Contractul de comerț internațional

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Demersuri precontractuale:

Incheierea unui contract de comert international este de regula precedata de o serie de premersuri contractuale. Acestea au fost sintetizate in literatura de specialitate dupa cum urmeaza:

a) demersuri exploatorii: In aceasta etapa au loc activitati de prospectare , informare si de investigare pe piata luata in considerare, astfel incat exportatorul sau impportatorul sa exercite o optiune in indeplina cunostinta de cauza. Activitatile aratate sunt dublate adesea de desfasurarea unei companii publicitare realizata pe baza unui contract de publicitate comerciala. In cadrul companiei de publicitate sunt distribuite cataloage, pliante, mostre, se fac anunturi in presa, la radio, in televiziune.

b) initierea dialogului contractual: in situatia in care pe piata avuta in vedere s-a stramt interesul fata de produsele oferite sau produsele solicitate exportatorul lanseaza o oferta publicitara, sau importatorul lanseaza o oferta de cerere. Initiativa poate sa apartina asadar: exportatorului ori importatorului. Oferta publicitara si cererea de oferta nu pot sa conduca in mod direct la incheierea contractului.

c) desfasurarea dialogului contractual are ca reper oferta ferma a exportatorului sau comanda importatorului.

In literature de specialitate au fost evidentiate mai multe reguli sau strategii care guverneaza negocierea unui contract.

In primul rand se poate retine ca apare recomandare ca obiectul negocierii sa fie in mod clar stabilite, iar dosarul de negociere sa fie mai cuprinzator. Astfel dosarul de negociere va contine date referitoare la caracteristicile termice ale produsului avut in vedere, date referitoare la pret (catalog, cotatii la bursa, licitatii ad-judecate), date referitoare la clauzele contractuale ce necesita o negociere deosebita electio iuris, -alegerea legii aplicabile, clause privind ambalarea marfilor, transportul si asigurarea acesteia, inspectia marfii, limitarea raspunderii juridice, penalitatile, solutionarea eventualelor litigii, modul in care se va realize plata, si date suplimentare: date privitoare la evitarea eventualului partener de afacere, la contractile similar incheiate de aceasta, la potentialul concurentei pe piata luata in considerare.

Partea care se afla sub presiunea trecerii timpului, nu trebuie sad ea impresii de graba, deoarece un astfel de comportament ar putea folosi in avantajul sau.

Daca negocierea contractului nu implica desfasurarea unui process complex nu este recomandabil ca aspectele asupra carora s-a ajuns la acord sa fie retinute imediat in scris, deoarece se poate crea o atmosferade suspiciune si in plus asupra celor convenite in scris este greu sa se revina.

Negocierea contractului este adecvat sa se inceapa cu chestiuni esentiale, nu cu probleme de detaliu. Dintre chestiunile esentiale vor fi preferate cele asupra caruia este mai usor sa se ajunga la un acord. Astfel negocierile vor progresa si se va instaura o atmosfera de incredere intre partenerii care poarta tratativele.

Uneori negocierile pot fi dramatizate sau chiar rupte dandu-se de inteles celeilalte parti ca reluarea este posibila daca partenerul accepta sa isi modereze pretentiile.

Chiar daca regulile si strategiile infatisate sunt adesea aduse in atentie in doctrina, subliniem ca negocierea unui contract depinde de aptitudinile persoanei care negociaza fiind mai putin o chestiune de tehnica.

Scrisorile de intentii:

Pe parcursul negocierilor parile pot sa schimbe intre ele numeroase documente care in literature de specialitate sunt analizate sub denumirea generica de scrisori de intentii.

In practica pot fi denumite scrisori de intentii, acorduri de principiu, protocoale de acord, angajamente de onoare etc.

In doctrina documentele la care ne referim sunt clasificate dupa cum urmeaza:

a) Scrisori de intentii care intervin in cursul negocierii unui contract. Aceasta este domeniul predilect a a scrisorilor de intentie. Prin scrisori de intentie care intervin in cursul tratativelor sunt retinute chestiunile care au fost negociate si sunt aratate aspectele ce urmeaza sa fie negociata in viitor.

Asadar se poate afirma ca asemenea scrisori de intentii jaloneaza etapele unei negocieri delunge. Negocierea contractului trebuie sa se desfasoare cu buna credinta. Aceasta credinta este analizata cu rigoare sporita pe masura ce negocierile progreseaza intrucat desfasurarea tratativelor implica realizarea unor cheltuieli si in plus tratativele presupun desfasurarea lor pe parcursul unei perioade de timp ce putea fi folosita si la alte negocieri mai avantajoase

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contractul de Comert International.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 793 cuvinte
Nr caractere:
22 455 caractere
Marime:
18.96KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Drept Comercial
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Comercial
Profesorului:
Ion Deleanui
Sus!