Drept civil

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Disciplina Drept civil, ca totalitate a normelor care reglemen-teaza raporturile patrimoniale si nepatrimoniale intre persoane fizice si persoane juridice, isi propune sa asigure insusirea de catre studenti a cunostintelor juridice fundamentale. Studiul acestei discipline are menirea totodata de a familiariza viitorul jurist cu institutiile disciplinei respective.

INTRODUCERE IN DREPTUL CIVIL

I. RAPORTUL JURIDIC CIVIL

1. Notiune, caractere si structura

A. Nothiunea raportului juridic civil

,,Raportul juridic civil" este o specie de ,,raport juridic". Deci, in definirea raportului juridic civil trebuie pornit de la ceea ce inseamna raport juridic, in general. Se admite, in doctrina, ca raport juridic inseamna o relatie sociala reglementata de norma de drept.

In consecinta, raportul juridic civil este o relathie sociala - patrimoniala ori nepatrimoniala - reglementata de norma de drept civil.

Prin urmare, daca orice raport juridic civil este o relatie sociala, mai intai, nu orice relatie sociala, prin ea insasi, este raport juridic civil; pentru a avea aceasta calitate, este absolut necesar ca ea sa imbrace ,,haina juridica", ceea ce se realizeaza prin reglementarea sa de catre norma de drept civil.

89

B. Caracterele raportului juridic civil

a) Raportul juridic civil are caracter social. Acest caracter decurge din aceea ca, pe de o parte, prin reglementarea sa de catre norma de drept civil, relatia dintre oameni nu-si pierde trasatura de a fi relatie sociala si, pe de alta parte, norma de drept civil (ca orice norma juridica, de altfel) nu se poate adresa decat conduitei oamenilor, in calitatea lor de fiinte sociale, dotate cu ratiune. Intr-adevar, legea nu poate stabili reguli de conduita pentru lucruri. Chiar atunci cand se vorbeste despre ,,regimul juridic al bunurilor", in realitate, se are in vedere conduita oamenilor - ei intre ei - cu privire la lucruri ori bunuri.

b) Raportul juridic civil are caracter volithional. O relatie sociala devine raport de drept civil pentru ca acest lucru s-a voit, de catre legiuitor, atunci cand a fost adoptata norma juridica civila. Acest prim aspect al caracterului volitional al raportului juridic civil este comun tuturor raporturilor juridice. Exista, insa, si un al doilea aspect, specific, pentru raporturile juridice civile care izvorasc din actele juridice civile, oi anume: actul juridic civil inseamna manifestare de vointha in scopul de a produce efecte juridice. Prin urmare, la raporturile juridice civile, pe langa vointa exprimata in norma de drept civil, care reglementeaza actul juridic civil, exista si vointa autorilor (ori autorului) actului juridic civil (deci ,,dublu caracter volitional").

c) Raportul juridic civil se caracterizeaza prin pozithia de egalitate juridica a parthilor. Egalitatea juridica a partilor reprezinta nu numai metoda de reglementare a dreptului civil, ci si exprima un caracter propriu raportului juridic civil. Continutul acestui caracter se exprima in nesubordonarea unei parti fata de cealalta. Este vorba, deci, de pozitia unei parti fata de cealalta - care este de nesubordonare - si nu de ,,principiul egalitatii in fata legii civile", unde e vorba de pozitia subiectelor de drept civil fata de legea civila.

C. Structura raportului juridic civil

Elementele constitutive ale raportului juridic civil sunt: partile, continutul si obiectul. Parthile sau subiectele raportului juridic sunt persoanele fizice si persoanele juridice care sunt titularele drepturilor si obligatiilor civile.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Drept civil.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
56 pagini
Imagini extrase:
56 imagini
Nr cuvinte:
16 673 cuvinte
Nr caractere:
86 703 caractere
Marime:
58.83KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Drept Civil
Tag-uri:
legi, drepturi
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Civil
Profesorului:
Lector Univ. Drd. Cristiana Turianu
Sus!