Noțiuni introductive în dreptul comercial

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1.Notiunea dreptului comercial

Dreptul comercial cuprinde un ansablu de norme juritice care reglementeaza comertul intr-o mai clara si concisa definitie, se impun sa clarifice notiunea de comert.

Notiunea de comert are mai multe sensuri:

a)Etimologie- notiunea de comert provine de la LATINESCUL „COMERCIUM”, care la randul sau provine de la alaturarea a doua cuvinte: CUM- MERX – care traductibil inseamna „cu marfa”.

b)Economic- notiunea de comert reprezinta o activitatea ce presupune schimbul si circulatia marfurilor de la producatori si consumator.Comertul ar consta in operatiunile ce au loc de la momentul producerii marfuriilor si intrarea lor in circulatii pana la momentul ajungerii lor la consmator.

c)Juritic- notiunea de comert au un continut larg, cuprinde atat operatiuni de interpunere si circulatia marfurilor, operatiuni de procedura a marfurilor, dar si operatiuni de excutare, de lucrari si prestari de servicii.

Avand in vedere sensul juritic ca notiune de comert putem spune ca dreptul comercial are o sfera cuprinzatoare reglementand activitati de producere si circulatia marfurilor, executarea de lucrari si prestari de servicii.Conchidem ca dreptul comercial cuprinde totalitatea normelor juritice care reglementeaza activitatea comerciala, producerea si circulatia marfurilor, executarea de lucrari si prestari de servicii.

2.Obiectul dreptului comercial

Potrivit conceptii clasice a dreptului comercial, exista doua sisteme ce permit stabilirea dreptului comercial.

a)Intr-un prim sistem denumit sistemul subiectiv, dreptul comercial are ca obiect normele jurtice aplicabile comerciantilor aplicandu-se tuturor persoanelor care au calitatea de comerciant.

b)In celalant sistem denumit sistemul obiectiv dreptul comercial cuprinde normele jurtice ce se aplica comertului, acele acte juritice, fapte si operatiuni calificate de lege ca fapte de comert, indiferent de persoana care le savarseste.

Dreptul comercial are ca obiect normele jurtice, referitoare la faptele de comert,comercianti si necomercianti.Normele juritice ale dreptului comercial ca si cele de drept civil apartin mediului privat.Ele privesc actele de afaceri si nu aptele de puteri Dreptul comercial este aceea parte a dreptului privat care reglementeaza raporturile comerciale izvorate din activitatea comerciala.

3.Definitia dreptului comercial

Dreptul comercial reprezinta un ansablu de norme juritice de drept privat care sunt aplicabile raporturilor juritice izvorate din savarsirea actelor juritice, faptelor si operatiunilor, considerate de lege parte de comert, precum si raporturile juritice la care participa persoanele care au calitatea de comerciant.Elementele ce decurg din acesta definitie, urmeaza sa fie aprofundate pe parcurs, respective institutia societatilor comerciale, obligatile comerciale, titlurilor comerciale de valoare si institutia procedurii reorganizarii juritice a insolventii si falimentului.

II.Evolutia Istorica a dreptului comercial

III.Corelatia dreptului comercial cu alte ramuri de drept.

Dreptul comercial se afla in anumite corelatii cu alte ramuri de drept, unele se afla in relatie mai stransa (drept civil, drept procesual civil, dreptul comertului international) iar cu alte ramuri de drept, o legatura mai putin stransa, dar care nu poate fi ingnorata (dreptul administrativ, dreptul financiar, dreptul penal).

1.Corelatia dreptului comercial cu dreptul civil

Ramuri ale dreptului privat, dreptul comercial si dreptul civil reglementeaza raportul patrimonial, bazate pe egalitatea juritica a partilo , dar dreptul comercial priveste raporturile juritice ale acelor parti care savarsesc fapte de comert ,pe cand dreptul civil are ca obiect toate celelante raporturi patrimoniale, precum si raporturi nepatrimoniale.Acest lucru presupune ca dreptul comerciantului roman ca drept special, se completeaza cu dreptul civil, care reprezinta dreptul comun al raporturilor de drept privat.Dreptul comercial este un drept special al raporturilor de drept privat, pe cand dreptul civil este un drept comun al raporturilor de drept privat.

Observații:

Facultea Dimitrie Cantemir

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Notiuni Introductive in Dreptul Comercial.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 611 cuvinte
Nr caractere:
23 791 caractere
Marime:
34.87KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Drept Comercial
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Comercial
Profesorului:
Marinescu Cristian
Sus!