Curs 2 - Continuare la Introducere în DPI

Previzualizare curs:

Extras din curs:

2. propr.industriala ca dr.subiectiv

Dreptul subiectiv de proprietate industriala= posibilitatea recunoscuta de lege titularului sau (pers.fiz/jur.) de a folosi in mod exclusiv o creatie intelectuala industriala sau un semn distinctiv ale unei asemenea activitati.

Deci reprezinta o posibilitate(o facultate) a titularului, iar nu o obligatie.

In anumite imprejurari titularul dreptului subiectiv de propr.industriala are chiar si o obligatie. De ex.: in cazul inventiei brevetate, titularul de brevet are obligatia de a exploata acea inventie si daca nu o face intr-un anumit termen si-n anumite conditii, el va putea fi sanctionat prin instituirea unei licente obligatorii acordata unei terte persoane care este interesata si face dovada ca poate aplica acea inventie.

La fel, in materie de marci, daca titularul acesteia nu o foloseste in anumite conditii inauntrul unui termen de 5 ani, el va putea fi decazut din prerogativele sale asupra acelei marci.

Dreptul este oferit titularului, dar aceasta conferire se face de catre leguitor deopotriva cu intentia ca pe aceasta cale sa poata fi rezolvata cat mai rapid o anumita necesitate sociala. Ex.:inventarea unui medicament, a unui stilou- interesul leguitorului ca ea sa fie implementata cat mai rapid si de ea sa beneficieze cat mai multe persoane.

In aceasta materie recunoasterea legala se realizeaza prin parcurgerea unei proceduri formale care adeseori e complicata si indelungata.

Prin comparatie, dr.de autor e recunoscut fara nicio formalitate din chiar clipa crearii operei.

In aceasta materie, a propr.industriale, exista niste titluri de protectie juridica (acte administrative).

Titularul dreptului poate fi atat o persoana fizica, cat si o persoana juridica.

Specificul acestui drept subiectiv il constituie prerogativa folosintei, exploatarii asupra bunului respectiv si care e exclusiva.

Titularul dreptului de exploatare exclusiva mutatis mutandis are prerogative care sunt extrem de asemanatoare cu acelea recunoscute titularului dr.de propr.in sensul clasic: jus posidendi, jus utendi, jus fruendi si jus abutendi.

Totusi, exista unele diferente itnre situatia dr.de propr.clasic si situatia dr.de propr.industriala.

Prerogativa Dr.de propr.in sens clasic Dr.de propr.industriala

Jus posidendi Posibilitatea de detinere a bunului Posibilitatea de a cunoaste solutia care constituie creatia intelectuala industr.si de a cunoaste continutul si forma semnului distinctiv (jus posidendi pentru inventatorul stiloului,Petrache Poenaru(PP) se refera la modalitatea de a cunoaste cum poate sa fie fabricat un stilou-jus posidendi ca bun incorporal, ca inventie)

Jus utendi Posibilitatea de a folosi pentru tine insuti bunul corporal Posibilitatea de a utiliza acel bun incorporal pentru sine, de a-si fabrica lui insusi un stilou

Jus fruendi Posibilitatea de a trage foloase patrimoniale ca urmare a folosintei acelui bun, posiblitatea de a culege fructele (prin incheierea unui contr.de locatiune cu privire la stilou) Posiblitatea de a culege fructele civile ce decurg din folosirea de catre altul a creatiei industriale sau a semn.dist. (PP are posibilitatea ca, pastrandu-si calitatea de titular, sa incheie contracte care sa permita unor teri sa foloseasca respectiva inventie, sa fabrice stiloul si, in schimbul permisiunii – licenta – sa primeasca un pret negociat)=> posibilitatea titularului de a incheia contr.de licenta

Jus abutendi Dispozitie materiala si juridica Nu are dispozitie materiala (un gand aparut nu mai poate fi distrus)

Are dispozitie juridica pentru ca titularul dr.sub.are dreptul sa-l instraineze catre un tert – cesiune.

Observații:

Cursurile de Dreptul Propietatii Intelectuale ,facultatea de Drept, universitatea Bucuresti, profesor Lucian Mihai, anul II de studii

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Curs 2 - Continuare la Introducere in DPI.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 635 cuvinte
Nr caractere:
9 115 caractere
Marime:
9.66KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Profesorului:
Lucian Mihai
Sus!