Norme Juridice

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Raport juridic inseamna raport de reglementare a normelor

Obiectul dreptului civil este format din: raort patrimonial si raport personal nepatrimonial, care se stabilesc intre personae, de subiect.

Raportul patrimonial este acel raport al carui continut este susceptibil de evaluare baneasca-(drept de proprietate)

Raportul personal nepatrimonial este acel raport care nu e susceptibil de evaluare baneasca.

Din sfera raportului patrimonial:-diviziuni

a) raporturile reale-care se refera la drepturi reale(drepturi de proprietate si alte drepturi principale-dreptul de uzu-fruct, dreptul de uz, dreptul de abitatie, dreptul de superficie.)

b) raporturi obligationale- care se refera la drepturile de creanta care izvorasc din acte juridice.

Din sfera raporturi personale nepatrimoniale:- diviziuni

a) raporturi care se refera la existenta si integritatea fizica si morala a persoanelor, acele care au in continutul lor: drepturi personale nepatrimoniale, dreptul la viata, dreptul la libertate, dreptul la secretul vietii particulare.

b) Raporturi care se refera la elementele de identificare ale persoanelor, dreptul la nume, dreptul la pseudonime, dreptul la domiciliu.Persoanele juridice-dreptul la sediu.

c) Raporturi care se refera la creatia intelectuala , au in continutul lor drepturi personale nepatrimoniale privind creatia intelectuala ca forma de exprimare a personalitatii: dreptul de autor, dreptul de innovator.

ROLUL DREPTULUI CIVI’.

Dreptul civil a contribuit spre economia de piata si la opera de privatizare a economiei.Totodata prin normele sale a contribuit la reformele tarii.Dreptul civil a contribuit la intrarea ordinii de drept a tarii si la influentarea comportamenului social al oamenilor cu prilejul sanctionarii civile, acelora au incalcat normele., si recunoasterii unor elemente positive acelora care si-au exercitat si si-au indeplinit obligatiunile cu buna credinta.

Dreptul civil ocupa o pozitie centrala in sistemul proman constituind drept comun pentru alte ramuri de drept din domeniul privat. Nu contine norme proprii care sa reglementeze un anumit aspect al raportului juridic. Se va apela la norma corespunzatoare din dreptul civil. Astfel in Codul Muncii se prevede ca in masura in care nu sunt compatibile cu natrra raportului de munca se aplica in aompletarea legislatiei civile/ dispozitiile dreptului civil –drepul familiei-.

Principiile dreptului civil

-orice sistem de drept este guvernat de anumite principii fundamentale, care nu sunt altceva decat idei calauzitoare sau reguli de baza commune tuturor reglementarilor juridice(ramuri de drept);

-alte principii fundamentale sunt commune pentru anumite ramuri;

-principii specifice pentru anumite institutii juridice ale unei anumite ramuri de drept.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Norme juridice de ordin individual.doc
  • Normele de drept civil1..doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 119 cuvinte
Nr caractere:
13 123 caractere
Marime:
13.73KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Drept Civil
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Civil
Sus!