Drept Comercial

Previzualizare curs:

Extras din curs:

capitolului I studentii vor fi suficient de pregãtiti: - sã defineascã notiunea Si obiectul dreptului comercial; - sã facã o prezentare succintã a istoricului dreptului comercial; - sã enumere celelalte ramuri ale dreptului cu care se coreleazã dreptul comercial Si sã argumenteze relatia dintre aceste sisteme cu dreptul comercial; - sã enumere Si sã exemplifice izvoarele dreptului comercial.

La finele studiului acestui capitol studentii vor fi suficient de bine informati cu privire la notiunile introductive privind dreptul comercial în ansamblul lui.

4

CAPITOLUL I NOtIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND DREPTUL COMERCIAL 1.1. NOtIUNEA, OBIECTUL SI DEFINItIA DREPTULUI COMERCIAL 1. Notiune

Denumirea “drept comercial” sugereazã ideea cã dreptul comercial constituie o reglementare juridicã, adicã un ansamblu de norme juridice, care priveSte comertul1. În sens etimologic, expresia de “comert” provine din cuvântul latinesc commercium care la rându-i reprezintã o juxtapunere a cuvintelor “cum” Si “merx”, ceea ce înseamnã “cu marfã”. Deci, în aceastã acceptiune, comertul ar consta în operatiuni cu mãrfuri. În sens economic comertul este definit ca o activitate care are ca scop schimbul Si, prin aceasta, circulatia bunurilor de la producãtor la consumator. Sub acest aspect, comertul ar consta în operatiunile cuprinse în intervalul dintre momentul producerii mãrfurilor Si intrãrii lor în circulatie, pânã în momentul ajungerii acestora la consumatori. Aceste operatiuni sunt realizate de comercianti, denumiti Si negustori, care sunt agenti diferiti de producãtorii mãrfurilor. Astfel s-ar putea spune cã dreptul comercial este totalitatea normelor juridice privind interpunerea Si circulatia mãrfurilor de la producãtori la consumatori. În sens juridic notiunea de comert are un continut mai larg decât cel al notiunii definite în sens economic. Ea cuprinde nu numai operatiunile de interpunere Si circulatia mãrfurilor, pe care le realizeazã negustorii, ci Si operatiunile de producere a mãrfurilor, prin transformarea materiilor prime, materialelor, etc. Si obtinerea unor rezultate de o valoare mai mare, pe care le realizeazã fabricantii sau, în general, întreprinzãtorii.

Având în vedere conceptiunea juridicã a notiunii de comert, dreptul comercial are o sferã mai cuprinzãtoare: el reglementeazã atât productia (industria), cât Si distributia (circulatia) mãrfurilor Si prestãrile de servicii2. 2. Obiectul dreptului comercial. Potrivit conceptiei clasice a dreptului comercial existã douã sisteme care permit determinarea sferei dreptului comercial. Într-un sistem, denumit sistemul subiectiv, dreptul comercial are ca obiect normele juridice la care sunt supuSi comerciantii. Deci, dreptul comercial este un drept profesional, care se aplicã persoanelor care au calitatea de comerciant.

Observații:

Universitatea “Dunărea de Jos”

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Drept Comercial.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
130 pagini
Imagini extrase:
130 imagini
Nr cuvinte:
54 764 cuvinte
Nr caractere:
309 979 caractere
Marime:
768.39KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Drept Comercial
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Comercial
Profesorului:
Raducan Oprea
Sus!