Contenciosul Administrativ

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Termenul de contencios se trage dinn termenul latinescu “ contendere”= a lupta; adik o lupta intre cel vatamat si autorit pbl.

In sens juridic termenul de contencios are 2 acceptiuni:

1.cea de activitate menita sa solutioneze un conflict juridic

2. de autoritate competenta a solutioneze asemenea conflicte

In sens larg notiunea de contencios adm este utilizata ca fiind totalitatealitigiilor dintre adm pbl si cei administrati indiferent de natura juridica litigiilor.

In sens restrans notiunea de contencios adm se refera doar la acele litigii in care autorit adm pbl si alte organizatii folosesc regimul jur adm in baza competentei pe care le-o ofera legea

In aceasta ultima acceptiune cont adm are un sens material si un sens formal organic.

Sensul material= scoate la iveala natura jurd a litigiilor respectiv cele carora li se aplica un regim jurd adm care ete un regim ed dr pbl

Sesul formal organic = se refera la natura de jurisdictie si anume la instantele judecatoresti competente sa solutioneze respectivelelitigii

Din acest p d v exista mai multe isteme de cont adm. Astfelin unele tari asa cum se intampla si in Franta solutionarea litigiilor pe baza reg jurd adm in legatura cu actele adm si contractele adm este de competenta tribunaleloradm care nu apartin puterii judecatorestici tin de adm pbl si de puterea executiva fiind constituite intr-un sistem jurisdictinal autonom si care au o instanta suprema si anume Consiliul de Stat

In alte tari cum sunt Spania, Elvetia, Belgia activ de cont adm se exercita de instantele judect obisnuite care au sectii speciale de cont admasa cum se intampla si in Romania.

Categorii de contencios adm

1. Cont adm de anulare prin care instanta de cont adm poate sa anuleze sau sa notifice in act adm emis cu nerespectarea conditiilor prevazute de lege sau poate sa oblige o autorit pbl sa rezolve o cerere referitoare la un drept recunoscut de lege.

In acest caz instanta de cont adm nu este competenta sa rezolve si problema repararii daunelor. Aceasta revenind in cele mai multe cazuri printr-un litigiu separat competentei instantelor de dr comun.

2. Cont de plina jurisdictie prin care instanta de cont adm poate sa anuleze sau sa modifice un act adm sau poate sa oblige o autorit pbl sa rezolve o cerere referitoare la im dr recunoscut de lege si totodata sa procedeze si la repararea daunelor cauzate.

Cererea pt depagubire se poate formula fie in cazul actiunii initiale , fie separat dupa cum la data introducerii actiunii ii era sau nu cunoscuta paguba sau intinderea ei.

Conditiile de admisibilitate actiunii cont adm

- cerinte pe care actiunile intentate tb sa le indeplineasca in prealabil pt ca instanta sesizata sa poata proceda la judecarea fondului litigiului.

1. Vatamarea dr sa fie urmarea unui act adm, nesolutionarea in termen legal a unei cereri sau refuzul nejustificat de rezolvare a unei cereri ref la un dr prevazut de lege.

Pt a putea face obiect al unei actiuni in cont adm cat priveste actul adm tb ca prin el sa se fi vatamat unele dr recunoscute de lege in favoarea reclamantilor in aceste actiuni

Uneori in lit juridica si in practica judiciara s-a apreciat ca o astfel de conditie este satisfacuta numai in azul in care intervine un act adm individual pt ca numai un astfel de act poate vatama un dr care apartine unei pers fizice sau juridice.

S-a apreciat atunci ca un act adm cu caracter normativ nu ar putea produce o astfel de vatamare in mod direct pt ca de regula intervine un act individual caresa faca aplicarea celui normativ

In legea nr 554/ 2004 s-a prevazut ca actiunea in cont adm poate fi introdusa atat impotriva actului anulat cu caracter individual cat si cu caracter normativ.

In acest context tb subliniat ca nu vor putea face obiectul actiunii directe a cont adm simplele operatiuni adm si materiale care nu produc prin ele insele efecte juridice.

Sub aspectul legalitatii aceste operatiuni sunt in legatura cu actul adm si vor putea fi atacate doar daca va fi atacat in justitie si actul adm.

2. Vatamarea unui dr recunoscut de lege sau a unui interes legitim in favoarea reclamantului

Reclamantul tb sa fie asadar beneficiarul unui dr subiectiv, adik unui dr pe care I l-au acordat n.j. si pe care autorit pbl are obligatia sa il respecte si sa-l realizeze in favoarea reclamantului.

Prin aceasta se exprima corelatia dintre dr si oblig care se formeaza in cadrul rap jurd dintre autorit pbl si cei administrati.

In practica sectiei de cont adm a Inaltei Curtii s-a precizat ca tb sa fie vb despre cum un dr vatamat si nu despre o simpla vocatie.

Cu titlu de exemplu de dr vatamat in practica amintim unele litigii ref la dr de prop la dr de a ocupa diferite fact pbl , de a exercita diferitele profesii si meserii, dr de a fi reintegrat intr-o fct pbl din care reclamantul a fost indepartat in mod abuziv, dr de a obtine o autorit de fctionare.

In afara de dr recunoscut de lege este necesar ca act introdusa in just sa prezinte un interes asa cum este acesta analizat la dr procesual civil. Un astfel de interes nu exista spre ex in cazul in care actul adm impotriva caruia se plange reclamantul a fost retras de autorit adm pbl su nu si a produs efectele

Cat priveste interesul un sensul legii 554/2004 acesta tb sa fie legitim.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contenciosul Administrativ.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
9 588 cuvinte
Nr caractere:
50 654 caractere
Marime:
29.52KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!