Audit Public - Capitolul 2

Previzualizare curs:

Extras din curs:

CAPITOLUL 2

METODOLOGIA DE DERULARE A MISIUNII DE AUDIT

Cuvântul „misiune” are origini latine – „missio”, însemnând „a trimite”. Normele profesionale ale auditului intern definesc misiunea ca fiind „o misiune, sarcină sau activitate specială de revizuire, precum un audit intern, o auto- evaluare în ceea ce priveşte controlul, investigarea unei fraude sau o misiune de consiliere. O misiune poate îngloba mai multe sarcini sau activităţi desfăşurate în vederea atingerii unui ansamblu determinat de obiective care se raportează la acestea”.

2.1. Pregătirea misiunii de audit

Pentru stabilirea misiunii de audit intern ce urmează a se desfăşura se analizează planul anual al compartimentului de audit intern, unde pentru fiecare misiune sunt prezentate următoarele elemente: domeniul de auditat, obiectivele, activităţile care urmează să fie evaluate pentru identificarea riscurilor asociate, perioada supusă auditului, timpul afectat pentru realizarea misiunii şi numărul de auditori.

În practică, pe lângă misiunile de audit intern planificate, pot, în mod excepţional, să mai fie realizate şi misiuni ad-hoc. Acestea se desfăşoară conform procedurilor prevăzute în norme, însă termenul de notificare poate fi redus, dar nu mai puţin de trei zile calendaristice.

Misiunile de audit se realizează printr-o metodologie proprie şi presupune parcurgerea următoarelor etape:

- Pregătirea misiunii de audit;

- Intervenţia la faţa locului;

- Raportul de audit public intern;

- Urmărirea recomandărilor;

Pregătirea misiunii de audit este o etapă foarte importantă, deoarece necesită din partea auditorilor o informare completă despre activitatea ce urmează a fi auditată. Această informare se referă la cunoaşterea reglementărilor în domeniu, dar şi la cunoaşterea particularităţilor legate de activitatea ce urmează a se audita. De asemenea, în aceasta etapă este necesară urmărirea unor proceduri, precum:

a) Iniţierea auditului;

b) Colectarea şi prelucrarea informaţiilor;

c) Analiza riscurilor;

d) Elaborarea programului de audit public intern.

a) Iniţierea auditului

Această procedură presupune întocmirea unor documente care autorizează misiunea şi creează independenţă auditorilor faţă de cel auditat.

- Primul pas al procedurii este emiterea Ordinului de serviciu. Acesta este întocmit de către conducătorul compartimentului de audit, care repartizează sarcinile de serviciu pentru fiecare auditor în parte. Sarcinile de serviciu sunt consemnate în planul anual de audit public intern, iar ordinul de serviciu este întocmit pe baza acestui plan. Emiterea ordinului de serviciu are triplu rol, şi anume:

- De a da „greutate” misiunii de audit, prin aceea că ordinul de serviciu este emis de conducătorul compartimentului de audit;

- De a atenţiona auditorul asupra misiunilor sale;

- De a informa conducerea compartimentului sau compartimentelor ce urmează a fi auditate, despre desfăşurarea misiunii de audit.

După ce a fost întocmit ordinul de serviciu, personalul de secretariat alocă un număr al ordinului de serviciu şi dă copii ale acestuia fiecărui membru al echipei de audit, moment în care auditorii sunt informaţi despre sarcinile imediat următoare.

Ordinul de serviciu trebuie să cuprindă perioada în care se va derula misiunea, scopul şi obiectivele misiunii de audit şi echipa care participă la misiune.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Audit Public - Capitolul 2.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
33 pagini
Imagini extrase:
33 imagini
Nr cuvinte:
8 261 cuvinte
Nr caractere:
47 052 caractere
Marime:
45.13KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!