Concurența și ajutorul de stat în dreptul european

Previzualizare curs:

Cuprins curs:

Introducere 4
Capitolul I 5
I. Concurenţa şi politica de concurenţă-conceptele de bază a UE 5
I.1. Sediul materiei 5
I.2. Politica de concurenţă în Uniunea Europeană 6
I.3 Principalele reglementări ale politicii în domeniul concurenţei 7
I.4.Principalii actori implicaţi în politica în domeniul concurenţei 8
I.5. Interzicerea abuzului de poziţie dominantă 11
Capitolul II 13
Practicile concurenţiale transpunse în mediul economic Românesc 13
II.1. Consideraţii generale privind mediul economic Românesc 13
II.2. Atribuirea ajutoarelor de stat potrivit legislaţiei naţionale şi impactul lor economic asupra firmelor româneşti 16
II.3.Măsurile de ajutor social adoptate de România în perioada de criză economică 21
Atragerea fondurilor europene măsură de ajutor social pentru redresare economică 22
Capitolul III 23
Reglementarea ajutorului de stat în contextual integrarii Uniunii Europene 23
III.1. Terminologie sau conceptul de ajutorul de stat în perspectiva legislaţiei comunitarei 25
III.2. Statul şi ajutoarele de stat 25
III.3.Ajutorul de stat în Tratatul CE 28
III.4. Importanţa şi rolul ajutoarelor de stat 30
Capitolul IV 37
Evoluţii legislative privind ajutorul de stat în contextul acquis-ului comunitar în condiţiile integrării României în UE 37
VI.1. Opţiuni strategice privind ajutoarele de stat acordate României în momentul integrării în Uniunea Europeană 37
Capitolul V 42
Evoluţiile politicii de concurenţă privind practicile restrictive în plan Comunitar 42
V.1. Primi paşi în domeniul concurenţei 42
V.2. Istoricul politicii concurenţei privind practicile restrictive 42
V.3.Politica în domeniul cartelurilor şi a altor practici restrictive 45
V.4.Controlul concentrărilor 48
V.5. Domeniul de aplicare a controlului concentrărilor 54
V.6. Operaţiunile de concentrare - incompatibilitate 56
Capitolul VI 59
Controlul concentrărilor în spaţiul Românesc 59
VI.1. Cadrul juridic naţional privind controlul concentrărilor 59
VI.2. Definirea sintagmei – „dobândirea controlului” 60
VI.3. Operaţiuni exceptate de la controlul instituit prin Legea nr. 21/1996 (actualizată prin Ordonanţă de urgenţă nr. 75/2010) 63
VI.4. Procedura autorizării operaţiunilor de concentrare 66
VI.2.Ajutorul de stat în România în cadrul procesului de concentrare 71
VI.2. Schemele româneşti de ajutor regional şi acquis-ul comunitar în materie de ajutor de stat 75
VI.3. Conceptul de ajutor de stat “legal” sau “ilegal” perceput de România 79
Capitolul VII 82
Politica de concurenţă - Protecţia juridică a practicilor restrictive 82
VII.1.Sediul materiei privind practicile restrictive 82
VII.2.Evoluţiile politicii de concurenţă privind practicile restrictive în plan Comunitar 84
1. Primi paşi în domeniul concurenţei 84
I.2. Istoricul politicii concurenţei privind practicile restrictive 84
I.3.Politica în domeniul cartelurilor şi a altor practici restrictive 87
Studiu de caz - T 197/06 FMC Corp Concurenţă 91
Concluzii 101
Bibliografie 101

Extras din curs:

Introducere

Reflectarea asupra procesului integrarii europene presupune o clarificare în prealabil a conţinutului acestuia.Termenul de integrare este folosit şi în sens sociologic pentru a desemna stabilirea unei stranse interdependente între părţile unei fiinţe vii sau între membrii unei societăţi, a unei uniuni formate din multiple entităţi sau din mai multe grupari de indivizi. Literatura de specialitate conferă noţiunii de integrare economică internaţională numeroase sensuri: trecerea de la microspaţii la macrospaţii, crearea unor ansambluri economice tot mai vaste, absenţa discriminărilor sau eliminarea progresivă a acestora din raporturile economice între diferite state, stabilitatea şi eficienţa economică a relaţiilor dintre state.

Astfel trebuie înţeles faptul că integrarea economică nu este un scop în sine, ci un mijloc, o cale spre realizarea unor obiective. Unul dintre obiectivele spre care se tinde este realizarea unei concurenţe perfecte, cazul ideal, dacă nu se atinge acest ţel atunci se încearcă prin orice mijloace reducerea factorilor care duc la o concurenţă neloiala.

