Curs 3 - brevetarea invenției DPI

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1) Conditiile de fond ale obiectului (reglem. in principal in art. 7-13 din L.64/1991 modificata prin L.28/2007):

POZITIVE: NEGATIVE:

-noutatea;

-activitatea inventiva;

-aplicabilitatea industriala;

-natura de inventie. -sa nu aduca atingere ordinii publice si bunelor moravuri;

-brevetarea sa nu fie exclusa expres de catre lege.

Clasificarea inventiilor:

A. dupa obiect:

1. un produs;

2. un procedeu.

Inventia de produs = un corp material determinat fie prin forma sa, fie prin caracterele sale speciale care il disting de orice alt obiect.

Trebuie sa distingem intre obiectul inventiei si rezultatul inventiei (acesta din urma fiind reprezentat de avantajele la care da nastere inventia datorita proprietatilor ei). Numai obiectul poate constitui obiect al protectiei juridice (=numai reproducerea de catre terti a obiectului inventiei poate fi sanctionat prin actiunea in contrafacere).

Pot fi brevetate numai produsele industriale (care nu sunt produse natural). Produsul brevetat trebuie sa aiba caracter unitar; in caz contrar, va exista o juxtapunere de inventii, cu consecinta ca pt fiecare dintre acestea trebuie depusa cate o cerere spre a se urma proceduri distincte.

Inventia de procedeu

Procedeele pot fi uneori mijloace (in cazul in care este vorba despre agenti, masini sau metode care conduc la obtinerea unui rezultat/produs). Aceste mijloace pot fi materiale (ex: agent chimic, unealta etc) sau imateriale.

Mijloacele materiale – se caracterizeaza, la fel ca si produsele, printr-o forma anume si prin caracteristici speciale. Cu toate acestea, si acele distingeri reprezinta imprejurarea ca acele mijloace materiale intereseaza prin functia lor, prin aplicatiunea lor.

Mijloacele imateriale – se caracterizeaza prin modalitatile de a combina diversi agenti, diverse organe care prin aplicarea/punerea lor in functiune conduc la anumite efecte tehnice.

Importanta clasificarii dupa obiect:

-modul in care aceste 2 categorii de inventii sunt aparate prin actiunea in contrafacere

La inventia de produs se apara produsul in sine, indiferent care au fost mijloacele prin care se ajunge la acel produs si indiferent de aplicatia industriala care li se da.

La inventia de procedeu, chiar daca uneori este aparat insusi mijlocul in forma si cu functia acestuia, cum se intampla la mijloacele materiale, ceea ce se apara prin actiunea in contrafacere este aplicatiunea ce se da acestui mijloc; asadar, nu ar putea fi aparate prin actiunea in contrafacere persoanele care folosesc acelasi mijloc ce a fost mai inainte brevetat, dar folosirea se face prin alte aplicatiuni.

B. dupa criteriul noutatii:

Acest criteriu evidentiaza sub ce forma apare ca fiind noua o inventie dpdv al obiectului acesteia. In ceea ce priveste inventia de produs, nou este produsul ca atare prin: compozitie, structura, constitutie etc. La inventia de procedeu, noutatea poate imbraca mai multe forme: procedee noi, mijloace noi, combinatii noi de mijloace.

-Mijloace noi – noutatea se aplica la forma acelui mijloc (ex: o modificare a structurii, a dimensiunii etc).

-Aplicatiunea noua a mijloacelor cunoscute – presupune folosirea in alt domeniu a unui mijloc cunoscut spre a conduce la un rezultat nou cel putin superior (ex: DDT folosit pt obtinerea colorantilor+dezinfectare).

-Combinatii noi – o reunire care nu mai fusese folosita a unor mijloace cunoscute spre a se ajunge la un rezultat nou cel putin superior. O simpla juxtapunere a mijloacelor cunoscute reprezinta creatie intelectuala, dar nu reprezinta inventie si, in consecinta, nu poate fi brevetata (ex: creion cu guma).

Importanta juridica a acestei clasificari:

-modalitatea prin care se efectueaza controlul noutatii inventiei, ce anume se cerceteaza spre a se vedea daca este nou.

C. dupa corelatia/absenta unei corelatii dintre 2 inventii:

Inventiile pot fi principale sau complementare (de perfectionare)

Observații:

Cursurile de Dreptul Propietatii Intelectuale ,facultatea de Drept, universitatea Bucuresti, profesor Lucian Mihai, anul II de studii

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Curs 3 - Brevetarea Inventiei DPI.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.4/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 768 cuvinte
Nr caractere:
10 201 caractere
Marime:
12.38KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Profesorului:
Lucian Mihai
Sus!