Cursuri Drept

Previzualizare curs:

Extras din curs:

CURS 08.10.2008

DREPTURILE REALE

TEMA 1 – PATRIMONIUL

Noţiunea de patrimoniu este definită ca fiind totalitatea drepturilor şi obligaţiilor patrimoniale aparţinând unor persoane fizice sau juridice determinată, privită ca o sumă de valori active şi passive strâns legate între ele. Patrimoniul cuprinde o latură activă şi o latură pasivă. În activul patrimonial sunt incluse bunuri şi drepturi patrimoniale, iar în pasivul patrimonial sunt incluse obligaţiile patrimoniale.

Caracterele juridice ale patrimoniului

Patrimoniul apare ca o masă de drepturi şi obligaţiuni patrimoniale, care poate suferi modificări sau mutaţii, dar patrimonial în sine din punct de vedere juridic este o masă sau o entitate distinctă de elemente care o compun.

a. patrimonial este unic, deoarece:

- orice persoană fizică sau juridică are un singur patrimoniu

- nu există persoană fizică sau juridică fără un patrimoniu

b. patrimonial este divizibil, deoarece:

- se divide în mai multe mase patrimoniale de drepturi şi obligaţii, fiecare având un regim juridic distinct de celelalte. Ex. Patrimonial unei familii se divide în masa bunurilor commune şi cea a fiecărui soţ în parte

c. patrimonial este inalienabil, deoarece:

- este strâns legat de subiectul care îl deţine şi există atâta timp cât subiectul există

- o persoană fizică sau juridică poate să transmită patrimoniul ei doar pentru cauză de moarte, respective pentru reorganizarea sau încetarea activităţii persoanei juridice

Funcţiile patrimoniului

Existenţa patrimoniului are un rol deosebitîn cazul raporturilor juridice patrimoniale, deoarece:

1. patrimoniul constituie gajul general al creditorilor chirografari. Creditorii chirografari sunt acei creditori care nu au o garanţie reală pentru valorificarea creanţei lor (gaj, ipotecă, privilegiu, etc), ei au însă dreptul de a urmări toate bunurile mobile şi immobile care se află în patrimoniul debitorului în momentul în care creanţa lor a devenit exigibilă (a ajuns în termen).

Art.1718 Codul civil prevede că oricine este obligat personal, va îndeplini îndatoririle sale cu toate bunurile sale mobile şi immobile prezente şi viitoare. Deci patrimoniul are funcţia de gaj al tuturor creditorilor chirografi, aceştia putând urmări orice bun mobil sau imobil al debitorului. Codul de procedură civilă instituie specializarea gajului general al creditorilor chirografi, astfel că aceştia pentru îndestularea creanţei lor putând urmîri numai acele bunuri patrimoniale care fac parte din masa patrimonială în legătură cu care s-a născut creanţa lor.

2. patrimoniul explică şi permite subrogaţia (înlocuirea reală cu titlu universal). Subrogaţia (înlocuirea) este de 2 feluri:

- personală, în cazul înlocuirii unui subiect al raportului juridic civil cu altul

- reală (titlu universal sau particular), în cazul înlocuirii unor bunuri patrimoniale cu altele

Subrogaţia reală cu titlu universal are loc atunci când în masa patrimonială se înlocuieşte un bun cu o valoare egală cu cea a bunului respective, facându-se abstracţie de individualitatea lucrului care iese şi a celui care intră în locul său în masa patrimonială. Ex. Înlocuirea unui imobil cu suma echivalentă în bani.

Subrogaţia reală cu titlu patrimonial are loc atunci când sunt înlocuite bunurile individuale determinate cu altele de acelaşi gen. Aceste cazuri sunt expres prevăzute de lege.

3. patrimoniul explică şi permite transmisiunea universală şi cu titlu universal

- transmisiunea universală a unei mase patrimoniale are loc atunci când întregul patrimoniu al unei persoane fizice sau juridice se transmite nefracţionat unei alte persoane. Se regăseşte în cazul moştenirii patrimoniului defunctului de către un singur moştenitor descendent.

- transmisiunea cu titlu universal este reprezentată de transmiterea fracţionată a patrimoniului unei persoane fizice sau juridice către două sau mai multe persoane sau desprinderea unei părţi din patrimoniul unei persoane pentru a reveni unei alte persoane. Ex. Transmiterea patrimoniului unei persoane fizice pe cote părţi moştenitorilor acesteia sau reorganizarea prin diviziune parţială a patrimoniului unei persoane juridice.

CONŢINUTUL PATRIMONIULUI

Patrimoniul cuprinde ansamblul drepturilor şi obligaţiilor cu character economic care aparţin unei persoane fizice sau juridice. Drepturile patrimoniale se clasifică în două mari categorii:

1. drepturi reale patrimoniale care conferă titularului acestora prerogative erga omnes (de a fi respectate de toţi subiecţii) şi aceştia le exercită în mod direct şi nemijlocit fără a fi nevoie de intervenţia altei persoane.

2. drepturi de creanţă – sunt acele drepturi patrimoniale în virtutea cărora subiectul activ numit creditor poate pretinde subiectului pasiv (debitor) persoană fizică sau juridică determinată o anumită conduită sub sancţiunea constrângerii executată de organelle abilitate.

Clasificarea drepturilor reale

1. drepturile reale principale – sunt acele drepturi care au o existenţă de sine stătătoare în raport cu celelalte drepturi reale sau de creanţă şi fac parte din această categorie:

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cursuri Drept
    • administrativ.doc
    • civil.doc
    • deont.FP.doc
    • dezv durabila.doc
    • Dr. muncii AP examen.doc
    • drept munca.doc
    • examen dezv..doc
    • filozofie.doc
    • politici reg.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
9 fisiere
Pagini (total):
110 pagini
Imagini extrase:
110 imagini
Nr cuvinte:
43 965 cuvinte
Nr caractere:
245 541 caractere
Marime:
215.72KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!