Ţinând seama de evoluţia legislaţiei naţionale în materie precum şi de adaptarea acesteia la reglementările comunitare, lucrarea îşi propune să ofere o prezentare de ansamblu a practicilor concurenţei în lumina prevederilor legii concurenţei nr. 21/1996, Legii privind concurenţa neloială nr. 11/1991, Ordonanţa de urgenţă nr. 117/2006 privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, în concordanţă cu legislaţia comunitară a directivelor şi a instituţiilor comunitare Consiliul Concurenţei şi a Curţii Europene de Justiţie.

Mediul concurenţial poate fi afectat negative de activităţile anticoncurenţiale care au ca obiect efectul înţelegerilor sau a practicilor concentrate între agenţii economici puternici, de abuzul de poziţie dominantă a unor agenţi economici dominanţi, de asemenea concurenţa poate fi distorsionată prin subvenţiile acordate de stat unor agenţi economici, prin care aceştia să dobândească o poziţie avantajoasă faţă de ceilalţi concurenţi pe piaţa respectivă.

Concurenţa trebuie privită ca “o confruntare între agenţii economici cu activităţi similare sau asemănătoare, exercitate în domeniul pieţei, pentru câştigarea şi conservarea clientelei, în scopul rentabilizării propriei întreprinderi”

Concurenţa este privită şi ca o situaţie de referinţă în cadrul căreia are loc o confruntare liberă completă între toţi agenţii economici la nivelul ofertei cât şi la nivelul cererii de bunuri şi servicii de bunuri de producţie şi de capitaluri.

Analizând din această perspectivă prevederile generale ale Tratatului se poate constatat că principiile concurenţei au la bază realizarea unei politici comerciale comune în sensul de creare a unei pieţe interne în statele member şi de înlăturare a barierelor care pot să apare în circuitul mărfurilor, a persoanelor, a serviciilor şi a capitalurilor, prin implementarea unui cadru juridic ce nu permite denaturarea concurenţei. Apropierea legislaţiei naţionale de cerinţele funcţionării Pieţei commune, în care consumatorii au deplină libertate de alegere, înseamnă impunerea unor reglementări comunitare . Normele dreptului comunitar, privind Tratatul stabilind Comunitatea Europeană (TCE) precizează că activitate esenţială a Comunităţii Europene este crearea unui sistem care să asigure un mediu concurenţial nedistorsionat în cadrul pieţei interne. Legea comunitară urmăreşte ca prin normativele europene să se protejeze piaţa comuna şi să se stimuleze concurenţa în cadrul spaţiului economic

În consecinţă concurenţa în România poate fi considerat un domeniu sensibil cu un impact major asupra funcţionării economiei de piaţă – în general, iar în particular este un domeniu care trebuie aliniat din mers la practicile concurenţiale europene.

Capitolul I

I. Concurenţa şi politica de concurenţă-conceptele de bază a UE

I.1. Sediul materiei

Termenul de concurenţă desemnează “relaţiile dintre toţi cei care acţionează pe aceeaşi piaţă pentru realizarea propriilor interese în condiţii de libertate economica”. In acelaşi timp concurenţa reflectă “rivalitatea, disputa, dintre entităţile economice respective care urmăresc acelaşi scop şi de aceea interesele lor devin contradictorii”. Concurenţa este o condiţie fundamentală a economiei de piaţă ea fiind considerată cea mai importantă cauză a progresului economic şi tehnico-ştiinţific.

Intr-un sens destul de cuprinzător, concurenţa este o rivalitate, o luptă dusă cu mijloace economice (reducerea costurilor, lansarea de produse noi, cumpărări de acţiuni) şi extraeconomice (spionaj industrial, acţiuni de sabotaj) între producători sau comercianţi, monopoluri, ţări pentru producerea şi desfacerea unor mărfuri acăpărarea unor pieţe şi obţinerea de profituri mari.

Politica de concurenţă are ca scop punerea în practică şi prezentarea unui sistem ce permite o concurenţă fără distorsiuni în interiorul unui spaţiu economic. In cadrul teoriei economice liberale, politica de concurenţă urmăreşte să realizeze pieţe cu o concurenţă perfectă şi să prevină formarea monopolurilor şi oligopolurilor care îşi impun preţurile lor în detrimentul consumatorului. In Uniunea Europeană au existat monopoluri de stat în domenii cum ar fi: transporturile, serviciile poştale şi telecomunicaţiile.

Observații:

Facultatea de Științe Economice și Administație Publică

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Concurenta si Ajutorul de Stat in Dreptul European.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
105 pagini
Imagini extrase:
105 imagini
Nr cuvinte:
60 105 cuvinte
Nr caractere:
325 084 caractere
Marime:
218.89KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Profesorului:
Lector univ. dr. Gabriela Nemtoi
Sus!