Cursuri Drept Civil

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Curs 1

Suport de curs: “Contracte de succesiune”, Editura Hamangiu; “Manual de drept civil – parte speciala” Nicoleta Gheorghe si Camelia Stanciulescu (contine grille si spete).

Examen: grille (contracte+mostenire) + lucrare (sinteza – 1 punct)

Curs 2

Contractul de vanzare-cumparare

Vanzarea-cumpararea este un contract prin care vanzatorul transmite dreptul de proprietate asupra unui lucru al sau cumparatorului, care se oblige in schimb sa plateasca un prêt.

Caracterele juridice ale vanzarii-cumpararii:

- este un contract consensual (vanzarea se incheie valabil prin simplul accord de vointa al partilor);

- vanzarea este in principiu consensuala;

- contractul de vanzare-cumparare este bilateral sausinalagmatic pentru ca da nastere la obligatii reciproce intre partile contractante;

- este un contract cu titlu oneros pentru ca fiecare parte urmareste un folos patrimonial;

- contractul de vanzare-cumparare este un contract comutativ intrucat partile cunosc existenta si intinderea obligatiilor inca de la incheierea contractului de vanzare-cumparare;

- caracterul translativ de proprietate: transferal dreptului de proprietate opereaza indifferent daca s-a facut predarea lucrului vandut sau plata pretului.

Transmiterea imediata a dreptului de proprietate opereaza numai in cazul in care sunt intrunite urmatoarele conditii: vanzatorul trebuie sa fie proprietarul luctului, obiectul contractului sa fie un bun individual, lucrul vandut sa existe, partile san u fi amanat transferal dreptului de proprietate.

Conditiile de validitate ale contractului de vanzare-cumparare sunt:

- capacitatea de a contracta;

- consimtamantul valabil al partilor;

- obiectul determinat;

- cauza morala si licita.

La acestea se mai poate adauga si forma ca o conditie obligatorie (uneori). Incapacitati speciale: de exemplu vanzarea intre soti este interzisa.

Consimtamantul este o conditie de fond care consta in exteriorizarea vointei unei personae de a incheia un act juridic.

Antecontractul de vanzare-cumparare este o promisiune de a vinde sau cumpara un bun. Promisiunea de vanzare-cumparare este bilaterala atunci cand ambele parti se oblige in viitor sa perfecteze un contract de vanzare-cumparare.

Pactul de preferinta reprezinta promisiunea pe care si-o asuma una dintre parti ca in cazul in care se va decide sa vanda, sa acorde preferinta acesteia din urma.

Promisiunea de porte-fort constituie o conventie prin care o persoana numita promitent se nagajeaza fata de alta persoana numita beneficiar sa determine pe un tert sa incheie un act juridic promis.

Arvuna este o garantie intr-un an de contract de vanzare-cumparare care in caz de neperfectare a vanzarii va constitui daune de interese suportate de partea culpabila. Arvuna se aseamana cu acontul (reprezinta o parte din pretul vanzarii) si se deosebeste de acont care reprezinta intotdeauna o parte din pret

Obiectul contractului de vanzare-cumparare este dublu: predarea bunului din partea vanzatorului si platirea pretului de catre comparator.

Lucrul vandut – conditii:

- lucrul vandut sa fie in comert;

- bunul sa fie determinat sau determinabil (bunurile care se determina prin prezentarea caracterelor individuale indicandu-se natura bunului, bunurile de gen se determina prin indicarea calitatii/cantitatii);

- lucrul vandut sa existe in momentul incheierii contractului sau sa poata exista in viitor;

- vanzatorul trebuie sa fie proprietarul bunului.

Vanzarea lucrului altuia este o operatie juridical anormala, intalnita totusi in practica. Vanzarea lucrului aflat in indiviziune ( avem 3 mostenitori dintre care primul, AB, vinde o fractiune din masa succesorala unei alte personae. Daca dupa deschiderea mostenirii AB ramane cu fractiunea deja vanduta, contractul este perfect valabil. Daca AB va mosteni o alta fractiune din mostenire, contractul de vanzare-cumparare incheiat ulterior va fi nul).

Pretul este obiectul prestatiei cumparatorului si corespunde valorii lucrului vandut. Conditii:

- pretul trebuie stabilit in bani;

- pretul trebuie sa fie determinat sau determinabil (daca pretul nu poate fi determinat la momentul incheierii contractului acesta va fi lovit de nulitate relative);

- pretul trebuie sa fie sincer/real al imobilului vandut pe care partile nu l-au stabilit in mod fictiv; in cazul in care este fictiv contractul de vanzare-cumparare este nul, dar si serios (sa nu fie derizoriu, atat de disproportionat in raport cu valoarea lucrului vandut).

Observații:

Fac. Administratie si Afaceri, Specializarea Administratie Publica

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cursuri Drept Civil
    • 10.doc
    • 6.doc
    • 7.doc
    • 8.doc
    • 9.doc
    • curs 1+2.doc
    • curs 3.doc
    • curs 4.doc
    • curs 5.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
9 fisiere
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
7 205 cuvinte
Nr caractere:
44 233 caractere
Marime:
62.11KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Drept Civil
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Civil
Profesorului:
Stanciulescu Camelia
Sus!