Procedura de Vânzare a Bunurilor Publice

Previzualizare curs:

Cuprins curs:

INTRODUCERE
1. GENERALITĂȚI PRIVIND BUNURILE PUBLICE.
1.1 Notiunea si caracterele juridice ale bunurilor publice.
1.1.1 Notiunea de bun public.
1.1.2 Caracterele juridice ale bunurilor publice.
1.2 Clasificarea bunurilor publice.
1.3 Bunurile publice supuse vânzării.
2. LICITAȚIA CA MIJLOC DE VÂNZARE A BUNURILOR PUBLICE.
2.1 Consideraţiuni generale privind licitaţia.
2.1.1 Clasificarea licitaţiillor.
2.1.2 Mecanismele licitaţiei.
2.2 Procedura vînzării bunurilor publice la licitatie.
2.2.1 Organizarea licitaţiei.
2.2.2.Conditiile de participare la licitatie.
2.2.3 Modul de desfăsurare a licitatiilor.
2.2.4. Achitarea costului bunului si încheierea contractului.
2.3. Particularităţile vînzării bunurilor publice la licitaţie.
2.3.1. Vânzarea terenurilor proprietate publică.
2.3.2. Comercializarea bunurilor publice prin comerţul de consignaţie.
2.3.3. Comercializarea bunurilor publice în baza contractului de vânzare-cumpărare.
2.3.4. Comercializarea bunurilor publice pe bază de concurs.
2.4. Vânzarea bunurilor publice la licitaţie conform legislaţiei altor state.
3. PRIVATIZAREA CA MIJLOC DE VÂNZARE A BUNURILOR PUBLICE.
3.1. Generalităţi privind privatizarea bunurilor publice.
3.1.1 Principiile şi obiectele privatizării.
3.2. Procedura vânzării bunurilor publice prin privatizare.
3.2.1. Organizarea procesului de pregătire a bunurilor de privatizare.
3.2.2 Trecerea dreptului de proprietate asupra bunului privatizat şi forma contractului de vînzare-cumpărare.
3.3 Particularitătile vânzării bunurilor prin privatizare.
ÎNCHEIERE
BIBLIOGRAFIA
ANEXE

Extras din curs:

INTRODUCERE

Trecerea la economia de piaţă în Moldova a generat mari schimbări în toate sferele vieţii sociale: crearea noilor unităţi economice, modificarea organelor statale, adoptarea noului cod civil. Dezvoltarea normală a vieţii sociale necesită respectarea normelor de conduită. Odată cu procesul de restrucuturare, s-au produs schimbări esenţiale şi în societatea noastră, a început să se acorde o atenţie deosebită drepturilor omului, se încearcă de a pune interesele omului, personalităţii alături de interesele statului.

Un accent important al societăţii este proprietatea în noile ei forme recunoscute şi ocrotite atît prin legea fundamentală, cît şi prin alte legi speciale. Fiind o totalitate de bunuri ce aparţin unui proprietar, noţiunea de proprietate este utilizată în diverse sensuri.

Reiesind din faptul că proprietatea este constituită din totalitatea bunurilor mobile si imobile cât si a drepturilor asupra acestora în lucrarea de fată sub genericul ” PROCEDURA DE VÂNZARE A BUNURILOR PUBLICE” s-a accentuat problematica în ce priveste determinarea categoriilor bunurilor publice pasibile de a fi înstrăinate, aspecte teoretice si practice ce s-au conturat pe parcursul studiului doctrinei si bazei legislative existente.

Prezenta lucrare reprezintă rodul eforturilor în studiul dat, abordând o temă generoasă şi în acelaşi timp de o mare actualitate teoretică şi practică. Subiectul dat fiind supus studiului, este abordat pe seama unor acte normative şi bibliografii destul de variate, dar care nemijlocit abordează acelaşi subiect.

Scopul cercetării consistă în analiza legislaţiei Republicii Moldova vizând procedura de vânzare a bunurilor publice, mai în detalii licitatia ca mijloc de vânzare a bunurilor publice, privatizarea ca mijloc de vânzare a bunurilor publice, întru formularea unor concluzii importante şi propuneri de perfecţionare a legislaţiei în vigoare.

Baza informaţională a tezei o constituie literatura doctrinară, legislaţia naţională şi a altor ţări, datele privind practica aplicării ei.

Lucrarea dată este structurată pe baza unui plan judicios întocmit, care cuprinde cele mai esenţiale probleme privind procedura de vânzare a bunurilor publice.

Conţinutul lucrării. Structural lucrarea este compusă din: introducere, 3 compartimente, încheiere, bibliografie si anexe.

În Introducere este motivată actualitatea temei, formulat scopul lucrării şi obiectivele de realizare a acestui scop, reflectat suportul metodologic şi gradul de cercetare.

Primul compartiment întitulat : ”GENERALITĂTI PRIVIND BUNURILE PUBLICE”este structurat din doua sectiuni cu subsectiuni care se referă în special la notiunea si caracterele juridice ale bunurilor publice, notiunea de bun public, caracterele juridice ale bunurilor publice, clasificarea bunurilor publice, bunurile publice supuse vânzării. Sunt prezentate notiunile cu aspect comparativ din legislatia românească si rusă.

În următorul compartiment ”LICITATIA CA MIJLOC DE VÂNZARE A BUNURILOR PUBLICE” sunt enuntate consideraţiuni generale privind licitaţia, clasificarea licitaţiillor, mecanismele licitaţiei, procedura vînzării bunurilor publice la licitatie, organizarea licitaţiei, conditiile de participare la licitatie, modul de desfăsurare a licitatiilor, achitarea costului bunului si încheierea contractului, particularităţile vânzării bunurilor publice la licitaţie, vânzarea terenurilor proprietate publică, comercializarea bunurilor publice prin comerţul de consignaţie, comercializarea bunurilor publice în baza contractului de vânzare-cumpărare, comercializarea bunurilor publice pe bază de concurs, vânzarea bunurilor publice la licitaţie conform legislaţiei altor state.

Si ultimul compartiment este consacrat ”PRIVATIZARII CA MIJLOC DE VÂNZARE A BUNURILOR PUBLICE”. Aici sunt analizate notiuni generale privind privatizarea bunurilor publice, principiile şi obiectele privatizării, procedura vânzării bunurilor publice prin privatizare, organizarea procesului de pregătire a bunurilor de privatizare, trecerea dreptului de proprietate asupra bunului privatizat şi forma contractului de vînzare-cumpărare, particularitătile vânzării bunurilor prin privatizare.

Putem conchide că lucrarea de faţă constituie o sinteză practică, cît şi ştiinţifică a procedura de vânzare a bunurilor publice si pot fi puse la baza interpretării cadrului normativ, inclusiv de aplicare a lor în practică.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Procedura de Vanzare a Bunurilor Publice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
74 pagini
Imagini extrase:
74 imagini
Nr cuvinte:
24 867 cuvinte
Nr caractere:
141 586 caractere
Marime:
108.10KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Drept Civil
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Civil
Profesorului:
Hariton Burghilă
Sus!