertatea comerţului, excluzând concurenţa neloială, pe piaţa internă şi pe cea internaţională, precum şi faptele anticoncurenţiale.

Regulile de conduită care trebuie să stea la baza luptei dintre agenţii economici concurenţi se fundamentează pe două principii:

- buna-credinţă în exercitarea actelor de comerţ;

- respectarea cerinţelor uzanţelor cinstite aplicabile în domeniul industrial şi în cel de comercializare a produselor, de execuţie a lucrărilor precum şi de efectuare a prestărilor de servicii.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cursuri la Drept
    • Drept financiar.docx
    • Dreptul Concurentei.doc
    • muncii.docx
    • TEMATICA DR.CONCURENTEI SI ARBITRAJ.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc, docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
4 fisiere
Pagini (total):
48 pagini
Imagini extrase:
48 imagini
Nr cuvinte:
26 572 cuvinte
Nr caractere:
152 706 caractere
Marime:
149.32KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!