Calitatea de apărător

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Calitatea de aparator:este o persoana sacrificata, este un participant la procesul penal situandu-se pe pozitia partii pe care o apara. Efectele procesului nu se reflecta asupra sa. Conditii pentru a fii aparator: sa fie cetatean roman; licentiate in drept; membru al unui barou; sa nu se afle in cazurile prevazute de lege. Profesia de aparator este libera si independenta ca organizare si functionare. In exercitarea profesiei avocatul se supune numai legii statului si eticii sale profesionale, avand dreptul sa asiste si sa reprezinte personae fizice si juridice in fata tuturor organelor judiciare si altor autoritati ale statului. Activitatea avocatului se realizeaza prin: consultatii si redactarea de cereri cu caracter juridic; apararea cu mijloace juridice specifice a drepturilor si intereselor legitime a persoanelor fizice si juridice. Sustinerea intereselor partilor in fata instantei prin punerea de concluzii si executarea cailor de atac prevazute de lege; orice alte mijloace necesare apararii. Forme de organizare: cabinete individuale, cabinete associate, societati civile profesionale. Asistenta – activitatea avocatului si desfasurarea in prezenta celui asistat. Reprezentarea activitatea avocatului si desfasurarea in lipsa celui reprezentat. Avocatul este dator a pastra secretul professional cu privire la orice aspect al cazului cu exceptia infractiunilor indreptate contra sigurantelor statului. Incompatibilitati: un avocat nu poate reprezenta partile cu interese contrare; avocatul parlamentar nu are dreptul sa apere inculpatii ce au comis fapte de coruptie; nu pot fi aparatori si martori in aceeasi cauza; fosti magistrati nu pot pune concluzii la instanta unde au lucrat ca procurori sau judecatori precum si organe de politie care au lucrat ca politisti in localitatea respectiva timp de 2 ani. Calitatea de aparator - toti avocatii din judet pentru exercitarea profesiei fac parte din baroul acelui judet sau al muncicipilui bucuresti. Organul suprem de conducere este congresul uniunii avocatilor din Romania el alegand consiliul uniunii ce conduce intre congrese la nivel national. La nivel local este baroul care alege un consiliu de conducere si un deca al baroului.

Drepturile si obligatiile aparatorului – avocatul are dreptul de a asigura, asista si reprezenta parti de alungul intregului proces penal. In faza de urmarire penale – avocatul are dreptul sa participe la orice act procesual desfasurat si care priveste partea pe care o reprezinta ( la unele activitati procesuale este chiar obligatorie neparticiparea sa conduce la nulitatea actului respectiv ). In masura in care avocatul care a fost anuntat despre realizarea unor acte procesuale nu se prezinta, organele de urmarire penala, le va realiza si in lipsa acestuia dar sa aca dovada comunicarii inscris ( mai putin actele procesuale cu participarea obligatorie a avocatului ). Daca partea si a ales un avocat in cauze existand si un aparator din oficiu atunci inceteaza mandaul celui din oficiu, avan prioritate cel ales. Un aparator are dreptul sa formuleze plangeri impotriva actelor facute de catre organul de urmarire penala la instanta de judecata sau impotriva ordinului de retinere, in masuri de siguranta. In fata instantei de judecata avocatul isi exercita autoritatea in mod complet, plenar; are dreptul de a studia dosarul, de al examina; de a formula cereri, exceptii de tot felul; de a pune concluzii si de a formula intrebari pentru partea pe care o reprezinta, insa nu poate exercita anumite drepturi personale ale partii. in situatia inculpatului arestat – are dreptul de contact permanent cu inculpatul arestat; are dreptul de a exercita toate caile de atac ordinare si extraordinare in numele parii pe care le reprezinta. Asistenta juridica este facultativa nu obligatorie.

Actiunea in justitie - este mijlocul juridic prin care o persoana este trasa la raspundere in fata organelor judecatoresti, pentru a suporta constrangerea de stat corespunzatoare normelor incalcate. Actiunea penala este mijlocul juridic prin care autorul este tras la raspundere penala, respectiv acel conflic de drept penal este adus in fata instantei de judecata. Actiunea penala cuprinde 3 faza: punerea in miscare a actiunii penale, exercitarea actiunii penale si epuizarea actiunii penale. Punerea in miscare a actiunii penale – este momentul de inceput al activitatii penale denumit inculpare si declansarea actiunii penale. Anterior pnerii in miscare a actiunii penale se desfasoara unele activitati care determina modificari privind pozitia procesuala a autorului. Primele activitati sunt actele premergatoare inceperii urmaririi penale cand autorul este numit faptuitor, apoi urmeaza etapa inceperii urmaririi penale cand autorul ste invinuit, el nu este partea procesului penal dar exista date ca ar fi comis fapta. Presupune ca sunt probe sau indicii suficiente de vinovatie a acelui faptuitor si transferarea invinuitului in inculpat ce urmeaza a fi tras la raspundere; - este declasata de catre procuror la propunerea motivata a organelor de cercetare penala. Procesul poate pune in miscare actiuni penale chiar pana la terminarea urmarii penale daca apreciaza ca sunt indeplinite conditiile necesare sau in mod obligatoriu cand intocmeste rechizitoriul si il trimite in judecata. Invinuitul poate fi aresta 10 zile, pt arestarea lui mai mult de 10 zile procurorul pune in miscare actiunea penala. Punerea in miscare a actiuni penale o face prin ordonanta si prin rechizitoriu. Procurorul poate pune in miscare actiune penala si in fata instantei de judecata prin declaratia orala cu privire la extinderea cercetarii la alti faptuitori, declaratie orala ce va fi consemnata in incheierea de sedinta. In cazuri exceptionale si instanta de judecata poate pune in miscare actiunea penala in cazul prevazut de articolul 279C.p.p. Consecinte - prin miscare a actiunii penale schimba pozitia faptuitorului acesta devenind inculpat, el urmand a fi tras la raspundere, este partea procesului penal cu drepturi si obligatii mai mari decat al invinuitului; - este obligat a se prezenta ori de cate ori este chemat; - este obligat a anunta ori de cate ori schimba resedinta; - poate fi arestat mai mult de 10 zile. Drepturile inculpatulu: de a i se aduce la cunostinta ca s a pus in miscare actiunea penala; de a fi asistat si reprezentat de avocat; de a pune concluzii direct sau prin aparator; de a formula cereri si exceptii in aparar; de a spune ultimul cuvant; de a exercita toate caile de atac ordinare si extraordinare.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Calitatea de Aparator.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 475 cuvinte
Nr caractere:
14 359 caractere
Marime:
9.88KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!